Aptarimas:Aromatinis junginys

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pirmi du paragrafai pervesti iš tinklapuslapio Aptarimas:Benzenas.

Nera straipsnio Aromatinis angliavandenilis, bet Angliavandenilis yra, ir yra vietos padidinti ši straipsnį. Man atrodo nera reikalo pradeti naują straipsnį Aromatinis angliavandenilis.
H Padleckas 00:29, 2008 sausio 21 (EET)

Aromatinis angliavandenilis per daug platus straipsnis, kad jį suplakti į krūvą. Daug ką Vikipedijoje galima sudėti į vieną straipsnį, bet nėra tokio tikslo, kadangi šitaip pasunkėja informacijos paieška. Be to, pvz., žvilgtelk į anglų enciklopediją ir pažiųrėk, kokio dydžio straipsnis apie pačius angliavandenilius ir dar kokio dydžio straipsniai apie jų tipus ir įsivaizduok, kaip straipsnys atrodytų, jeigu viskas būtų krūvoj. Taigi nemanau, jog reikia viską kišti į vieną :) - Andrius, 09:39, 2008 sausio 21 (EET)
Aš (H Padleckas) prieš keleta dienų žiurejau Lietuviškoje Wikipedijoje ir radau ši straipsnį: Aromatiniai junginiai, kuris tada susidarė iš tik vieno sakinio paminedamas kad, aromatiniai junginiai susidaro iš anglies ir vandenilio ..... Aš truputi paredagavau kad, padaryti straipsnį bendra apie visus aromatinius junginius. Po to, Andrius pervadino ši straipsnį Aromatinis angliavandenilis palikdamas beveik taip pat.
Aš pažiųrėjau angliškoje Wikipedijoje ir radau straipsnius en:Aromaticity (apie aromatinius junginius bendrai) ir en:Aromatic hydrocarbon apie aromatinius angliavandenilius specifiškai. en:Aromatic yra nukreiptas į en:Aromaticity. "Aromaticity" gal galima išversti Aromatiškumas ar Aromacija. Lietuviškoje Wikipedijoje, aš panašiai nukreipiau Aromatinis į Aromatiniai junginiai, bet JonasS tojau ištrine. Man atrodo tokia nuoroda nieko nepakenke.
Būtu gerai tureti straipsnį apie aromatinius junginius bendrai, ne tik aromatinius angliavandenilius bet ir tuos su kitais elementais kurnors molekuluose ir ypatingai tuos su N, O, arba S atomus aromatinuose žieduose. Toks straipsnis gali padengti aromatinę teoriją, Huckelo taisyklę (4n+2 π elektronai), būdus parodyti aromatinių žiedų struktūrą, diskusiją apie junginių pavadinimus ir žiedų atomų numeravimą (o-, m-, ir p-, ir tt.), ivairių pavyzdžių su ivairiais atomais, ir fizinės/cheminės savybės bendrai.
Jei žmogus noretu rašyti pilną Lietuvių enciklopediją (kurios mes dar nepriejom), dar būtu medžiagos rašyti toliau atskirą straipsnį Aromatinis angliavandenilis. Tokiam straipsniui galima daugiau praktiškų (pramoninių) dalykų apie aromatinius angliavandenilius padengti: truputi apie fizinės savybės, tokius chemikalus iš mineralinės anglies ar iš naftos (pavyzdžiui iš katalitinio reformavimo ar panašių būdų) - BTX chemikalai (Benzenas, Toluenas, X=ksilenas), paveikimo ant kuro oktano numerio, gamyba etilbenzeno ir stireno iš etilbenzeno, kumenas, naftalenas, antracenas, asfaltenas, ir panašus poliaromatiniai junginiai.
As dabar planuoju pradeti/tureti atskirus straipsnius: Aromatiniai junginiai ir Aromatinis angliavandenilis. Man nelabai svarbu ar straipsnių pavadinimai vienaskaita ar daugiskata - galima pakeisti ir sukurti nuorodos. H Padleckas 07:22, 2008 sausio 24 (EET)
Jums gal ir nesvarbu, vienaskaita ar daugiskaita, bet Vikipedijoje yra tam tikros taisyklės: Wikipedia:Vardinimo taisyklės :) – Andrius, 09:35, 2008 sausio 24 (EET)