Pereiti prie turinio

Žmogus-voras: aplink multivisatą

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žmogus-voras: aplink multivisatą

Lietuviškas plakatas
PavadinimasSpider-Man: Across the Spider-Verse
Kilmės šalis JAV
Režisierius
Prodiuseris (-iai)
Scenaristas (-ai)
KompozitoriusDaniel Pemberton
Vaidina
Metai2023
Žanrasanimacinis superherojų filmas
Trukmė140 min.
Kalbaanglų
PlatintojasSony Pictures
Biudžetas100–150 mln. JAV dol.
Pajamos690,8 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Žmogus-voras: aplink multivisatą (angl. Spider-Man: Across the Spider-Verse) – 2023 m. JAV animacinis filmas apie „Marvel“ komiksų personažą Mailsą Moralesą / Žmogų-vorą. Tai filmo „Žmogus-voras: Į naują visatą“ (2018 m.) tęsinys. Jį pagal Phil Lord, Christopher Miller ir David Callaham scenarijų režisavo Joaquim Dos Santos, Kemp Powers ir Justin K. Thompson. Filmą sukūrė „Columbia Pictures“ ir „Sony Pictures Animation“ kartu su „Marvel Entertainment“, o platino „Sony Pictures“. M. Moralesas kartu su Gven Steisi leidžiasi į nuotykius po multivisatą, kur susipažįsta su Migelio O'Haros / Žmogaus-voro 2099 vadovaujama Žmonių-vorų komanda, vadinama Žmonių-vorų draugija.

Jame Mailso Moraleso vaidmenį atlieka Shameik Moore, kitus veikėjus įgarsina Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Lauren Vélez, Jake Johnson, Jason Schwartzman, Issa Rae, Karan Soni, Shea Whigham, Greta Lee, Daniel Kaluuya, Mahershala Ali ir Oscar Isaac.

2023 m. gegužės 30 d. įvyko tęsinio premjera „Regency Village Theatre“ kino teatre Los Andžele, o birželio 2 d. jis buvo išleistas visuose kino teatruose.

Kaip ir jo pirmtakas, filmas sulaukė kritikų ir komercinės sėkmės. Pasiekė keletą kasos rekordų ir pasaulinėje kasoje uždirbo daugiau nei 690 mln. dolerių, aplenkdamas „Žmogų-vorą: Į naują visatą“ ir tapdamas daugiausiai uždirbusiu „Sony Pictures Animation“ sukurtu filmu bei šeštuoju pelningiausiu 2023 m. filmu. Amerikos kino institutas šį filmą įvardijo kaip vieną iš dešimties geriausių 2023 m. filmų. Sulaukė įvairių apdovanojimų ir buvo nominuotas „Auksiniui gaubliui“, BAFTA ir „Oskarui“.

Šiuo metu kuriama trečioji ir paskutinė trilogijos dalis „Žmogus-voras: už multivisatos ribų“ (Spider-Man: Beyond the Spider-Verse).[2]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

65-oje Žemėje Gven Steisi vis labiau atsiriboja nuo draugų ir nutolsta nuo tėvo Džordžo. Tėvas medžioja Žmogų-vorą, nežinodamas, kad už kaukės slepiasi Gven Steisi, už tai, kad ji nužudė Piterį Parkerį, tačiau jis nežino, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas po to, kai Piteris virto Driežu. Gven susiduria su Grifu iš Italijos renesanso laikų alternatyvios visatos, o Migelis O'Hara ir Džesė Driu atvyksta per dimensijų portalus, kad padėtų jį neutralizuoti. Džordžas užspaudžia Gven į kampą ir ji atskleidžia jam savo tapatybę, o jis bando ją suimti, tačiau ji išvyksta su Džese ir Migeliu.

1610-oje Žemėje, praėjus 16 mėnesių po Kingpino pralaimėjimo ir „Alchemax“ greitintuvo sunaikinimo, Mailsas Moralesas turi problemų su tėvais, nes jo, kaip Žmogaus-voro, pareigos kišasi į asmeninį gyvenimą, o kai pavėluoja į tėvo Džefo paaukštinimo policijos kapitonu vakarėlį, dar labiau susipyksta su tėvu.

