Aptarimas:Kosovas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Siūlau palaukt su visais "nepriklausomybės" pildymais (t.y. aprašinėti kaip nepriklausomą valstybę), kadangi čia dar neaiškus reikalas ir gali likti kaip su kokia Abchazija ar Padniestre kurių nieks nepripažįsta rimtom valstybėm. * Hugo ¿díme? 21:18, 2008 vasario 17 (EET)

Nu jau po truputį, kai kurie bando pripažinti :). Jau net Lietuva bandys pripažinti :) žr.--pdxxaptarimas 21:05, 2008 vasario 18 (EET)

Džiugu, kad daugelis įtakingų pasaulio valstybių (Ispanija, Kinija, Graikija, Rusija, Indonezija..) nesiruošia pripažinti Kosovo, taigi čia yra valstybė su labai dideliu klaustuku. Todėl kol kas, kol nėra bendro tarptautinio pripažinimo reiktų apsiriboti įvardinant kaip "ginčitiną teritoriją" arba "nepripažintą valstybę". * Hugo ¿díme? 21:15, 2008 vasario 18 (EET)

Matai, ji yra jau nepriklausoma ir labaiu ją tiktų pridėti prie visų kitų nepriklausomų valstybių, nes, be to, ją pripražysta dauguma pasaulio valstybių, taigi, dauguma laimi ir Kosovas nepriklausoma tikra valstybė, o ne koks pavadinimas ant lapo.

Hugo nesilaiko neutralumo principo - naikina Kosovo pripažinimo Vokietijoje, JAV... faktus[redaguoti vikitekstą]

Hugo , kodėl trinate aktualias naujienas -netgi Lietuva jau paleido pripažinimo procedūrą -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Nulis čia ta Lietuva. Kosovas de facto nepripažintas (bent kol kas) JTO, be to jo nepripažista eilė svarbių pasaulio valstybių (Rusija, Graikija, Kinija, Rumunija, Bulgarija, Ispanija, Gruzija ir t.t.) todėl apie pripažinimą anksti kalbėti. * Hugo ¿díme? 16:03, 2008 vasario 19 (EET)
Nežinau kas kur ką ten paleido. Aš pavyzdžiui tik girdėjau per TV, kad bus svarstoma kaip ir visos šalys - dar tik aptarinėja. --Qwarc 16:11, 2008 vasario 19 (EET)
Per radiją pranešta, kad Bušas jau į ten pasiuntęs netgi diplomatų komandą. Prezidentas Adamkus P Vaitiekūnui nurodė seime pradėti Kosovo valstybės pripažinimo procedūrą. Hugo naikindamas aktualią informaciją pažeidė wiki neutralumo principą - šališkai palaikė didžiųjų rytų valstybių poziciją ir slėpė faktus apie didžiųjų vakarų valstybių poziciją, o faktų naikinimas tai yra vandalizmas. To nenoras suprasti yra vandalizmo palaikymas. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Kadangi tokiais dalykais nelabai domiuosi, tai nelabai turiu ką argumentuoti, bet tokių ar tokių faktų naikinimas/klaidingų dėjimas ar dar kas panašaus tikrai nelemia tikrų įvykių eigos. Anonimas 16:24, 2008 vasario 19 (EET)

Na jūs cituojate delfi, kas nėra pats patikimiausias šaltinis. Antra pasakymas žurnalistams, kad aš pavesiu kažką kažkam padaryti nieko nereiškia. Taip pat primename, kad wikipedia nėra smulkmeniškų žinių projektas - tai enciklopedija. Jūs naujienas rašykite į wikinews projektą--Qwarc 16:33, 2008 vasario 19 (EET)
Oficiozas, beje, yra ELTA, kurio paskelbtais faktais remiasi visi, o ne jums parūpęs delfi. Wiki yra faktų rinkinys, o jų beatodairiškas naikinimas yra vandalizmas, o jo dangstymas - bendrininkavimas. Vyko faktų įrašymas, po ko jie vandališkai buvo naikinami, o jūs tai pavadinote redagavimo karu. Nieko sau administravimas. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)


{{current}} - tos žymės uždėjimas ir reiškia, kad tai karštas svarbus puslapis. Čia svarbu kuri informacija teisingesnė - ar ta kad vakar dar Kosovas buvo nepripažintam ar ta kad šiandien jau. Tai, beje, atspindi ir enciklopedijos kokybę, kuri priklauso ir nuo administratorių požiūrio ir pažiūrų. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Cituoju sakinį iš tikrai aktualiausia informacija besiremenčios angliškos vikipedijos:

Kosova or Kosovë, Serbian: Косово, Kosovo, Turkish: Kosova; see: Names of Kosovo) is a self-proclaimed and partially recognized landlocked country in southeastern Europe, disputed by Serbia.

* Hugo ¿díme? 16:58, 2008 vasario 19 (EET)

taigi aš tą formuluotę galiausiai ir panaudojau, bet negi mes visada turime sekti en wiki, o ne oficialiu šaltiniu? faktas, kad jūs naikinote faktus, atkakliai laikydamasis savo vakarykštės pozicijos, o tai yra vandalizmas-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Aš nesuprantu, nejaugi taip sunku palaukti realių žinių ir faktų, nerašinėti straipsniuose nesąmonių ir nekišti į aptarimų puslapius politinių pareiškimų. Mano nuomone Kosovo statusas bus su laiku išsprestas JTO: jei taps valstybe, taip ir parašysim; o gal liks Taivano lygio, gal kaip Abchazija ar Padniestrė, gal dar kaip nors išsispręs, viskas paaiškės su laiku...--Gandras 19:09, 2008 vasario 19 (EET)

Sutinku su User:Gandras. Palaukim JTO sprendimo. * Hugo ¿díme? 19:19, 2008 vasario 19 (EET)
Vaizdžiai kalbant - nemarinuokite laiko. JTO saugumo taryba apsikeitė nuomonėmis, tačiau suprantama nepasiekė bendro sutarimo - kadangi užtenka vieno balso vetuoti. Ši JTO pozicija gali būti atspindėta straipsnyje, nes tai jau istorija. Jums tai atlikti netrukdo niekas. Tačiau taip jūs apeinate esminį klausimą ir faktą - Kosovo valstybės pripažinimo "paradą", prasidėjusį šiandien.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)
Nepradėkite vėl nesąmonių su vandalizmo dangstymaisis, bendrininkavimais ir pan. {{current}} reiškia, kad informacija gali kisti, o ne kad pateikiama naujausia indormacija. Kai dalyvių nuomonės apie tai, kaip ta informacija straipsnyje turėtų būti pateikiama,nesutampa, situacija vadinama redagavimo karu, o ne vandalizmu. Straipsnis užrakinamas, kad dalyviai galėtų sutarti, kaip informaciją pateikti, o ne filosofuoti apie kokie dalyvių poelgiai ką atspindi. --Mea 19:45, 2008 vasario 19 (EET)
Tai va - būtent, kad infarmacija atspindinti faktus gali kisti, tačiau, kai faktai iš oficiozo ELTA buvo pateikiami, jie buvo momentaliai trinami Hugo -tiek pagrindiniame straipsnyje - tiek ir aptarime, o tai yra nors ir specifinė, tačiau konkreti politinio vandalizmo forma - faktų naikinimas ir slėpimas nuo pasaulio bendrijos narės - Lietuvos.

keista kad admin Mea bei Qwark to nenori suvokti ir atkakliai gina azijai būdingo mentalumo vandalą.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Atsikniskite, gerai? (Ačiū) Negali reikalauti iš kelių administratorių, kad sutikrintų VISUS taisomus straipsnius (ir jų aptarimus), juose pateikiamos informacijos tikslumą teisingumą etiškumą moralumą politinį pagrįstumą etc, nes mes čia tokie patys savanoriai, kaip ir likusieji dalyviai, ir suvokimas čia ne prie ko. Apie informaciją straipsnyje aš asmeniškai neturiu nuomonės, nes su tuo susijusias naujienas tik vakar skaičiau, todėl neturiu tinkamo pagrindo paremti vieno ar kito dalyvio nuomonę, tad nedėstykite savo įsitikinimų apie 'vandalų gynybą', nes jie nėra adekvatūs. Įsikišau tik dėl to, kad 'diskusija' pasirodė belinkstanti ne į sprendimo ieškojimą o stengimąsi surasti kaltų, čia jums ne teismo salė. o kad nemokate rasti kompromiso be apeliacijų į kaip vienas dalyvis reprezentuoja visą vikipediją, tai ir tam yra išeitis - mokykitės, niekada nevėlu. --Mea 20:24, 2008 vasario 19 (EET)
Atsikniskite yra vandalizmas. Wiki buvo sunaikinta aktuali informacija - Didžiosios Europos valstybės ir JAV pripažino Kosovą ELTA 2008 vasario mėn. 19 d. 10:32

http://www.delfi.lt/news/daily/world/article.php?id=16014387 , o admin Qwarc vietoj to, kad sudrausmintų vandalą - užrakino straipsnį vandališkus veiksmus pavadinęs,,,redagavimo karu. jei jūs nesugebate suvokti situacijos, tao nesikiškite - tiesiog praleidote gerą progą patylėti. Šiaip visa tai - ir grubus wiki taisyklių pažeidinėjimas ir pažeidinėtojų dangstymas. Tai mažytis atitikmuo etniniams valymams Kosove ir jų dangstytojams.

"Atsikniskite" yra prašymas, jūsų žiniai, tik priešiškai nusiteikusiems asmenims niekaip nesugebu išspausti žodžio "prašau", tik "gerai", bet reiškia tą patį. Galima ir patylėti, bet buvę atvejų Vikipedijoje, kai tokie patys 'argumentai' kaip jūsų buvo vartojami piktinantis kitų dalyvių nesikišimu į konfliktą (patylėjimu), tai gal suprasite, kad sunku nuspręsti, kaip elgtis situacijose, kur dalyvių pagrindinis siekis apkaltinti kitus vandalizmu ar ieškoti kitokių priekabių, o ne ieškoti sprendimo. --Mea 20:52, 2008 vasario 19 (EET)


sprendimas turi būti toks - yra eilinis vandalizmas - vandalas turi būti sudrausmintas, o informacija ir faktai - atspindėti straipsnyje. Administratoriai parodę nekompetenciją ...patys spręskite-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Ir vėl prie to paties grįžtame. Paaiškinkite, kodėl Hugo.arg keitimai yra vandalizmas? Jis gynė savo poziciją taip pat kaip jūs gynėte savąją. Analogija: patalpoj su atvirom durim yra du žmonės, o lauke didelis triukšmas. Vienam tas triukšmas nė motais, kitam labai trukdo. Vienas tas duris vis uždaro nes nenori triukšmo, kitas vis atidaro nes nori gryno oro. Galiausiai ateina trečias ir abu juos iš tos patalpos išvaro, kad tas beprasmiškas durų uždarinėjimo atidarinėjimo procesas būtų nutrauktas. Na ir tas, kuris duris uždarinėjo, tada apšaukia tą, kuris duris atidarinėjo, vandalu. Bet tas apšauktasis turi visiškai tokį patį pagrindą vandalu apšaukti tą pirmąjį. Tad jei manote, kad Hugo.arg elgėsi kaip vandalas, tai gali būti taip pat pritaikoma ir jums. --Mea 21:17, 2008 vasario 19 (EET)

adminstratorius yra ne advokatas, o tvarkdarys. Beje, Hugo atlikinėjo ne keitimus su maža išimtimi, o TRYNĖ FAKTUS, kurie buvo oficioze - ir beje neprašė patvirtinti informacijos -nepageidavo šaltinio, o tai ir yra vandalizmas. Jūs meistriškai iškraipote situaciją mea-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.20.38 (aptarimasindėlis)

Gal gana čia ant manęs vartyti. Už asmenines atakas yra blokuojama. Aš padariau šiuos darbus: prie gyventojų skilties perkėliau tautinę sudėtį (teritorijų straipsniuose visada pateikta atskirame skirsnyje), grąžinau teiginį, kad vienašališkai atsiskyrė nuo Serbijos (manau čia visiškai aišku) ir kad yra dalinai pripažinta valstybė (irgi nereikia įrodymų, nes pripažino tik kaikurios šalys, o iki bendro pripažinimo toli), bei pašalinau valstybių vardijimą, nes čia tam nevieta - tada išvardinkim, kad pripažįsta Taivaną, kas Tibetą, kas Abchaziją. O čia dabar esu apkaltintas vandalizmu, kosovo "piliečių" nuomonės nepaisymu ir t.t. * Hugo ¿díme? 21:33, 2008 vasario 19 (EET)

Hugo = neklaidinkite kitų asmenų. Aš turiu galvoje tavo nutrintą informaciją, kad Kosove tik dešimt proc serbų 15:15, 2008 vasario 19 Hugo.arg (Aptarimas | indėlis) S (4 833 baitai) (rv. Kelios šalys nieko nereiškia) ir dar kad jums JAV UK Vokietijos Austrijos Turkijos Australijos etc pripažinimas nieko nereiškia ir pagaliau LIETUVA - atseit kelios šalys,,,Tie faktai minimu veiksmu buvo nutrinti ir tik po to kai aš pradėjau tave spausti - atstatinėti faktus pats pradėjai keisti šiek tiek savo poziciją tuo pačiu mane skųsdamas atakomis nors ir nurodžiau kad argumentuoju su humoru. dabar tu suki uodegą ir vėl meluoji. Minimi tavo veiksmai akivaizdus vandalizmas - faktų naikinimas. Aš gi nerašiau - pilnas tarptautinis pripažinimas. Absurdiškas kaltinimas asmenine ataka su reikalavimu blokuoti yra paties asmeninė ataka prieš mane patį.

Kompromisas?[redaguoti vikitekstą]

Manau, kad su aižia diskusija labai jau persistengta. Mano nuomone (nors aš ir pritariu Kosovo apsisprendimui), kol kas derėtų lukterėti mėnesį kitą, kol nusistovės bendra pasaulio nuomonė ir politinė pozicija Kosovo atžvilgiu, ir tuomet daryti atitinkamus pakeitimus Vikipedijoje. Kol kas objektyvus teiginys galėtų būti nebent „Kosovas yra nepriklausomybę pasiskelbusi šalis, nors Serbija jį laiko savo dalimi. Nepriklausomybę yra pripažinusios ... (vasario ... d), bet nepripažino ... Klausimą planuojama svarstyti JTO.“ Su kategorizavimais tikrai derėtų palaukti, nebent įtraukiant į Serbijos grupę (pvz., Kosovo miestai prie Serbijos miestų), paskui pagal aplinkybes išskiriant. CD 21:18, 2008 vasario 19 (EET)

nesapnuok ir nemarinuoklaiko - jei nesuvoki kaip vyksta pripažinimas, tai žvelk čia [1].

Kaip vistik keista, kai enciklopediją žmonės naudoja savo asmeninėms ambicijoms ir politinėms pažiūroms prikišinėti... Galima daryti prielaidą, kad ne visi supranta, kas išvis enciklopedija yra. CD 09:15, 2008 vasario 20 (EET)

Enciklopedija wiki yra faktų rinkinys, tačiau kai kas ne prikišinėja, o trina jiems nepalankius faktus ir absurdiškai siūlo į Serbijos miestų grupę įtraukinėti...Kosovo miestus. daugybė valstybių baigs pripažinimo procedūrą rytoj, todėl siūlymas lūkuriuoti mėnesius iškraipys šiam laikui realybę, o tai prieštarauja wiki principams. Nieko nuostabaus, kad atsiranda asmenų nesuvokiančių elementarių dalykų.

Siūliau palaukti nebūtinai du mėnesius, o kol nusistovės pozicija. Kam nepalankūs pasiūlymai su kategorijomis, tai bent jau prisitatytumėte. O ir apskritai, bent kiek bendravimo kultūros pasimokykite. CD 10:43, 2008 vasario 20 (EET)

Jūsų teiginys apie bendrą pasaulio nuomonę, kai Rusija ir Serbija pareiškė, kad niekada nepripažins Kosovo, traktuodamos tai kaip slavų pažeminimą ir pamindamos tautų teisę į apsisprendimą, yra mažiausiai nelogiškas. JTO rezoliucijos nėra niekam privalomos ar jos pripažintų ar nepripažintų Kosovą. Rytoj daug valstybių pradėjusių parlamentines procedūras pirmadienį, pripažins Kosovą. Objektyvi ir operatyvi faktinė informacija yra mano pateiktoje pasaulio politinio žemėlapio nuorodoje. Laikyti Kosovo, kur 90 proc yra albanai, miestus Serbijos jurisdikcijoje yra vėlgi absurdiškq, nes po to kai keli šimtai serbų rezevistų padegė du pasienio postus, NATO pajėgos pilnai gina Kosovo, kurį yra pripažinusios didžiosios vakarų šalys, sienas.
Kosovas yra valstybė. Jau senai tokia tapo, o tai kad Serbija nepripažįsta nieko nekeičia. Čia lietuviška Vikipedija. Pagal tarptautinę teisę valstybė tampa pripažįstama tai valstybei kuri ją pripažino. Lietuvos Respublika pripažino Kosovo Respubliką savarankiška valstybe dar 2008 m. gegužės 6 dieną. Diplomatinius santykius su Kosovu užmezgė dar 2008 m. rugsėjo 1 dieną [2]. Taigi Lietuvai Kosovas yra valstybė. Teigti, kad nėra valstybė yra demagogija, ką žmogus geriau už Užsienio reikalų ministeriją geriau žino? --62.80.250.69 13:46, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Lietuvos URM nėra joks rodiklis. Jei kraštas nėra visuotinai pripažintas kaip valstybė tai ir negali būti taip įvardintas. Jei vienintelė Serbija nepripažintų Kosovo, dar būtų galima kažką kalbėti, o kai to nepripažįsta eilė įtakingų pasaulio šalių, nėra tada dėl to rašyti fantazijų. Ir prašau liautis darius vienašalius keitimus. Hugo.arg 14:21, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Jūs geriau už Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministeriją geriau žinote? Su kuo tada Lietuva užmezgė diplomatinius santykius jei ne su valstybe? :-) Visiškai nesvarbu kas nepripažįsta. Lietuva pripažįsta ir to Lietuvai užtenka. Tokia tarptautinė teisė. --62.80.250.69 14:26, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]
Be to versiją kurią jūs ginate yra pro-serbiška. Gi Vikipedija reikalauja laikytis neutralumo. Lietuva gi yra visiškai neutrali Serbijos-Kosovo ginče. Todėl lietuviška pozicija išreikšta Lietuvos Respublikos ir pateikta Užsienio reikalų ministerijos tinklapyje ir yra neutrali. --62.80.250.69 14:32, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Dar kartą kartoju - lietuviška Vikipedija NIEKAIP NESUSIJUSI su Lietuvos Respublika ir NEPRIVALO atspindėti jos pozicijos. Ji, beje, tekste yra išdėstyta. Jūs akivaizdžiai nesilaikote neutralaus požiūrio (t.y. laikotės ŠALIŠKO LR URM požiūrio) ir jūsų keitimai toliau bus sėkmingai atmetami. Hugo.arg 14:33, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Kaip LR URM gali būti šališka? Nei ji remia/rėmė vieną iš konflikto pusių. Be to tai ne tik LR URM pozicija, tai Lietuvos Respublikos pozicija, URM tik ją įgarsina. --62.80.250.69 14:39, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]
Maža to jūs laikotes požiūrio (nes atmetate pakeitimus) kad Kosovas tik teritorija, tokiu atveju gaunasi absurdas, nes Lietuva niekaip negalėjo pripažinti ir užmegzti diplomatinių santykių su teritorija. Diplomatiniai santykiai įmanomi tik tarp valstybių. Išeina taip, kad jūs kvestionuojate Lietuvos Respublikos teisinį aktą. Ar jūsų kompetencija tai leidžia? URM dirba savo srities specialistai. --62.80.250.69 14:46, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

