The Amazing Spider-Man

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
The Amazing Spider-Man #1 (1963 m. kovo mėn.). Viršelis Jack Kirby ir Steve Ditko

The Amazing Spider-Man (liet. Nuostabusis Žmogus-voras) – JAV komiksų knyga, leidžiama „Marvel Comics“, pristatanti išgalvoto superherojaus Žmogaus-voro nuotykius.

Komiksas buvo pradėtas leisti nuo 1963 m. ir pasirodydavo kiekvieną mėnesį, kol 1999 m. buvo pakartotinai paleista nauja numeravimo tvarka. 2003 m. serijos gavo vėl pirmo tomo numeracijos tvarką. Leidinys retsykiais yra leidžiamas kas dvi savaites ir buvo leistas tris kartus į mėnesį nuo 2008 iki 2010. Filmas, pavadintas šio komikso vardu, pasirodys 2012 m.

Leidimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veikėjas buvo sukurtas Stan Lee ir Steve Ditko, jie kartu sukūrė 38 numerius nuo 1963 iki 1966. Ditko paliko po 38-o numerio, bet Lee liko kaip rašytojas iki 100-ojo numerio. Nuo tada daug daug rašytojų ir dailininkų periminėjo komikso redagavimą.

1960 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji knygos metai buvo Lee ir Ditko kūryba, Žmogus-voras buvo vaizduojamas nuo pat jo atsiradimo, o jo paprasto žmogaus – Piterio Parkerio charakteris buvo kuriamas su geru humoro jausmu. Parkeris padalino savo gyvenimą į laisvai samdomo fotografo The Daily Bugle kompanijoje, kad galėtų padėti sau ir jo globėjai Tetai Mei. Tuo pačiu metu Parkeris kovojo su blogiečiais būdamas Žmogumi-voru. Antagonistų jis turėjo ir tarp bendraklasių, tai Flešas Tomsonas ir Liza Alan.

Stebėdami Piterio kasdienybė bėdas, Lee ir Ditko kūrė herojų, kuris buvo paauglys ir dirbo vienas, tai buvo labai neįprasta.

Taip pat daugiausia Žmogaus-voro priešininkų ir pagalbinių veikėjų buvo pristatyti šiame komikso periode. Numeryje #1 (1963 m. kovas) pasirodė Dž. Dž. Džeimesonas ir jo astronautas sūnus Džonas Džeimesonas, taip pat ir superpiktadarys Chameleonas. Taip pat čia buvo susitikimas su Fantastiškuoju ketvertu. Numeryje #2 (1963 m. gegužė) pasirodė pirmą kartą Grifas ir prasidėjo Parkerio fotografo karjera The Daily Bugle laikraštyje.

Lee-Ditko era tęsėsi pristatant dar daugiau piktadarių ir pagalbinių veikėjų, tarp jų numeryje #3 Daktaras Aštuonkojis; Smėliažmogis ir Beti Brant numeryje #4; Driežas numeryje #6; Elektras numeryje #9, Misterijus numeryje #13, Žaliasis goblinas numeryje #14, Medžiotojas Kravenas numeryje #15, reporteris Nedas Lydas numeryje #18; Skorpionas numeryje #20; Lydytas žmogus numeryje #28, tame numeryje taip pat buvo Parkerio mokyklos baigimas.

Parkeris pradeda lankyti Empire State universitetą numeryje #31, čia taip pat pasirodo ir jo nauji draugai ir klasės draugai Gven Steisi ir Haris Ozbornas. Hario tėvas Normanas Ozbornas pirmą kartą pasirodė numeryje #23 kaip Džeimesono šalies klubo narys, tačiau jo vardas nebuvo atskleistas iki numerio #37.