Mailsas susiduria su Dėmiu – „Alchemax“ mokslininku, tapusiu piktadariu, į kurio kūną per sprogimą buvo atidaryti portalai. Dėmius kaltina Mailsą sukėlus jo mutaciją ir atskleidžia, kad radioaktyvusis voras, kuris įkando ir suteikė jam galių, atkeliavo iš kitos dimensijos, iš Žemės-42, kai Dėmius tikrino priešpriešinių srautų greitintuvą. Dėmius netyčia nusiteleportuoja į tuštumą ir išmoksta naudotis portalais, kad galėtų keliauti po kitas visatas ir įgauti galių, naudodamasis kitų dimensijų „Alchemax“ greitintuvais. Gven keliauja į Mailso dimensiją ir jie vėl susitinka, dalijasi savo sunkumais ir dar labiau suartėja.

Gven slapta seka Dėmių ir atidaro portalą į kitą visatą, į kurią jis iškeliavo – Žemę-50101. Mailsas slapta seka paskui Gven į portalą ir kartu su vietiniu Žmogumi-voru Pavitru Prabhakaru, o vėliau ir su Hobiu Braunu susivienija prieš Dėmių. Dėmius sugeria greitintuvo galią ir kartu su Mailsu pamato jo būsimus išpuolius, kurių metu žūsta Mailso tėvas Džefas ir policijos inspektorius Singhas, Pavitro merginos tėvas. Dėmius pabėga, o Mailsas išgelbsti Singhą nuo greitintuvo sunaikinimo, tačiau pasaulis pradeda griūti, kol kiti Žmonės-vorai atvyksta sustabdyti žalos.

Mailsas, Gven ir Hobis patenka į Nueva Jorką 928-ojoje Žemėje, kur multivisatinė Žmonių-vorų draugiją kartu kovoja su grėsmėmis. Mailsas sutinka Migelį, draugijos vadovą, ir susitinka su Piteriu B. Parkeriu, kuris supažindina jį su savo mažamete dukra Meidei Parker. Migelis paaiškina Mailsui, kad kiekvienoje Žmogaus-voro istorijoje yra „kanoninių įvykių“, pavyzdžiui, Žmogui-vorui artimo policijos kapitono mirtis, kurių negalima nutraukti, nes priešingu atveju kyla pavojus, kad ta visata žlugs, o dėl to žlugs ir visa multivisata. Mailsas supranta, kad Dėmio įvykdytas tėvo nužudymas yra kanoninis įvykis, ir yra įkalinamas Migelio, kad Džefas nebūtų išgelbėtas. Milesas, padedamas Hobio, išsilaisvina ir, persekiojamas draugijos, pabėga. Migelis užspaudžia Mailsą į kampą ir pasako jam, kad jis niekada neturėjo tapti Žmogumi-voru ir kad dėl to, jog Žemėje-42 nėra Žmogaus-voro, kaltas Mailsas Moralesas. Milesas įveikia Migelį ir pabėga atgal į savo visatą. Gven užstoja Mailsą, o Migelis išvaro ją iš draugijos ir išsiunčia į savo visatą.

Namuose Gven susitinka su tėvu ir jie susitaiko, kai jis atskleidžia, kad nusprendė atsistatydinti iš policijos, užuot ją areštavęs. Džordžas duoda jai laikiną portalo įrenginį, kurį jai paliko Hobis. Naudodamasi juo Gven nukeliauja į Žemę-1610 ir, kaip ir kiti draugijos nariai, pradeda ieškoti Mailso. Mailsas bando atskleisti savo slaptą tapatybę motinai, tačiau ji nesupranta, apie ką jis kalba. Mailsas ir Gven supranta, kad Mailsas yra ne savo Žemėje, o Žemėje-42. Šioje Žemėje Mailso dėdė Aronas Deivisas yra gyvas, o Džefas miręs, ir Niujorką dėl Žmogaus-voro nebuvimo valdo nusikaltėliai. Aronas sulaiko Mailsą ir nuveda jį pas Mailso antrininką iš 42-osios Žemės – Bastūną. Dėmiui pradėjus pulti Žemėje-1610 esantį Niujorką, Mailsas ruošiasi išsivaduoti. Gven, pažadėjusi Mailso mamai ir Džefui, kad suras Mailsą, susivienija su Piteriu B. Parkeriu, Meidei, Pavitru, Hobiu, Margo, Žmogumi-voru Nuaru, Peni Parker ir Piteriu Porkeriu.
Aktorius – veikėjas

