Šaldytos daržovės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šaldytos daržovės dažnai pardavinėjamos kaip mišiniai (dešinėje lėkštės pusėje)

Šaldytos daržovės – šaldytų maisto produktų rūšis. Daržovės užšaldomos namuose savo poreikiams arba pramoniniu būdu komerciniam realizavimui. Šaldytos daržovės pardavinėjamos parduotuvėse įpakuotos dėžutėse ar plastikiniuose maišeliuose.

Prekybos centruose paprastai pardavinėjamos tokios šaldytos daržovės kaip žiediniai kopūstai, brokoliai, žirniai, kukurūzai ir kt. Jos dažnai pardavinėjamos kaip šaldytų daržovių mišiniai. Šaldytos daržovės gali būti taip supjaustytos, kad išsyk tiktų maisto gaminimui ar valgymui.

Privalumai ir trūkumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaldytų daržovių privalumai:

  • jų gali gauti ir tada, kai šviežių daržovių rinkoje ir sandėliuose nebėra.
  • laikant šaldytuvuose jų laikymo trukmė labai ilga.
  • dažnai jos yra daugiau apdorotos ir paruoštos vartojimui, nei šviežios daržovės. Dažnai prieš užšaldant jos jau būna termiškai apdorotos, o po atšildymo, tikimasi, bus dar kartą verdamos ar kepamos, todėl manoma, kad jos yra saugesnės vartoti, nei šviežios daržovės.

Dalis žmonių mano, kad šaldytos daržovės yra prastesnės už šviežias:

  • dėl apdorojimo jų skonis skiriasi nuo šviežių daržovių skonio.
  • galimybės panaudoti jas įvairiems patiekalams labiau ribotos.

Dalis vartotojų nepagrįstai bijo, kad šaldytos daržovės būna praradusios dalį maisto medžiagų ir dar daugiau jų praranda termiškai apdorojant namuose. Verdant ar kepant dalis naudingų medžiagų išplaunamos ar suyra (pvz., vitaminas C, folio rūgštis), bet tai nutinka apdorojant tiek šviežias, tiek šaldytas daržoves.

Daug metų buvo svarstoma, kuris daržovių variantas yra geresnis. Tyrimai rodo, kad šaldytų daržovių maistinė vertė tik nežymiai skiriasi šviežių daržovių. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) teigia, kad šaldytos daržovės maistingumo požiūriu nesiskiria nuo šviežių.[1][2]. 2003 m. Austrijoje atliktas tyrimas rodo, kad šaldytos daržovės maistingumo požiūriu vertingesnės, nei sandėliuose gulėjusios nešaldytos daržovės ar iš toli vežtos šviežios daržovės.[3].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]