Antoni Gaudí

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Antoni Gaudí
Antonijus Gaudi
Gimė 1852 m. birželio 25 d.
Reusas
Mirė 1926 m. birželio 10 d. (73 metai)
Barselona
Veikla ispanų architektas
Alma mater Barselonos aukštoji architektūros mokykla
Vikiteka Antoni Gaudí

Antonijus Gaudi (tikr. Antoni Gaudí i Cornet, 1852 m. birželio 25 d. Reusas – 1926 m. birželio 10 d. Barselona[1]) – katalonų architektas, vienas žymiausių moderno krypties kūrėjų.[2] Garsiausi darbai: Sagrada Familia, Casa Milà, Casa Batlló.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė neturtingoje miestiečių šeimoje, Reuso miesto apylinkėse, Taragonos provincijoje, Katalonijoje. Ten ir praleido savo vaikystę. Šeimoje be jauniausiojo Antonijaus buvo dar trys broliai ir sesuo, kurie visi iki 1879 m. mirė. Antonijus nuo mažens sirgo reumatu, kentė stiprius sąnarių skausmus. Šie negalavimai jį lydėjo ir visą likusį gyvenimą. Antonijus visą gyvenimą buvo nevedęs.

Būdamas 17 metų, persikėlė į Barseloną, planavo pradėti architektūros studijas. Dėl lėšų trūkumo nuo 1870 m. dirbo braižytoju ir kitų architektų padėjėju; tai leido jam susipažinti su keletu žymių statytojų.

1878 m. baigė architektūros studijas Barselonos aukštojoje architektūros mokykloje. Ankstyvoji A. Gaudi kūryba priskiriama modernui, jo darbai buvo itin gausiai dekoruojami. Kūrybos savitumą iškart pastebėjo turtingi prekybininkai, kurie žavėjosi jaunojo menininko darbų moderniomis, elegantiškomis formomis ir puošyba. Vienas iš jų, Eusebi Guell, tapo A. Gaudi pagrindiniu klientu ir rėmėju. Pastarajam A. Gaudi suprojektavo „Guell Pavilions“, „Guell Palace“, „Park Guell“, „Guell Bodegas“ pastatus. Barselonoje 1890 m. pastačius „Palau Güell“ rūmus, A. Gaudi tapo pačiu žymiausiu miesto architektu. Paskutiniais gyvenimo metais dirbo projektuodamas savo žymiausią kūrinį – Šv. Šeimynos bažnyčią.

1926 m. birželio 7 d. išėjęs pasivaikščioti, buvo partrenktas tramvajaus. A. Gaudi nesulaukė skubios pagalbos, kadangi dėl skurdžių drabužių ir dokumentų stokos buvo palaikytas elgeta. Galiausiai policijos pareigūnas A. Gaudi nuvežė į Sant Pau ligoninę, kurioje jis gavo primityvią pagalbą. Kitą dieną, kai Sagrada Família bažnyčios kapelionas Mosén Gil Parés atpažino architektą, jo sveikata buvo smarkiai pablogėjusi, ir papildomas gydymas jam nebegalėjo padėti. Antonijus Gaudi mirė birželio 10 d. Po dviejų dienų A. Gaudi buvo palaidotas Barselonos Šv. Šeimynos bažnyčios kriptoje.

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. pranc. {{{1}}} Bibliothèque nationale de France
  2. Antoni Gaudi. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]