Donald Glover pasirodo kaip alternatyvi Arono Deiviso (Bastūno) versija, atkartojanti jo vaidmenį iš „Marvel Cinematic Universe“ (MCU) filmo „Žmogus-voras: grįžimas namo“ (2017 m.).[3] Peggy Lu pakartoja parduotuvės savininkės ponios Čen vaidmenį iš „Venomo“ filmų trilogijos, kurios visata identifikuota kaip Žemė-688.[4] Tobey Maguire, Andrew Garfield, Kirsten Dunst ir Bryce Dallas Howard pasirodo archyviniuose kadruose.[3]

2018 m. lapkričio pabaigoje, prieš kitą mėnesį pasirodant filmui „Žmogus-voras: Į naują visatą“ (2018 m.), „Sony Pictures Animation“ dėl „neįtikėtino šurmulio“ aplink projektą pradėjo kurti tęsinį.[5][6] Tęsinys turėjo tęsti Mailso Moraleso istoriją.[7] Joaquim Dos Santos bei David Callaham turėjo režisuoti ir rašyti scenarijų, o Amy Pascal grįžo iš pirmojo filmo kaip prodiuserė.[5] Kitą mėnesį prodiuserė Pascal atskleidė, kad filme daugiausia dėmesio bus skiriama Mailsui ir Gven Steisi, bus nagrinėjamas pirmajame filme iškirptas personažų romanas ir kad tęsinys taps „atspirties tašku“ anksčiau paskelbtam filmui apie Gven Steisi.[7] 2019 m. lapkritį „Sony“ oficialiai patvirtino filmo tęsinį, Phil Lord ir Christopher Miller grįžo kaip prodiuseriai, o išleidimo data buvo paskelbta 2022 m. balandžio 8 d.[8] 2020 m. balandį „Sony“ perkėlė filmo išleidimo datą į 2022 m. spalio 7 d.[9]

2021 m. gruodį Lord ir Miller atskleidė, kad filmas dalijamas į dvi dalis: Žmogus-voras: aplink multivisatą (pirmoji dalis) ir Žmogus-voras: už multivisatos ribų (antroji dalis), nes suprato, kad vienam filmui parašytas siužetas yra per didelis. Abiejų dalių kūrimas vyko vienu metu.[10] Filmas vėl buvo nukeltas, šį kartą į 2023 m. birželio 2 d.[11][12][13] Lord ir Miller teigė, kad jie sakė „Sony“, kad tęsinys bus tokio pat dydžio kaip pirmasis filmas, tačiau galiausiai buvo sudaryta didžiausia kada nors sukurto animacinio filmo komanda – prie jo dirbo apie 1 000 žmonių. Jie pridūrė, kad filme bus 240 veikėjų ir veiksmas vyks šešiose visatose.[11]

Filmo logotipas

Aktorių atranka

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lordas ir Milleris išreiškė susidomėjimą įtraukti į filmą Panką-vorą, japonišką Žmogų-vorą iš 1978 m. japonų serialo „Žmogus-voras“ ir itališką Žmogų-vorą.[14] 2019 m. lapkritį Lord nurodė, kad japoniško Žmogus-voro dizainas buvo sukurtas, tačiau filme jis nepasirodė.[15] 2021 m. birželį Issa Rae prisijungė prie filmo kaip Džesė Driu,[16] po mėnesio Jake Johnson patvirtino, kad tęsinyje vėl pasirodys kaip Piteris B. Parkeris,[17] o gruodį buvo patvirtinta, kad Oscar Isaac pakartos Migelio O'Haros vaidmenį.[18]

