Aristide Maillol

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aristidas Majolis
pranc. Aristide Maillol
A. Majolis 1925 metais
Gimė 1861 m. gruodžio 8 d.
Baniul-siur-Mer, Rytų Pirėnai
Mirė 1944 m. rugsėjo 27 d. (82 metai)
Baniul-siur-Mer, Rytų Pirėnai
Tautybė Prancūzas
Veikla Skulptorius
Vikiteka Aristide Maillol

Aristidas Majolis (pranc. Aristide Maillol, 1861 m. gruodžio 8 d., Baniul-siur-Mer – 1944 m. rugsėjo 27 d., ten pat) – XX a. Prancūzijos skulptorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aristidas Majolis gimė 1861 m. gruodžio 8 d. Baniul-siur-Mer miestelyje Prancūzijos pietuose, Pirėnų kalnuose prie sienos su Ispanija. 1881 m. jis persikėlė į Paryžių ir 1885 m. buvo priimtas į Aukštąją dailės mokyklą. Jis mokėsi pas akademinius dailininkus Alexandre Cabanel ir Jean-Léon Gérôme. 1889 m. gegužę A. Majolis Volpini kavinėje susipažino su P. Gogeno kūryba. A. Majolis persiėmė P. Gogeno stilizuoto vaizdavimo maniera (pvz., paveikslas „Panelė Faraill su skrybėle“, 1890). P. Gogeno patarimu A. Majolis tapo susijęs su Paryžiaus „Nabių“ grupe, kurios dailininkai buvo paveikti impresionizmo ir Art nouveau dekoratyviųjų elementų. A. Majolis eksponavo su „nabiais“ 1895 ir 1896 m. Pradėjo kurti taikomosios dailės kūrinius, pavyzdžiui, gobelenus. Jis atidarė dirbtuves savo gimtajame miestelyje. Dėl silpstančio regėjimo A. Majolis nebegalėjo intensyviai dirbti tapybos ir dekoravimo srityje, pradėjo kurti terakotines skulptūrėles ir nuo 1901 m. kūrė beveik tik skulptūras.

A. Majolio skulptūros kūriniai yra monumentalūs, vaizduojantys moteriškas figūras. Skirtingai nuo O. Rodeno tuo metu įtakingos realistinės skulptūros, A. Majolis labiau akcentavo formalias kūnų ypatybes, negu bandė išreikšti psichologines ar emocines būsenas. Jo kūryba labiau turi sąsajų su antikinės Romos ir Graikijos skulptūromis. 1902 m. įvyko pirmoji jo personalinė paroda Ambruazo Volaro galerijoje Paryžiuje. Likusį gyvenimą A. Majolis kūrė beveik vien tik skulptūras, dažniausiai nuogo kūno. 1908 m. lankėsi Graikijoje.[1] 1912 m. jis sukūrė grupę grafikos kūrinių Vergilijaus „Bukolikų“ leidimui iliustruoti ir 1939 m. − Polio Verleno poezijos knygai „Dainos jai“. Po 1910 m. A. Majolis buvo garsus tarptautiniu mastu. Jis turėjo daug užsakymų ir kartodavo skulptūras su menkais pakeitimais. 1934 m. jis sutiko 15 metų Dina Vierny, kuri tapo jo modeliu ir drauge. Ji lydėjo Majolį į gimtąjį Baniul-siur-Mer miestelį, kuriame skulptorius praleido Antrojo pasaulinio karo metus. 1944 m. rugsėjo 27 d. Aristidas Majolis žuvo autoavarijoje. Yra du muziejai, skirti skulptoriui: Paryžiuje ir jo gimtajame Baniul-siur-Mer, kur jis palaidotas. Muziejus valdo Dina Vierny fondas.[2] Daugelį A. Majolio skulptūrų galima apžiūrėti Tiuilri sode prie Karuselės arkos netoli Luvro Paryžiuje.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]