2MASS

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio 2MASS dangaus apžvalga)
2MASS
2MASS logo
<span style="line-height:1.2em; font-size:80%;">
OrganizacijaUMass
IPAC (JPL/Caltech)
NASA· NSF
Bangos ilgisinfraraudonieji (2 m, 1,25 m, 1,65 m, 2,17 m)
Duomenų šaltiniaiDu 1,3 m reflektoriniai teleskopai (Whipple Observatory, Arizona, USA; Cerro Tololo, La Serena)
Tikslaigalaktikos, rudosios nykštukės
Duomenų produktainuotraukos,
vaizdų katalogas
Išplėstas vaizdų katalogas


2MASS – projektas skirtas atvaizduoti žemėlapyje visą dangų. Stebėjimas dviem mikronų bangos ilgiu dangaus apžvalgai (2MASS) prasidėjo 1997 m. ir buvo užbaigtas 2001 m. Stebėjimas atliktas dviem teleskopais, esančiais šiauriniame ir pietiniame pusrutuliuose (Mt. Hopkins Arizonoje ir Cerro Tololo/CTIO Čilėje), siekiant apimti visą dangų. Šis ambicingiausias projektas skirtas atvaizduoti visą naktinį dangų. Paskutiniai gauti duomenis paviešinti 2003 m.

Visas dangus buvo nufotografuotas naudojant fotometrinę sistemą trijų infraraudonų 2 μm bangų juostose: J (1,25 ?m), H (1,65 ?m), ir Ks (2,17 ?m).

Šios apžvalgos tikslai apėmė:

Paskutinis tikslas buvo pasiektas stebėtinai greitai. Skaitinis taškinių (žvaigždžių, planetų ir asteroidų) šaltinių aprašymas ir išsiplėtusių šaltinių (galaktikų ir ūkų) buvo atliktas automatizuotai naudojant vidutinį 14 ryškio ribojimą. Buvo kataloguota daugiau nei 300 milijonai taškinių šaltinių ir 1 milijonas išsiplėtusių šaltinių. Apžvalgos rezultatai: duomenys ir vaizdai yra prieinami kiekvienam nemokamai internetu.

2MASS remia Masačusetso Amhersto universiteto „Infraraudonųjų spindulių apdorojimo ir analizės centras“ (IPAC), NASA, ir NSF.

Nuodoros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2MASS projekto svetainė