2022 m. gruodį, atskleidus pirmąjį filmo plakatą, buvo patvirtinta, kad filme pasirodys Piteris Parkeris iš animacinio serialo „Įspūdingasis Žmogus-voras“ (2008–2009 m.).[19] Pirmasis filmo anonsas taip pat patvirtino, kad filme pasirodys Piteris Parkeris iš animacinio serialo „Neribotas Žmogus-voras“ (1999–2001 m.). 2023 m. sausį Nicolas Cage pranešė, kad filme nebeatkurs Žmogaus-voro Nuaro vaidmens.[20]

2020 m. gruodį Daniel Pemberton patvirtino, kad grįš kaip kompozitorius. 2022 m. gruodį Lord ir Miller pranešė, kad Metro Boomin kurs garso takelį. Takelyje pasirodė 21 Savage, Swae Lee, Lil Wayne, Future, Nas, ASAP Rocky, Lil Uzi Vert, Wizkid, Coi Leray, Offset, Becky G, Shenseea, A Boogie wit da Hoodie, JID, Don Toliver, James Blake ir 2 Chainz.

Animacija ir dizainas

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lord atskleidė, kad nuo 2019 m. lapkričio mėn. prasidėjo naujų filmo veikėjų projektavimo darbai,[15] o komiksų iliustruotojas Kris Anka vėliau atskleidė, kad jis dirbo filmo veikėjų dizaineriu.[21][22] Skirtingos filme aplankytos visatos buvo sukurtos taip, kad kiekviena iš jų atrodytų nupiešta kito dailininko.[23] Žemė-65, Gven Steisi namai, buvo sukurti taip, kad atrodytų kaip „impresionistiniai“ akvarelės paveikslai.[23]

„Žmogus-voras: aplink multivisatą“ Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje uždirbo 381,6 mln. dolerių, kitose teritorijose – 309,3 mln. dolerių.[1] Iš viso pasaulyje uždirbo 690,8 mln. dolerių, o filmo gamybos biudžetas siekė 100–150 mln. dolerių. Per 12 dienų aplenkė filmo „Žmogus-voras: Į naują visatą“ (384,5 mln. dolerių) pajamas.[24] Taip pat aplenkė „Smurfus“ ir tapo daugiausiai uždirbusiu „Sony Pictures Animation“ filmu.[25]

Kritikų recenzijos

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rotten Tomatoes“ svetainėje, remiantis 386 atsiliepimais, filmas sulaukė 95 % teigiamų įvertinimų, o jo vidutinis įvertinimas yra 8,6/10.[26]Metacritic“ svetainėje, remiantis 60 kritikų atsiliepimų, filmas vidutiniškai įvertintas 86 balais iš 100 galimų, o tai reiškia, kad filmas sulaukė „visuotinio pripažinimo“.[27]

96-ųjų „Oskarų“ apdovanojimų metu filmas buvo nominuotas geriausio animacinio filmo kategorijoje.[28] Kitos jo nominacijos: septyni „Annie“ apdovanojimai (laimėjo visus),[29] vienas „MovieGuide“ apdovanojimas (laimėjo),[30] du Britų kino akademijos apdovanojimai,[31] trys Kritikų pasirinkimo apdovanojimai (laimėjo vieną)[32] ir trys „Auksinio gaublio“ apdovanojimai.[33]IndieWire“ jį įvardijo kaip antrą geriausią XXI a. animacinį filmą.[34]

Pagrindinis straipsnis – Žmogus-voras: už multivisatos ribų.

Trečiasis trilogijos filmas buvo patvirtintas 2021 m. gruodį ir turėjo pasirodyti 2023 m., tačiau dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, darbuotojų streikų, buvo atidėtas neribotam laikui.[10][35] 2024 m. rugpjūtį buvo pranešta, kad filmo įgarsinimas bus pradėtas „po kelių mėnesių“ ir kad filmo gamyba „jau įsibėgėjo“.[36]

