Žemjūrės pasakos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žemjūrės pasakos

Pavadinimasゲド戦記
(Gedo Senki)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusGorō Miyazaki
Prodiuseris (-iai)Toshio Suzuki
Tomohiko Ishii
Scenaristas (-ai)Gorō Miyazaki
Keiko Niwa
KompozitoriusTamiya Terashima
VaidinaBunta Sugawara
Junichi Okada
Aoi Teshima
Yuko Tanaka
Metai2006
ŽanrasNuotykių, fantastinis
Pagal knygąUrsula K. Le Guin
Žemjūrė
Trukmė115 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToho (Japonijoje)
Walt Disney Pictures
Madman Entertainment
(Australijoje)
Biudžetas22 mln. JAV dol.
Pajamos68 673 565 JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Žemjūrės pasakos (jap. ゲド戦記 = Gedo Senki; angl. Tales from Earthsea) – 2006 m. japonų animacinis fantastinis filmas, režisuotas Goro Mijadzakio. Filmas sukurtas studijoje „Studio Ghibli“.

Filmas remiasi pirmų keturių Ursulos K. Le Gvin „Žemjūrės“ ciklo knygų („A Wizard of Earthsea“, „The Tombs of Atuan“, „The Farthest Shore“ ir „Tehanu“) motyvais, tačiau filmo pavadinimas pasiskolintas iš apsakymų rinkinio „Žemjūrės pasakos“ (Tales from Earthse), išleisto 2001 m. Nors iš pradžių rašytoja teigė, kad filmas nusisekęs, visgi vėliau išreiškė nusivylimą filmo pabaiga.[2]

Japonijoje buvo išleista filmo manga adaptacija.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis filmas yra pirmasis studijos „Studio Ghibli“ bandymas adaptuoti bet kurią vieną iš „Žemjūrės“ ciklo dalių. Anksčiau daugelis režisierių, įskaitant Hajao Mijadzakį,[3] bandė ekranizuoti „Žemjūrės“ ciklą, bet nesulaukė pačios knygų serijos autorės pritarimo. Kuomet Le Gvin išgirdo apie Mijadzakio susidomėjimą pastatyti jos kūrinio ekranizaciją, ji nebuvo mačiusi nei vieno iš jo filmų ir manė, esą jo animacija panaši į Disnėjaus, todėl nedavė sutikimo.

2003 m., po laimėto Oskaro už filmą „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, Hajao Mijadzakis sulaukė Le Gvin pritarimo, bet tuomet buvo užsiėmęs filmo „Keliaujanti Haulo pilis“ režisūra. „Studio Ghibli“ vadovas Tošijo Sudzukis nusprendė, kad Hajao sūnus Goro Mijadzakis, kuris patarinėjo filmo kūrime, turėtų gauti teisę išbandyti jėgas režisūroje. Hajao nebuvo patenkintas šiuo sprendimu, manydamas, kad Goro trūko patirties. Jiedu nesikalbėjo vienas su kitu visos filmo kūrybos metu, tačiau vėliau, pirmosios peržiūros metu, Hajao pripažino sūnaus darbą.[4]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pasakojama burtininko Gedo (geriau žinomo Paukštvanagio vardu) istorija. Burtininkas ieško jėgų, kurios į Žemjūrės pasaulį atnešė mįslingų neramumų, sutrikdžiusių pasaulio pusiausvyrą – mažėja derlius, dingsta galvijai, vėl pasirodė drakonai, o žmoniją apniko chaosas. Pakeliui burtininkas išgelbsti Areną, nerimastingą jaunąjį princą, kuris paliko savo namus ir yra persekiojamas mįslingo savo paties šešėlio. Arenas prisijungia prie Paukštvanagio kelionės ir jiems beartėjant prie jų persipynusių likimų, jiedu sutinka Teną, buvusią dvasininkę, ir jos subjaurotą įdukrą Teru. Senkant Paukštvanagio magiškoms galioms, visi jie kartu turi susivienyti tam, kad nugalėtų piktąją raganą Kumo, kuri siekia įgauti nemirtingumą ir sunaikinti Žemjūrės pasaulį.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Box Office Mojo“. Nuoroda tikrinta 2011-09-02.
  2. Le Guin, Ursula K. (2006). „Gedo Senki, A First Response“. UrsulaKLeGuin.com. Suarchyvuotas originalas 2011-07-17. Nuoroda tikrinta 2011-09-04.
  3. „Article about the anime by Shuffle Alliance, a Taiwan anime club“. Nuoroda tikrinta 2006-06-18.
  4. See Nausicaa.net Goro Miyazaki’s Blog.