LR URM pozicija nėra neutrali, nes ji yra pozicija. Neutralumas šiuo atveju būtų neišreikšti jokio atviro požiūrio (nei pripažinti, nei sakyti, kad niekad nepripažins). Bet toks jos darbas, kuris nesusijęs su Vikipedija. Kviečiu dar kartą pažiūrėti į šitą žemėlapį - netgi ne visos ES šalys, nekalbant apie likusį pasaulį, yra pripažinusios Kosovą. O jei keleto šalių pripažinimo užtenka, tada rašom, kad valstybės yra ir Abchazija, Padniestrė ar Šiaurės Kipras. Hugo.arg 14:43, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Taikote dvejopus standartus. Taip Šiaurės Kipras yra valstybė, taip Padniestrė yra valstybė, net pačiuose tekstuose parašyta kad yra valstybės, tik ne visų pripažįstamos. Taigi nenorite pripažinti Kosovui valstybės statuso kurį yra pripažinusios daugiau šalių nei jūsų pateiktos nepripažintos valstybės, kur atviru tekstu rašoma "Šią valstybę pripažįsta tik Turkija." "Padniestrė – nepripažinta valstybė" Nesuprantu jūsų logikos. Pagal tarptautinės teises koncepciją užtenka bent vienos valstybės, kad būtų pripažintas valstybės egzistavimo faktas. Jei dauguma valstybių nepripažins valstybės, ji vis tiek liks valstybė, tik "nepripažinta valstybė", "dalies valstybių pripažįstama valstybė" ir t.t. ir pan. Teigti, kad Kosovas nėra valstybė yra paprasčiausias melas. Kosovas turi visus valstybės atributus: teritoriją, realią valdžią, pastovius gyventojus, tarptautinį (tebūnie dalinį) pripažinimą. --62.80.250.69 15:01, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]
Maža to, straipsnyje yra pateikta Kosovo vėliava, kurioje pavaizduota Kosovo teritorija ir 6 žvaigždutės. Tai Kosovo valstybės vėliava. Palikdami ją straipsnyje, jūs pats sau prieštaraujate. --62.80.250.69 15:06, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Gerai, šiek tiek pataisiau įžanga, kad būtų aiškiau. Tik noriu priminti, kad vėliavos ar himno turėjimas valstybe nepadaro (dabar kiekvienas kaimas turi savo atributiką) kaip ir savęs pasiskelbimu tokia. Hugo.arg 15:34, 23 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Kosmetinis pataisymas nekeičiantis esmės. Matau, kad nesuprantate, paaiškinsiu. Teisybė, pats savaime herbas ir vėliava valstybės nepadaro. Tačiau palikdamas vėliavą straipsnio versijoje jūs rašote, kad Kosovas yra teritorija. Tad jeigu teigiate, kad Kosovas yra teritorija, kam į straipsnį įdėti valstybinę Kosovo vėliavą ir herbą? Antra, dabartinėje straipsnyje, apačioje yra lentelė "Šalių sąrašas | Europa", joje tarp Kazachijos ir Kroatijos įrašytas Kosovas. Tai kaip taip gali būti? Kosovas anot jūsų - teritorija, tačiau lentelėje pateikta kaip šalis? Akivaizdžiai prieštaraujate pats sau. --62.80.250.69 10:06, 24 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Teigti, kad Kosovas nėra valstybė - demagogija[redaguoti vikitekstą]

Galima nemėgti Kosovo (vadovybė ir man yra įtartina), galima abejoti nepriklausomybės teisėtumu, tačiau tai niekaip nekeičia fakto, kad Kosovo Respublika šiuo metu yra valstybė. Kaip matau naudotojas Hugo.arg nuo 2008 metų nenori pripažinti Kosovui valstybės statuso. Juk tai absurdas. Kaip tai naudotojas/naudotojai gali nesiskaityti su politine realybe? Kosovas yra tikresnė valstybė, nei faktiškai suiręs Somalis ar Čadas. Tačiau net ir šie pilietinių karų draskomi dariniai lietuviškoje Vikipedijoje laikomi valstybėmis, o Kosovui naudotojas nenori pripažinti Kosovo valstybės statuso. Juk šiuo metu 90 valstybių yra pripažinusios Kosovo nepriklausomybę. Ką JAV, Kanados, Airijos, Švedijos, Lietuvos ir kt. parlamentai yra nieko neišmanantys? Šios valstybės nieko nežino? 90 šalių politikai nieko neišmano? Kaip šios valstybės galėjo pripažinti Kosovą, jei jis anot naudotojo yra teritorija? Netgi iš Lietuvos požiūrio: juk Lietuva yra demokratiška valstybė. Seimas yra tautos atstovybė. Deputatai yra išrenkami tautos ir jiems atstovauja. Taigi Seimo sprendimas pripažinti Kosovo nepriklausomybę yra Lietuvos tautos sprendimas. Nejau lietuviška Vikipedija yra rašoma ne Lietuvos piliečių?