  1. 1,0 1,1 Spider-Man: Across the Spider-Verse. Box Office Mojo. IMDb. Nuoroda tikrinta 2023-09-13.
  2. Cripe, Michael (2024-09-10). „Spider-Verse Producer Shuts Down Rumors That Much of Beyond the Spider-Verse Has Been Scrapped“. IGN (anglų). Nuoroda tikrinta 2024-10-07.
  3. 3,0 3,1 Gvozden, Dan (2023-06-04). „The Definitive List of Spider-Man: Across the Spider-Verse Easter Eggs“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2023-06-05. Nuoroda tikrinta 2023-06-05.
  4. Lussier, Germain (2023-07-06). „All Our Burning Questions After Spider-Man: Across the Spider-Verse. Gizmodo AU. Suarchyvuota iš originalo 2023-07-12. Nuoroda tikrinta 2023-07-06. {{cite web}}: |archive-date= / |archive-url= laiko žyma nesutampa; 2023-06-12 siūlomas (pagalba)
  5. 5,0 5,1 Kit, Borys (2018-11-27). Spider-Man: Into the Spider-Verse Sequel and All-Female Spinoff in the Works From Sony (Exclusive)“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2018-11-27. Nuoroda tikrinta 2018-11-30.
  6. McNary, Dave (2018-11-27). „Sony Developing Spider-Man: Into the Spider-Verse Sequel and Spinoff“. Variety. Suarchyvuota iš originalo 2018-11-28. Nuoroda tikrinta 2018-11-30.
  7. 7,0 7,1 Robinson, Joanna (2018-12-14). „Sony Finally Untangles Its Spider Web“. Vanity Fair. Suarchyvuota iš originalo 2018-12-14. Nuoroda tikrinta 2018-12-15.
  8. Hipes, Patrick (2019-11-01). Spider-Man: Into the Spider-Verse Sequel Gets Release Date“. Deadline Hollywood. Suarchyvuota iš originalo 2019-11-02. Nuoroda tikrinta 2019-11-01.
  9. McClintock, Pamela; Couch, Aaron (2020-04-24). Spider-Man Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2020-04-24. Nuoroda tikrinta 2023-10-09.
  10. 10,0 10,1 Coggan, Devan (2021-12-04). „Get a first look at Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Entertainment Weekly. Suarchyvuota iš originalo 2021-12-05. Nuoroda tikrinta 2021-12-05.
  11. 11,0 11,1 Tartaglione, Nancy; D'Alessandro, Anthony; Goldsmith, Jill (2022-04-26). Spider-Man: Across the Spider-Verse Fresh Footage Shown At CinemaCon, Part 2's Title Revealed“. Deadline Hollywood. Suarchyvuota iš originalo 2022-04-26. Nuoroda tikrinta 2022-04-25.
  12. D'Alessandro, Anthony (2022-04-20). Spider-Man: Across the Spider-Verse Heads To Summer 2023; Sony Dates Equalizer 3 Among Other Release Changes“. Deadline Hollywood. Suarchyvuota iš originalo 2022-04-21. Nuoroda tikrinta 2022-04-20.
  13. Murphy, J. Kim (2022-04-21). Spider-Man: Across the Spider-Verse Bumped to 2023, The Equalizer 3 Announced in Sony Release Date Shake-Up“. Variety. Suarchyvuota iš originalo 2022-04-21. Nuoroda tikrinta 2022-04-21.
  14. O'Connell, Sean (2018-12-17). „The Characters Phil Lord And Chris Miller Want To Use After Spider-Man: Into the Spider-Verse. CinemaBlend. Suarchyvuota iš originalo 2023-02-15. Nuoroda tikrinta 2023-02-15.
  15. 15,0 15,1 Ross, Diandra (2019-11-07). Spider-Verse 2: Phil Lord Teases Japanese Spider-Man Appearance“. Screen Rant. Suarchyvuota iš originalo 2019-11-08. Nuoroda tikrinta 2019-11-10.
  16. Kit, Borys (2021-06-04). „Issa Rae Joins Spider-Man: Into the Spider-Verse Sequel (Exclusive)“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2021-06-04. Nuoroda tikrinta 2021-06-04.
  17. Anderton, Joe (2023-07-26). Spider-Man: Into the Spider-Verse star confirms return for sequel“. Digital Spy. Suarchyvuota iš originalo 2023-06-04. Nuoroda tikrinta 2023-07-04.
  18. Coggan, Devan (2021-12-04). „Get a first look at Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Entertainment Weekly. Suarchyvuota iš originalo 2021-12-05. Nuoroda tikrinta 2021-12-05.
