106-asis NKVD kariuomenės pasienio būrys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

106-asis NKVD kariuomenės pasienio būrys (rus. 106-й пограничный отряд войск НКВД) – SSRS NKVD pasienio kariuomenės dalinys, sudarytas 1940 m. birželio mė n. kaip Baltarusijos apygardos NKVD kariuomenės dalis. 1941 m. birželio 22 d. iš 2097 žmonių sudarytas žmonių būrys gynė sieną 180 kilometrų į pietus-pietryčius nuo plento Tauragė-Tilžė.


   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Į būrį įėjo 1-oji pasienio komendantūra ir 1-asis rezervinis pasienio postas (Tauragė) kaip 1-5-ojo pasienio užkardos dalis, 2-oji pasienio komendantūra ir 2-asis atsargos pasienio postas (Jurbarkas) kaip 6-8-ojo pasienio dalis. forpostai, 3-ioji pasienio komendantūra ir 3-asis rezervinis pasienio postas (Kudirkos Naumiestis) 9-12 pasienio poste, 4-asis pasienio komendantas ir 4-asis atsargos pasienio postas 13-15 pasienio poste (Kybartai), a. manevrinis būrys, komikų būrys, ryšių būrys, autobūris, Virbalio kontrolės punktas. Buvo Baltarusijos apygardos NKVD Pasienio kariuomenės direkcijos narys. Dalinio būstinė buvo Tauragėje. Kaip aktyvios kariuomenės dalis nuo 1941 06 22 iki 1941 09 01. 1941 m. birželio 22 d. 2 valandą buvo įspėtas ir užėmė esamus gynybinius statinius. Pačiomis pirmomis karo pradžios valandomis jis buvo sutriuškintas (vis dėlto ne visur, todėl pastatuose pasislėpę 4-oji komendantūra, 15-asis pasienio postas ir Virbalio užkarda kovojo iki 1941 m. birželio 22 d. vakaro. , išėjo pas savo vienintelius 5 pasieniečius) ir, matyt, pasitraukė į Raudonosios armijos divizijų zoną. Tolstant nuo sienos, būrio likučiai pradėjo saugoti 8-osios armijos užnugarį. Per 1941 m. liepą pasieniečiai miško plotuose prie Peipsio ežero sumušė tris sabotažo grupes, iš viso daugiau nei 200 žmonių, likvidavo į 8-osios armijos užnugarį įmestas oro desantines pajėgas ir turėjo užduotį nutraukti Talino-Leningrado greitkelį. 1941 09 01 išformuotas.

Atsiminimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra išlikęs užrašytas toks būrio kario atsiminimas[1]: „Iš mano Tauragės pasienio būrio beveik nė vieno neliko. Kad ir kaip ieškojau savo kolegų, radau tik du: 106-ojo būrio viršininką pulkininką Leonijų Afanasjevičius Golovkiną ir pas mane apsilankiusį pavaduotoją politiniams reikalams, Kybartų pasienio 4-osios komendanūros komendantą Jefimą Nechajevą. 1949 metais. Jis buvo visiškas invalidas, prastai matantis ir sunkiai judantis po sužeidimų, gautų ginant Kybartų miestą. Nepaisant to, kad jis jau daug metų nebetarnavo pasienio kariuomenėje, jis atėjo pas mane su žalia pasienio kepuraite... Daugiau nieko nesutikau.“

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]