Teigimas girdi Kosovas yra viso labo teritorija yra serbiškas, rusiškas požiūris. Man keista tai matyti lietuviškoje Vikipedijoje. Juk Vikipedija turi būti rašoma neutraliai. Bet apie kokį neutralumą galima kalbėti, jei 4 metus lietuviškoje Vikipedijoje nepripažįstama politinė realybė? Taip, aš suprantu, kad yra kitokių požiūrių, bet tai reikia paminėti straipsnyje, bet ne iškart įžangoje neigti realybę. --62.80.250.69 10:06, 24 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Gana trolinti, už tai blokuojama. Jei ir toliau piktybiškai nesiruošiate suprasti, kad Lietuvos, JAV, Rusijos ar dar kažkieno nuomonė čia neturi būti atspindėta (kad ir kokia neva išmintinga ji būtų), nematau prasmės toliau ginčytis. Pažiūrėkit anglišką Vikipediją, kurios serveriai (beje, kaip ir lietuviškos) yra JAV - ir ką, ji visiškai neatspindi JAV vyriausybės požiūrio Kosovo, Palestinos ar dar kieno nors klausimu, lygiai kaip kinų Vikipedija neturi rašyti apie Tibetą iš KLR valdžios požiūrio. Tiesiog pateikiama, kad yra keletas nuomonių ir požiūrių apie aprašomą subjektą. Nereikia čia ir jokių demagogijų, kad kažkokios instiucijos, kuria pasitiki mažiau nei trečdalis šalies gyventojų, sprendimas atspindi tautos nuomonę - gal nors apklausą padarykit ir tada sakykit, kad tokia "tautos nuomonė", kuri beje, čia irgi visiškai nesvarbi. Dėl pastabos apie infolentelę - sutinku, perkėliau Kosovą prie neapibrėžtą statusą turinčių teritorijų. Ir dar kartą įspėju, jei ir toliau viską ignruodmas bandysit apieliuoti į LR URM ar dar kažkieno nuomonę, kuria čia tikrai nebus remiamasi, kreipsiuos į administratorius, kad nutrauktų šį trolinimo seansą. Hugo.arg 13:00, 24 vasario 2012 (EET)[atsakyti]
Trolis anot nuorodos, tai asmuo kuris "skelbia kurstančias, grubias arba įžeidžiančias žinutes". Garbės žodis neturi tikslo ko nors įžeisti. Tematau daugybę klaidų, logika nepaiškinamų prieštravimų. Skaitome dabartinę straipsnio versiją, daugiau prieštaravimų galima matyti. Pavyzdžiui, tegiama, kad Kosovas teritorija, tačiau šalimais lentelėje pateikta: "Valstybinė kalba - albanų, serbų". Kaip gali būti rašoma apie valstybines kalbas, jei statusas anot jūsų tėra teritorija? "Sostinė - Priština" jei teigiama, kad Kosovas teritorija, kaip teritorija gali turėti sostinę? Administracinis centras ar pan. tokiu atveju rašoma. Infolentelėje pokyčių nematau. --62.80.250.69 14:53, 1 kovo 2012 (EET)[atsakyti]
Lietuviškoje vikipedijoje žodis trolis, deja, dažniau naudojamas kita reikšme – t.y. „tas, kas nesutinka su mano nuomone“. Suprantama iškart seka ir grasinimai blokuoti, net ir iš tų, kurie tokios galimybės nei neturi :) Tačiau Hugo teisus: lietuviška vikipedija rašoma bet kokių žmonių, kurie moka lietuviškai, ir nebūtinai susiję su dabartine, ankstesne ar būsima Lietuvos valdžia ir jos pozicija. Netgi, sakyčiau, lietuvių tauta ir jos deputatai čia neprivalo niekam rūpėti ir taip pat neturi čia jokios galios. Priešingai, čia svarbiausia neutralumo taisyklė. Kosovas turi būti aprašytas kaip ir bet kas kitas - neutraliai. Paminint, kad jo valstybingumas abejotinas, kas jį pripažįsta, kas ne ir taip toliau. Aš dabartinės politinės Kosovo padėties gerai neišmanau todėl daugiau nelabai galiu komentuoti. --Nomad (aptarimas) 14:59, 1 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Kaip matau, padėtis nekokia... Taigi, pirma, anonimui norėtųsi priminti, kad Lietuviška Vikipedija yra tiesiog Vikipedija lietuvių kalba – ryšys su Lietuva ar lietuvių tauta tėra atsitiktinis. Hugo taip pat norėtųsi priminti tą patį: aiškinimai apie „kažkoki[ą] instiucij[ą], kuria pasitiki mažiau nei trečdalis šalies gyventojų“ čia ne į temą.

Antra, anonimas gal ir ne visada argumentuoja labai gerai ir mandagiai (visokie „Teigti, kad nėra valstybė yra demagogija, ką žmogus geriau už Užsienio reikalų ministeriją geriau žino?“), bet nematau jokios priežasties manyti, kad jis trolina. Kita vertus, gal ir neblogai būtų, jei jis, pavyzdžiui, patvirtintų, kad nėra eilinis „Turboklonas ir kad susipažino su Vikipedija:Neutralus požiūris (na, ir kitomis taisyklėmis)...

Trečia, reikia remtis Vikipedija:Patikrinamumas ir susirasti šaltinių. Tarkim, kaip Kosovą vadina įvairios naujienų agentūros? Gal pasirodys, kad viskas nesunkiai išsispręs?