  19. Miller, Chris [@chrizmillr] (December 20, 2022). „Yes“ (Tweet). Suarchyvuota iš originalo 2023-06-02. Nuoroda tikrinta 2022-12-21 – via Twitter.
  20. Tyrrell, Caitlin (2023-01-06). „Nicolas Cage Not Returning For Spider-Man: Across the Spider-Verse. Screen Rant. Suarchyvuota iš originalo 2023-01-06. Nuoroda tikrinta 2023-01-06.
  21. Damore, Meagan (2020-03-04). Into the Spider-Verse: Kris Anka Involved in Spider-Man Sequel“. Comic Book Resources. Suarchyvuota iš originalo 2020-03-05. Nuoroda tikrinta 2020-03-28.
  22. Anka, Kris [@kristaferanka] (August 4, 2020). „Because I'm currently working as a character designer on Spider-Verse 2 as my full time job“ (Tweet). Suarchyvuota iš originalo 2020-08-04. Nuoroda tikrinta 2020-10-27 – via Twitter.
  23. 23,0 23,1 Coggan, Devan (2021-12-04). „Get a first look at Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Entertainment Weekly. Suarchyvuota iš originalo 2021-12-05. Nuoroda tikrinta 2021-12-05.
  24. Rubin, Rebecca (2023-06-11). Spider-Man: Across the Spider-Verse Surpasses First Film's Entire Box Office Total After Just 12 Days“. Variety. Suarchyvuota iš originalo 2023-06-11. Nuoroda tikrinta 2023-06-11.
  25. Perine, Aaron (2023-06-29). Spider-Man: Across the Spider-Verse Now Sony Pictures Animation's Highest-Grossing Film“. ComicBook.com. Suarchyvuota iš originalo 2023-06-29. Nuoroda tikrinta 2023-06-30.
  26. Spider-Man: Across the Spider-Verse. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Suarchyvuota iš originalo 2024-10-03. Nuoroda tikrinta 2024-10-03.
  27. Spider-Man: Across the Spider-Verse. Metacritic. Fandom, Inc. Suarchyvuota iš originalo 2024-09-25. Nuoroda tikrinta 2024-09-25.
  28. Nordyke, Kimberly (2024-03-10). „Oscars: Full List of Winners“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2024-03-11. Nuoroda tikrinta 2024-03-11.
  29. Lewis, Hilary (2024-02-17). „Annie Awards: Spider-Man: Across the Spider-Verse Leads With 7 Wins, Including Best Feature“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2024-02-18. Nuoroda tikrinta 2024-02-18.
  30. „Winners Archives“. Movieguide® Awards (amerikiečių anglų). Nuoroda tikrinta 2024-09-06.
  31. Szalai, George (2024-01-18). „BAFTA Awards: Oppenheimer Leads With 13 Nominations, Poor Things Earns 11“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2024-01-18. Nuoroda tikrinta 2024-01-23.
  32. Nordyke, Kimberly (2024-01-14). „Critics Choice Awards: Winners List“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2024-01-15. Nuoroda tikrinta 2024-01-18.
  33. Nordyke, Kimberly (2024-01-07). „Golden Globes: Winners List“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2024-01-08. Nuoroda tikrinta 2024-01-10.
  34. „The 62 Best Animated Movies of the 21st Century, from 'Marcel the Shell' to 'The Boy and the Heron'“. IndieWire. 2023-11-22. Suarchyvuota iš originalo 2024-03-18. Nuoroda tikrinta 2024-03-13. {{cite web}}: |archive-date= / |archive-url= laiko žyma nesutampa; 2020-03-18 siūlomas (pagalba)
  35. Donnelly, Matt (2023-07-28). Beyond the Spider-Verse Taken Off Sony Release Calendar as Strikes Delay Kraven and Ghostbusters Sequel to 2024“. Variety. Suarchyvuota iš originalo 2023-07-28. Nuoroda tikrinta 2023-07-28.
  36. Pereira, Karen (2024-08-09). „Karan Soni: Deadpool and Spider-Man have a special relationship in the comics; it will be used at some point – Exclusive“. The Times of India. ISSN 0971-8257. Suarchyvuota iš originalo 2024-08-10. Nuoroda tikrinta 2024-08-10.