4-oji Rusijos karinė bazė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
4-oji karinė bazė

Veikimo laikas 2009-dabar
Valstybė Rusijos vėliava Rusija
Pavaldus Rusijos ginkluotosios pajėgos
Rūšis karinė bazė
Dydis 4000
Yra dalis Pietų karinė apygarda
Būstinė Cchinvalis ir Džava
Vadovybė
Vadas generolas majoras Aleksandras Šušukinas

4-oji Rusijos karinė bazė (rus. 4-я российская военная база), oficialus pavadinimas 4-oji gvardijos Vapniarkos ir Berlyno Raudonosios vėliavos, Suvorovo ir Kutuzovo ordinų karinė bazė (rus. 4-я гвардейская Вапнярско-Берлинская Краснознаменная орденов Суворова и Кутузова военная база) – Rusijos kariuomenės bazė nepripažintoje Pietų Osetijoje, Rusijos karinės ir geopolitinės įtakos Kaukaze elementas, skirtas ginti P. Osetijos nepriklausomybę.

Bazė įsikūrusi Cchinvalio mieste ir Džavos gyvenvietėje. Bazės vadas – generolas majoras Aeksandras Šušukinas.

Priešistorė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po 1991–1992 m. Pietų Osetijos karo pagal Dagomyso sutartis apie taikų Gruzijos ir Osetijos konflikto sureguliavimą buvo sukurta Mišrioji kontrolės komisija iš 4 šalių (Gruzija, Pietų Osetija, Rusija ir Šiaurės Osetija) atstovų. Nuo 1993 m. iki 2008 m. Pietų Osetijoje buvo dislokuotos Mišriosios taikos palaikymo pajėgos, kurias sudarė trys batalionai, Rusijos, Gruzijos ir P.Osetijos), taip pat Cchinvalyje buvo ESBO Stebėtojų misija. Prieš 2008 m. Pietų Osetijos karą Gruzijos taikdariai, įėję į Mišriąsias taikos palaikymo pajėgas, paliko pajėgų teritoriją[1], gruzinų padaliniai ėmė nebepaklusti Mišriųjų taikos palaikymo pajėgų vadovybei. Po 2008 m. karo, pradėto Gruzijos,[2][3][4], Mišriosios taikos palaikymo pajėgos nustojo egzistuoti.

Pasibaigus karui ir Rusijai pripažinus Pietų Osetiją [5] buvo priimtas nutarimas P. Osetijoje įkurti nuolat veikiančią Rusijos karinę bazę.

Karinė bazė pavaldi Rusijos Federacijos Pietų karinės apygardos vadovybei. Dabar vienais naujausių bazėje esančių ginklų yra operatyvinių taktinių raketų kompleksas „Točka U“ (juo ginkluotas vienas bazėje dislokuotas divizionas).[6] Kitas modernus ginklas yra reaktyvinė salvinė sistema „Smerč“[7], kuria ginkluotas kitas divizionas. Gruzijos užsienio reikalų ministerija taigia, kad Rusija P. Osetijoje dislokavo zenitinį raketų kompleksą S-300, tačiau Rusijos gynybos minsterija teigia, kad šių raketų P. Osetijoje nėra.[8]

Įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bazė suformuota 2009 m. vasario 9 d. 693-ojo motošaulių pulko iš 19-osios motošaulių divizijos.[9] 2010 m. balandžio 7 d. Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas ir Pietų Osetijos ministras Jurijus Tanajevas pasirašė „Sutartį apie jungtinę karinę bazę Pietų Osetijos teritorijoje“.[10][11]

Pagal Rusijos ir Pietų Osetijos sutartį į bazės sudėtį įeina buvę taikdarių objektai Cchinvalyje, poligonas Dzarceme, karinis miestelis ir aviabazė Džavoje, karinis miestelis radiolokacinei kuopai 4 km į šiaurę nuo Cchinvalio, bendrojo bazavimo aerodromas Kurtoje.[12] Numatyta, kad visais šiais objektais naudosis tiek Rusijos, tiek Pietų Osetijos ginkluotosios pajėgs. Mokestis už naudojimąsi baze nenumatytas. Bazės naudojimo trukmė – 49 metai, numatytas automatinis kartotinis pratęsimas papildomiems 15 metų laikotarpiams.

Pietų Osetijoje dislokuoti apie 4000 Rusijos kariškių.[13] 2012 m. numatyta bazėje suformuoti vadinamąjį „osetinų batalioną“, kuriame tarnaus Pietų Osetijos gyventojai.[14] Bataliono kariai vėliau turės tapti Pietų Osetijos armijos branduoliu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Южная Осетия: обстановка накаляется[neveikianti nuoroda]
  2. Internationale Ermittlungen bringen Saakaschwili in BedrängnisŠablonas:Ref-de
  3. Комиссия ЕС не верит Саакашвили
  4. США шокированы действиями Саакашвили
  5. О признании независимости Южной Осетии и Абхазии
  6. Россия оснастила свою базу в Южной Осетии еще одним ракетным комплексом
  7. Россия разместила в Южной Осетии системы Смерч
  8. МИД Грузии: Россия разместила С-300 в Южной Осетии
  9. На 4-й российской военной базе в Южной Осетии проведены контрольные стрельбы
  10. Цхинвал: российская военная база – единственный гарант безопасности ЮО
  11. Анатолий Сердюков, министр обороны РФ: «Россия берет на себя полную ответственность за защиту Южной Осетии»
  12. Соглашение об объединенной российской военной базе в Южной Осетии прошло ратификацию
  13. Базы на 49 лет. Совфед ратифицировал соглашения о военных базах в Абхазии и Южной Осетии
  14. В составе 4-й гвардейской военной базы РФ в Южной Осетии формируется Осетинский батальон