Ketvirta, kol pavyks rasti šaltinių, reikėtų kažkokio kompromisinio varianto. Gal, tarkim, kurį laiką iš bėdos tiktų „valstybinis darinys“ – ar abi puses toks variantas tenkintų? --Martynas Patasius (aptarimas) 00:59, 2 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Manau, kad dabartinė įžanga gera ir neutrali. Anonimas piktinosi, kad dabar yra ir žodis "teritorija" ir šalies lentelė: aišku, galima padaryti kaip en.wiki, kur yra net trys straipsniai apie Kosovą - kaip teritoriją, kaip Serbijos dalį ir kaip nepriklausomą valstybę. Bet nemanau, kad verta kurti tokią painiavą ir manau, kad įmanoma požiūrio taškus suderinti viename straipsnyje. Taip, infolentelė pateikia "Kosovo Respublikos" atributiką ir statistiką, bet tai nereiškia, kad tuo straipsnyje pripažįstama Kosovo nepriklausomybė. Tarkim, straipsnyje Araukanijos ir Patagonijos karalystė irgi yra ir "šalies" simbolika ir lentelė, bet tai nepaneigia to fakto, kad ji egzistavo tik kelių žmonių galvose. Hugo.arg (aptarimas) 10:20, 2 kovo 2012 (EET)[atsakyti]
Na, aprašinėti tris skirtingus objektus tame pačiame straipsnyje tikrai neverta. Nereikėtų stebėtis, kad kyla bėdų su apibrėžimu. Pabrėžiu: kalba eina ne apie skirtingus „požiūrio taškus“, o apie skirtingus objektus: teritorija neturi jokių valdymo organų (na, nebus juk „visuotinio kalvų ir upelių susirinkimo“), kiti du dariniai turi. Sprendimas paprastas – kiekvienam objektui reikia atskiro straipsnio. Na, gal ir nuorodinis straipsnis nekenktų... Ir jokios painiavos čia nebus. --Martynas Patasius (aptarimas) 23:07, 2 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Pagal tokią logiką tada ir straipsnis Lietuva gali būti nuorodinis - būtų vienas apie Lietuvos Respubliką kaip politinį darinį, o kitas apie Lietuvą kaip geografinį regioną. Visiškai nematau prasmės daryti dirbtinę takoskyrą ir 3 save dubliuojančius straipsnius - situacija gi paprasta: yra geografinė-istorinė teritorija "Kosovas", kuri faktiškai administruojama Kosovo Respublikos, bet tos admnistracijos nepripažįsta daug valstybių. Viskas, išskyrus apibrėžimą ir "įforminimą" tuose straipsniuose būtų tas pats - geografija, istorija, demografinė padėtis - gi visai tai išlieka tuo pačiu dalyku, nepriklausomai nuo to, kokia valstybė besiskelbtų valdanti tą teritoriją. Hugo.arg (aptarimas) 23:17, 2 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Gal galima daryti ir Lietuvai, gal ne. Sunku pasakyti... Kita vertus, gal užtenka straipsnių kaip Žemaitija ar Aukštaitija..? Jie iš esmės ir aprašo regionus, kurie kartu sudarytų regioną „Lietuva“... Tik geografija ten neaprašyta...
Viskas, išskyrus apibrėžimą ir "įforminimą" tuose straipsniuose būtų tas pats - geografija, istorija, demografinė padėtis - gi visai tai išlieka tuo pačiu dalyku, nepriklausomai nuo to, kokia valstybė besiskelbtų valdanti tą teritoriją.“... Žinoma, geografija (ir pan.) lieka ta pati, bet, kita vertus, gal ir išties verta ją iškelti į atskirą straipsnį? O šiaip tai ne viskas lieka tas pat: „Politinė sistema“ ir „Administracinis suskirstymas“ turbūt skirtųsi, o gal ir „Ekonomika“ bei „Kultūra“... --Martynas Patasius (aptarimas) 23:37, 2 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Parašysiu paskutinį kartą, nes matau, kad tai bevaisė diskusija. Įrodžius, kad naudotojas Hugo prieštarauja pats sau esamoje straipsnio versijoje, paanalizuokime argumentus. Argumentas: Seimas nepopuliarus, tad jo sprendimai - nesvarbūs yra niekinis argumentas, nes tas pats nepopuliarus Seimas priima įstatymus, nustato PVM tarifą, pakeičia baudžiamąjį kodeksą ir t.t. ir šie nutarimai tampa norma, realybe. Juk niekam nekiltų noras teigti, kad PVM tarifas nėra 21%, o yra 18% nes tarifą padidino nepopuliarus seimas? Argumentas: nei Lietuvos, nei JAV, nei Rusijos ar dar kažkieno nuomonė čia neturi būti atspindėta (kad ir kokia neva išmintinga ji būtų) yra niekinis argumentas. Tai kuom remtis? Kas geriau žino: valstybė ar Vikipedijos naudotojas 4 metus neigiantis realybę? Juk kažkam vis tiek neįtiksi. Supraskite, ne žmogaus valioje yra paneigti ar pripažinti valstybės egzistavimo faktą. Ne žmonės pripažįsta valstybę, o tik pačios valstybės. Valstybės pripažinimo faktas yra valstybių reikalas. Tai tarptautinės teisės klausimas, gi tarptautinėje teisėje veikiantys subjektai yra valstybės. Teigti, kad taip nėra, galima prieiti iki absurdo ir koks naudotojas tokiu atveju gali teigti kad JAV neegzistuoja, tai viso labo Anglijos kolonija... Šaržuoju, bet pateikiu kaip pavyzdį iki ko galima prieiti. Lietuvai Kosovas egzistuoja kaip valstybė, nes Lietuva pripažino Kosovo nepriklausomybę. Net jei Lietuva ir būtų nepripažinusi, Kosovas vis tiek liktų valstybė, nes atitinka visus valstybei keliamus reikalavimus. Ar atitinka šiuos reikalavimus nustato valstybės. Juk negali būti taip, kad 90 valstybių pripažino kažką. Apačioje esančiame skyriuje "Dėl rakinimo" yra užsiminta apie vadinamąją Lakotos respubliką - tai nesulyginami dalykai. Lakota kaip valstybė neegzistuoja, nes neturi valstybės atributų. Tačiau pažiūrėkime ką apie ją rašoma: "Lakotos Respublika – nepripažinta valstybė JAV teritorijoje". Aš garbės žodis nesuprantu tokio Vikipedijos bendruomenės požiūrio ir tokių standartų. Teigiama, kad Lakota yra valstybė (!), nors jos nepripažįsta joks tarptautinės teisės subjektas ir tuo tarpu nenorima pripažinti Kosovui valstybės statuso, kurią pripažįsta 90 valstybių. Atsiprašau, jei mano požiūris kažką žeidžia, bet mane tiesiog piktina tokie straipsniai iš moksline besivadinančia enciklopedijos. Tai angažuoti, šališki, tikrai ne neutralūs požiūriai. Žiūrime, kas prisidėjo prie straipsnio apie vadinamąją Lakotos respubliką parašymo [3] , o ten matome Hugo.arg... Neturiu ką bepridurti. P.S. Joks trolis ar kažkokio Turbo klonas nesu. Tiesiog norėjau mokslinėje enciklopedijoje matyti tikslią informaciją. --62.80.250.69 12:03, 5 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Gerai, jei nesate Turbo klonas, vienas klausimas atkrenta.
Dabar toliau. Jei pasižiūrėsite į tai, ką sakė Hugo, bėda su straipsniu yra ne ta, kad jis neneutralus, bet ta, kad jis yra apie viską išsyk. Jis yra:
  1. Apie teritoriją. Kitaip tariant, regioną, tiesiog reljefo gabalą.
  2. Apie Kosovo Respubliką.
  3. Apie Serbijos administracinį vienetą.
Tai maždaug tas pat, kas aprašyti viename straipsnyje Žemaitiją, kuri yra kultūrinis regionas, Žemaičių aukštumą, kuri yra, na, aukštuma, Žemaičių seniūniją, kuri yra administracinis vienetas, ir Žemaičių vyskupiją, kuri yra, na, vyskupija. Tiesiog dėl to, kad geografija visų jų gan panaši.
Tad sprendimas – skaidyti straipsnį į kelis. Bet iš pradžių reikia sutarti, kad taip darysime, kaip būsimus straipsnius vadinsime, ką iš esamo teksto ([4]) į juos kelsime ir pan. Taigi, ar būtų kokių pasiūlymų? --Martynas Patasius (aptarimas) 23:05, 5 kovo 2012 (EET)[atsakyti]
Nereikia pūsti miglos į akis. Straipsnis yra apie Kosovo valstybę. Aprašoma: politinė sistema, istorija, demografija, ekonomika t.y. tas pats kas ir apie kitas valstybes. Dešinėje pusėje yra šabloninė lentelė naudojama valstybėms. Net pats akcentavimas politinio statuso, liudija kad straipsnis apie valstybę. --62.80.250.69 13:04, 26 kovo 2012 (EEST)[atsakyti]

Prieštarauju tokiai perskyrai, kuri bus dirbtinė ir bereikalinga. Siūlau diskutuoti dėl įžangos korekcijų, ir daugiau problemų nebus. Patašiaus atveju tada apie bet ką bus galima prikurti po kelis straipsnius - Abchazija ir Abchazijos Respublika, Grenlandija ir Grenlandija (sala), ir t.t. Hugo.arg (aptarimas) 23:11, 5 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

O atskiro straipsnio apie Grenlandiją kaip salą nėra? Hmm... Na, jei Abchazijos atveju gal dar galima ginčytis, tai straipsnis apie Grenlandiją kaip salą lyg ir būtinas... Tegu ir vadintųsi „Grenlandijos geografija“ ar pan.
A, ir kokias konkrečias įžangos korekcijas siūlytumėte? --Martynas Patasius (aptarimas) 21:31, 7 kovo 2012 (EET)[atsakyti]

Pataisykite Kosovo žemėlapi arba visi jį išimkite, nes dabartiniam žemėlapį vietoj Juodkalnijos Bosnija ir Hercogovina, o Juodkalnija vietoj Albanijos--Rmd 21:13, 2008 vasario 19 (EET)

Aha. Rimtai pripainiota Bosnija, Juodkalnija ir Albanija. * Hugo ¿díme? 21:25, 2008 vasario 19 (EET)

Dėl rakinimo[redaguoti vikitekstą]

Straipsnis apie Kosovą užrakintas netik lietuviškoje wiki, bet ir kai kuriose kitose didesnėse wiki. Taip pat rakinimas mėnesiui nieko nepakeis. Taip pat norėčiau pasakyti kad administratoriai kaip aš ir mea yra patys blogiausi žmonės pasaulyje, nes jie vos kas iškart supyksta ir viską draudžia. Taip pat stoja ginti piktadarių ir teroristų pusę. Noriu pasakyti tik viena taip tęsis ir toliau--Qwarc 07:33, 2008 vasario 20 (EET)

vasario 21 Kosovą pripažins daugybė valstybių inicijavusių pripažinimo procedūrą, todėl užrakinimas mėnesiui kai kam labai parankus. Tokie administratoriai kaip tu ir mea nesusigaudė ar nenorėjo suvokti elementarių dalykų ir nesiėmė sankcijų prieš faktų naikintoją - bent jau neįspėjo, o akivaizdų vandalizmą prilygino redagavimo karui. KĄ ČIA BEPRIDURSI...-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 217.115.75.232 (aptarimasindėlis)

Galiu pridurti :) Kai man nepatinka kokio nors dalyvio poelgis, aš sakau jam tiesiai, kas nepatinka, ko aš iš jo noriu (atsiprašymo, kad daugiau taip nesielgtų ir t.t.); jeigu jis šito kreipimosi neklauso, tai yra jo ir tik jo reikalas, o mano reikalas žinoti, kad aš su juo nenoriu daugiau turėti nieko bendro. Bet neinu skųstis visiems administratoriams kaip koks lialius, kad aaaaaaaa iš manęs atėmė kibiriuką, ir aš čia už visus silpnesnis ir visi mane čia skriaudžia (nors rasčiau tam preteksto n kartų daugiau nei tamsta). Suaugę žmonės esate, bendraukite kaip suaugę, čia ne vaikų darželis ir administratoriai ne auklėtojai, mano supratimu, mes turėtumėme kištis tik kai nesutarimai pereina į terorizmą, o konkrečioje situacijoje terorizmu užsiimate jūs, nes siekiate, kad kiti gaištų laiką kažkokioms neesminėms problemoms - na mano akimis tai neesminis dalykas, nesusipratimas ir tiek, dėl skirtingo skirtingų žmonių situacijos matymo, tik jūs interpretuojate tai kaip kažkokį asmeninį išpuolį; pats nematote reikalo net prisiregistruoti, o tuo tarpu norite kad aš ar kas kitas gilintųsi į straipsnio redagavimo istoriją, taip pat į kaip tuo momentu vyko pripažinimo procesas ir kokioje stadijoje tas procesas buvo tuo momentu, kada kuris dalyvis kokį keitimą atliko, man tam gaila laiko, ir pagal mano supratimą yra svarbesnių problemų. Tad dar kartą paprašysiu baikite trolinti --Mea 10:54, 2008 vasario 20 (EET)

Ne aš skundžiausi, o mane kaltino asmeninėm atakom vandalizmą atlikęs Hugo. Situaciją gi aiškinosi admin Qwarc, kuris tai atliko labai paviršutiniškai ir vietoj to, kad įspėtų vandalą, jo veiksmus pavadino - redagavimo karus. jūs be reikalo pradėjote reaguoti emocionaliai - t,y, trolinti. Mano komentarai trumpi ir kokretūs, apeliuojatys į taisyklę - jūsų ilgi ir emocionalūs.

