Adjunktas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Adjunktas (vok. Adjunkt; rus. адъюнкт; iš lot. adjunctus 'prijungtas') – padėjėjo ar pavaduotojo pareigybė ar laipsnis kai kuriose veiklos srityse; daktaranto analogas TSRS ir Rusijos federacijos karinio švietimo sistemoje.

Žodžiu adjunktas kartais verčiamas pranc. adjoint 'asistentas, padėjėjas'. Prancūzijoje taip vadinami merų padėjėjai. Prancūzijos karinėje sistemoje žodžiu adjoint buvo vadinami kai kurie žemo rango kariniai valdininkai.[1]

Protestantų bažnyčia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Protestantų bažnyčioje adjunktu vadinamas pastoriaus padėjėjas, kuris turi teisę vesti pamaldas ir aukojimus. Šios pareigos analogiškos vikarui. Paprastai adjunktas paskiriamas nusenusiam dvasininkui, kuris pats jau nebegali atlikti visų savo pareigų.

Universitetai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kuriose Vakarų Europos valstybėse (o seniau – Rusijos imperijoje) adjunktais vadinami kai kurių universitetų ir akademijų profesorių padėjėjai. Tai jaunesnė pareigybė mokslinę stažuotę atliekantiems asmenims.

Rusijos imperijoje adjunktas būdavo Peterburgo mokslų akademijos profesoriaus padėjėjas. Pradžioje adjunktai buvo studentai profesorių padėjėjai, į kurių pareigas įeidavo dėstyti Akademijos gimnazijoje (rus. Академическая гимназия).
Vėliau adjunktai buvo universitetų darbuotojų kategorija. Adjunktu arba adjunktu profesoriumi buvo vadinamas katedros profesoriaus pavaduotojas, pavadavęs profesorių kaip katedros mokslinį vadovą.
Adjunkto pareigos buvo panaikintos 1863 m., kai buvo įvestas bendras universitetų statutas. Adjunktus pakeitė docentai. Adjunktų pareigos buvo ne tik universitetuose, bet ir kai kuriose kitose aukštojo mokslo įstaigose.[1]

Karinis mokslas ir švietimas TSR ir Rusijos Federacijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1938 m. Tarybų Sąjungoje adjunktais imta vadinti karininkus, kurie adjunktūroje ruošiami mokslinei ar mokslinei pedagoginei veiklai aukštojoje karinėje mokykloje arba Ginkluotųjų pajėgų ar Vidaus reikalų ministerijos mokslinio tyrimo institucijoje.
Adjunktūra yra karinis aspirantūros (doktorantūros) analogas. Adjunktūros tikslas – parašyti disertaciją ir apginti mokslų kandidato laipsnį.

Dabar adjunktai egzistuoja Rusijos Ginkluotosiose pajėgose.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 http://gatchina3000.ru/brockhaus-and-efron-encyclopedic-dictionary/001/1175.htm Адъюнкт / Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона