Ahron Daum

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
Ahron Daum

Rabis Ahron Daum (g. Bene Berake, 1951 m., sausio 6 d.) – šiuolaikinis Izraelio ortodoksų rabinas, mokytojas ir įvairių publikacijų autorius. Anksčiau jis ėjo Frankfurto prie Maino vyriausiojo rabino pareigas, dabar gyvena Antverpene, Belgijoje.

Asmeninis gyvenimas ir išsilavinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

A. Daum įšventinimo į rabinus (smicha), išduotas rabino J. B. Soloveičiko.

Ahron Daum gimė 1951 metų sausio 6 d. Bene Berako mieste, Izraelyje, religingoje aškenazių šeimoje. Jo tėvas Šmuelis Daumas, kilęs iš žymios iš Lenkijos ir Bohemijos (Čekija) rabino šeimos, buvo žymus mokytojas, pedagogas ir rašytojas, pasišventęs visuomenei. Motina Rivka Džina Daum buvo kilusi iš turtingos pirklio šeimos Šoprone, Vengrijoje. Ahron Daum turėjo tris jaunesnius brolius. Sulaukęs trylikos metų jis pradėjo mokytis žymioje lietuvių chasidų ješivoje „Ružin“, įsikūrusioje Bene Berake. Būdamas 14 metų jis persikėlė į Didžiąją Britaniją, kur tęsė mokslus Cha Ramo ješivoje, o vėliau – žymioje sionistų ješivoje Ec Chaim Montre, Šveicarijoje. Įgijęs bakalauro laipsnį Šveicarijoje, Ahron Daum įstojo į Londono universiteto Žydų koledžą, kuriame gavo judaikos bakalauro laipsnį (su pagyrimu).[1] Nuo 1978 metų mokėsi Niujorko Ješivos universiteto Rabio Ickacho Elchanano teologijos seminarijoje (1982 m. laida), kur gavo Biblistikos magistro laipsnį (su pagyrimu)[2] buvo įšventintas į rabinus, įšventinimo raštą asmeniškai pasirašė ir įteikė profesorius rabis Josefas Soloveičikas. Ahron Daum atmetė pasiūlymą tęsti mokslus, kad gautų dajano titulą, ir grįžo į Europą, kur vedė Fransiną Frenkel ir su ja vėliau susilaukė trijų dukterų. Ahron Daum laisvai kalba hebrajų, anglų, vokiečių, prancūzų, olandų ir jidiš kalbomis, taip pat šiek tiek moka lotynų ir aramėjų kalbas.

Rabino karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rabino karjerą Ahron Daum pradėjo 1982 metais Šveicarijoje – jis tapo žydų bendruomenės Bylio mieste (tai dvikalbis, prancūziškai ir vokiškai kalbantis miestas) rabinu.[3] 1986 metais jis paliko šį postą, siekdamas Liucernos krikščionių ir judėjų institute prie Liucernos universiteto Teologijos fakulteto apsiginti daktaro disertaciją. 1987 metais jis pradėjo eiti Frankfurto prie Maino[4][5] žydų bendruomenėms, tuo metu didžiausios ir garbingiausios žydų bendruomenės Vokietijos Federacinėje Respublikoje, vyriausiojo rabino pareigas. Jam einant šias pareigas vyko didžiulis rusiškai kalbančių žydų imigrantų iš buvusios Tarybų Sąjungos antplūdis. Todėl svarbiausiu jo administracijos prioritetu tapo pirmoji pagalba šiems žmonėms, kurių ekonominė padėtis dažnai buvo nelengva, bei šio naujo didelio bloko integracija į esamą žydų bendruomenę. Dažnai šių žmonių integracija buvo nelengva, nes Tarybų Sąjungoje buvo apribotos galimybės žydų tapatumui pasireikšti, tai dažnai sukeldavo abejones dėl žydų tautos statuso ir bet kokiu atveju lėmė antipatiją žydiškam gyvenimo būdui. Taigi svarbiausia Arono Daumo, kaip rabino, tarnystės ašis buvo pakartotinis šių dažnai sudėtingų klausimų dėl atvykėlių žydiškumo gvildenimas. Antra, jis buvo kultūrinės ir religinės žydų bendruomenės plėtros varomoji jėga pritraukiant naujus narius į tokius renginius kaip žydų kultūros dienos, žydų muzikos koncertai, kelionės po žydų paveldo vietas ir judaizmo pagrindų pamokos. Rabinas Daumas taip pat buvo Frankfurto Beit Dino (rabiniškojo teismo) pirmininkas. Jis aktyviai rūpinosi gijuro, kašruto, din Toros klausimais ir net religingų žydų skyrybomis (gitinu). Rabinas Daumas patirties gijuro klausimais įgijo ir kaip rabiniškojo teismo (Beit Dino) atstovas, ir kaip mokytojas bei mentorius, turintis daugiau negu 15 metų darbo patirties ruošiant nežydus, kurie nori tapti žydais atlikdami halachos pripažįstamą gijurą. 1993 metais dėl šeimyninių aplinkybių Ahron Daum atsistatydino iš vyriausiojo rabino pareigų ir persikėlė į Belgiją, Antverpeno miestą, kuriame jau gyveno didesnioji jo šeimos narių dalis. Ten jis pradėjo dėstyti judaizmą valstybinėse švietimo įstaigose ir žydų mokyklose. 1995 metais jis ėmėsi žydų teisės lektoriaus pareigų Religijotyros fakultete Vilreike (Antverpene), Belgijoje.[6] Išreikšdamas dėkingumą už dėstymą švietimo įstaigose ir už jo darbą halachos srityje, šis fakultetas A. Daumui skyrė žydų teisės garbės profesoriaus vardą. Nuo 2001 metų kartu su žmona jis pradėjo informacinių-šviečiamųjų projektų ciklą tiems žydams, kurie užsiima baal tešuva (perėjimo į ortodoksinį judaizmą), skirtą judaizmu besidomintiems nežydams ir žmonėms, pradedantiems integracijos ir gijuro procesą. Šiandien šiai veiklai jis skiria didžiąją savo laiko dalį bei reguliariai rengia seminarus įvairiomis judaikos srities temomis bendradarbiaudamas su Nyderlanduose ir Izraelyje įsikūrusiu Šalom centru.

Publikacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesorius rabinas Ahron Daum yra vaisingas įvairių publikacijų judaikos temomis autorius. Gyvendamas Šveicarijoje, jis reguliariai rašė straipsnius halachos temomis kassavaitiniam žydų-šveicarų-vokiečių leidiniui „Judische Rundschau“.[7] Būdamas vyriausiuoju Frankfurto prie Maino rabinu jis reguliariai rašė straipsnius laikraščiui „Die Judische Allgemeine“ ir kartą per du mėnesius ėjusiam žurnalui „Die Gemeinde“. Nuo 2010 metų Ahron Daum prižiūri kasmėnesinę populiariausio žydų leidinio Belgijoje – žurnalo „Joods Actueel“ skiltį, kurioje jis rašo judaikos temomis, pavyzdžiui, galima paminėti judaizmo istorijos seriją pradedant nuo Apšvietos epochos. Ahron Daum yra dviejų knygų autorius. Pirmoji dviejų tomų jo knyga „Halacha aktuell“[8][9][10][11] parašyta vokiečių kalba. Joje nagrinėjamos halachos problemos ir svarbios šių laikų temos halachos požiūriu, ypač dalyje „Responsa“. Ši knyga unikali tuo, kad yra pirmojo tokio pobūdžio knyga parašyta poholokausto laikų vokiečių kalba. Ji buvo entuziastingai sutikta halachos pasaulyje, įgijo oficialų daugelio žymių halachos autoritetų pritarimą. Kai kurie šios knygos straipsniai iš pradžių buvo parašyti klasikine rabiniškąja hebrajų kalba ir vėliau atskirai išleisti bendru pavadinimu „Iyunim b‘Halacha“. Antroji jo knyga „Die Judische Feiertage in Sicht der Tradition“ (Žydų šventės padavimo šviesoje). Ši knyga – tai didelės apimties dvitomis rinkinys, kurį sudaro straipsniai halachos tema, pamokslai, liturgijos pastebėjimai, homilijos mintys ir liaudiški bei jumoristiniai pasakojimai apie žydų šventes ir šabą. Šiuo metu Ahron Daum darbuojasi ties keliomis knygomis olandų kalba tokiomis skirtingomis temomis, kaip antai Kabala, žydų tautos istorija, žydų pasaulis šiandien su jo įvairiomis srovėmis ir kitomis temomis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskelbta darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Knygos

  • Halacha aktuell, Jüdische Religionsgestze und Bräuche im modernen Alltag (Haag und Herchen Verlag, Frankfurt am Main, 1992, 2 Vol., p. 387 – p. 773)
  • Iyunim b’Halacha (Haag und Herchen Verlag, Frankfurt am Main, 1992, p. 93)
  • Die Feiertage Israels, Die jüdischen Feiertage in er Sicht der Tradition (Herchen Verlag, Frankfurt am Main, vol. I, 1993, p. 556, vol. II, 1994, p. 557)
  • "Das aschkenasische Rabbinat : Studien über Glaube und Schicksal" (Julius Carlebach) / Die Rolle des Rabbiners in Deutschland heute (Ahron Daum)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Levine, Frank (1977)“. Oficiali rabino Daumo svetainė. Suarchyvuotas originalas 2019-05-11. Nuoroda tikrinta 2016-05-05.
  2. „Charlop, Rabbi Zevulun (1982)“. Oficiali rabino Daumo svetainė. Suarchyvuotas originalas 2019-05-11. Nuoroda tikrinta 2016-05-05.
  3. „Gefter, J. (1985)“. Oficiali rabino Daumo svetainė. Suarchyvuotas originalas 2019-05-11. Nuoroda tikrinta 2016-05-05.
  4. „Sjazak, S. (1993)“. Oficiali rabino Daumo svetainė. Suarchyvuotas originalas 2019-05-11. Nuoroda tikrinta 2016-05-05.
  5. „Schmidt, Martin (1992)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.
  6. „Vonck Ph.D., Prof. J.G. (1996)“. Oficiali rabino Daumo svetainė. Suarchyvuotas originalas 2019-05-11. Nuoroda tikrinta 2016-05-05.
  7. „Bollag, Peter (1991)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.
  8. „Jakobovits, Chief Rabbi (1991)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.
  9. „Diamant, Adolf (1992)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.
  10. „Ahren, Yizhak (1993)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.
  11. „Avraham Cahana Shapiro, Chief Rabbi of Israel (1991)“ (PDF). Oficiali rabino Daumo svetainė.