nieko sau konkretumas, para praejo o man pvz iki siol neaisku, ko jus norite. jus nesiskundziate bet jus kaltino asmeninem atakom - cia kas, pasigyrimas ar pasidziaugimas, jei ne skundas?? niekas jusu NEKALTINA, skydelis jusu aptarime tereiskia, kad jusu elgesys kaip ataka buvo suprasta konkreciai Hugo.arg o ne visos vikipedijos vardu ar kosovo pilieciu. del emociju (nors as tai pavadinciau tik maziau suvarzyta kalba) na kaip noriu taip komentuoju, nepatinka - neskaitykite, negi jus noretumete kad kreipciausi su gerbiamaisiais i zmogu kuris negerbia aplinkiniu (laiko). del ilgumo velgi buvo zmoniu trumpai atsakiusiu,a r tai jus patenkino? jus ginciajtes is principo, ieskote priekabiu , eikite savo socialinius eksperimentus atlikineti kur nors kitur. butumete nuo pradziu kitokiu tonu pradeje, galbut visai kitaip ir reaguojama butu, o uzgauti kitus zmones ir paskui noreti kazkokio is ju supratimo tai super taktika. --Mea 16:30, 2008 vasario 20 (EET)
Čia viskas akivaizdu - pasiskaitykite straipsnį Trolis (internete). * Hugo ¿díme? 16:34, 2008 vasario 20 (EET)
Nieko sau nenuovokumas. Hugo turi būti nubaustas ir už vandalizmą - faktų trynimą atitinkantį, beje, maskolių politiką, ir už melavimą, o dabar ir už asmeninę ataką - trolio etiketės klijavimą. Admin elgesį parą dangstant vandalą, tegul vertina kiti.
Kai būsite administratorius, galėsite bausti, bet tikiuosi nebūsite, nes labai keistas jūsų suvokimas apie vandalizmą :) Ir prioritetai keisti :) Turbūt nuskandintumėte laivą dėl netyčiom už borto išmestos šlepetės :) --Mea 20:03, 2008 vasario 20 (EET)
Prašau visų susilaikyti nuo komentarų. Čia jums ne delfi. užrakinu ir aptarimų skyrių. Ir tikrai perspėju kad imsiuosi atitinkamų veiksmų prieš trolinimą. Ponas anonime, prašome baigti nevaisingas ir beprasmiškas diskusijas. Vikipedijos bendruomenė jau pareiškė nuomonę, bet jūs vienas bandote pakeisti kažką. tikrai siūlyčiau prisijungti prie vikipedijos kūrimo juk yra ir kitų straipsnių. Na pavyzdžiui apie Lakotą. Vikipedija yra ilgalaikis projektas čia viskas vyksta metų metais. Aš čia jau pustrečių metų ir tikrai žinau kas yra redagavimo karas. Jūs jį pradėjote (galbūt) Hugo jį vystė (galbūt). Bet taip vyktų be galo. Todėl ir vyko užrakinimas. Kas teisus aš nežinau, bet nereikia čia visiems skelbti koks aš nuskriaustas - tai niekam neįdomu. Išvada tokia dar vienas trolinimo atvejis ir imsimės priemonių. Žmonės čia aukoja savo laisvą laiką ne tam, kad atsakinėti į jūsų išpuolius.--Qwarc 20:55, 2008 vasario 20 (EET)
Kol turbo (spėju kad tai jis) gaišina jūsų visų laiką, kol kas siūlau atstatyti kokią senesnę straipsnio versiją (kur buvo prieš redagavimo karus, ar bent jau pirmą pastraipą gražinti iš laikų prieš nepriklausomybės paskelbimą), o po to pridėti neutralų sakinį "2008 m. vasario 17 d. Kosovo parlamente paskelbta Kosovo nepriklausomybės deklaracija.". Nes dabar užrakinta tikrai ne neutrali versija (Kosovas pirmam sakinyje jau vadinamas valstybe, nors dėl šio teiginio labiausiai ir ginčijamasi). knutux 08:55, 2008 vasario 28 (EET)

Taip, kitose wiki Kosovas irgi vadinamas teritorija, regionu vengiant šališko vadinimo valstybe. * Hugo ¿díme? 09:40, 2008 vasario 28 (EET)

Sveiki. Mano nuomone yra teisinga įtraukti Kosovo miestai į Serbiojos miestai ir pnš, nes tik taip būtų palaikomas neutrolumas(de jure Kosovas lieka Serbijos dailimis ir to niekaip nenuginčysi.) (sorry už pasikartojimą). Mano pasiūlymas įdėti žemėlapį Vaizdas:The position of Kosovo within Serbia.PNG - jis neutralus nes Kosovas vaizduojamas kaip Serbijos dalis.--dimtryy 22:45, 2008 kovo 18 (EET)

Tai Kosovo miestai bent kol kas, kaip ir pati Kosovo kategorija priskirta Serbijai. Pats straipsnis koks yra dabar pakankamai neutralus (tik valstybė geriau būtų keisti į teritoriją). O žemėlapio tai nors kokio reiktų, nes dabar išvis jokio nėra. Būtų gerai, kad koks adminas pataisytų linką. * Hugo ¿díme? 23:11, 2008 kovo 18 (EET)

Turėtų būti nurodytos tik oficialios kalbos, o kai serbų kalba tokia akivaizdžiai nėra Kosove gal jos ir nevertėtų rašyti, kaip kad rusų Estijoje, tai ir rašyti nelabai verta, nes dar atsiras užsimanusių įrašyti prie Lietuvos, lenkų ir rusų kalbas ... --Atlantas 22:33, 2008 balandžio 19 (EEST)

Arba jei tikrai yra ir aš klystu, būtų malonų, kad būtų nurodytas šaltinis, nes labai abejoju ar Kosovo albanai sutiktų su serbų oficialia kalba. --Atlantas 22:35, 2008 balandžio 19 (EEST)

Perėjau per įvairiais vikipedijas, tai ten prie serbų kalbos nuorodomi šie šaltiniai: [5], [6]. Beje, net albanų vikipedijoje minima, kad serbų oficiali (shqipja, serbishtja

gjuhë rajonale: turqishtja, boshnjakishtja, romishtja, goranishtja). * Hugo ¿díme? 22:45, 2008 balandžio 19 (EEST)

Dėl Kosovo ir Otomanų imperijos[redaguoti vikitekstą]

Jūs rašote, kad "1389 m. birželio 28 įvyko pirmasis mūšis dėl Kosovo tarp Serbijos kunigaikščio ir turkų Otomanų imperijos sultono". Labai šališka!

Tuo metu Kosovas priklausė byrančiai dėl vidinių karų ir Otomanų antpuolių Serbijos imperijai. Šią imperiją, suvieniję jėgas, bandė apginti tiek serbai, tiek albanai, kroatai, bulgarai ir vengrai. Taigi mūšis vyko tikrai ne būtent DĖL Kosovo, o siekiant išgelbėti tos imperijos likučius nuo musulmonų užkariavimo.

Cituoju H.C.Darby: "... he <Lazar Hrebeljanovič> formed a pan-Serbian league to save the Balkans for the Balkan peoples" (A short history of Yugoslavia, 1968)

http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Kosovas&oldid=3773595#Demografija

Etninės grupės:
 Albanai – 88 %
 Serbai – 6 %
 musulmonai – 3 % (bosniai ir goraniai)
 romai, ašlakaliai ir egiptiečiai – 2 %
 turkai – 1 %
==Religija==
Dominuojanti religija Kosove yra islamas <..>


Man čia kažkas nesutampa. 1 - musulmonai etninė grupė?? 2 - Jei musulmonų tik 3%, tai kaip islamas gali būti dominuojančia religija? Laisverobotams 00:02, 15 vasario 2012 (EET)[atsakyti]

Čia turima minty kita, slavų kilmės etninė grupė Etniniai musulmonai. Hugo.arg 00:15, 15 vasario 2012 (EET)[atsakyti]
Aišku. Gal vertėtų pakeisti straipsnyje žodį "musulmonai" į "muslimanai", kad nesipainiotų? Laisverobotams 00:20, 15 vasario 2012 (EET)[atsakyti]