Vikisritis:Informatika

Informatikos vikisritis

Informatikamokslas bei technikos šaka, kuri nagrinėja informacijos apdorojimą, panaudojant kompiuterius.[1]

Informatika (Informacinės technologijos) skatina intensyvų informacijos apsikeitimą tarptautiniu mastu. Praktikoje informatika apima tiek abstrakčius algoritmų, formalių gramatikų ir panašius tyrimus, tiek ir konkretesnes sritis – programavimo kalbas, programinę, techninę įrangą bei kompiuterio sudėtines dalis.

Naudojant šį žodį junginyje su konkrečios disciplinos pavadinimu (pvz., ekonominė informatika, bioinformatika ir panašiai), jis nurodo tam tikras informatikos specializacijas, kurios yra skirtos valdyti ir apdoroti atitinkamos disciplinos duomenis, informaciją ir žinias ir kartu įtraukia informatikos koncepcijas bei teorijas į šias disciplinas. Analogiškai informatika turi ryšių su bibliotekininkyste.

Rinktinis straipsnis
 
Informatikos sritys
 
Pagrindinės sąvokos
 
Sąrašai

Rinktinis straipsnis

Informacija (lot. informatio – išaiškinimas, pranešimas) – žinios apie faktus, įvykius, daiktus, procesus, idėjas, sąvokas ir kitus objektus, kurios kuriame nors kontekste turi kokią nors prasmę.[1] Ši sąvoka yra viena iš pagrindinių informatikos sąvokų. Šios sąvokos nereikėtų painioti su sąvoka duomenys.

Šis žodis su daug prasmių, priklausomai nuo vartojimo konteksto, dažniausiai artimai susijęs su šiomis sąvokomis: prasmė, žinios, nurodymas, pranešimas, komunikacija, atvaizdavimas, protinis stimulas.

Populiariausia prasmė – mokslinės, visuomeninės, politinės, techninės žinios, perduodamos vienų asmenų kitiems žodžiu, raštu arba masinės komunikacijos priemonėmis (per spaudą, radiją, televiziją, kiną).

Mažiausias įmanomas informacijos kiekis yra bitas, kuris duoda vieną iš dviejų vienodai tikėtinų atsakymų į klausimą (pvz., „taip“ arba „ne“).


Ar žinote, kad...

Rinktinė iliustracija

Įvairių Interneto maršrutų grafinis atvaizdavimas.

Šaltiniai

  1. 1,0 1,1 LST ISO 2382-1: 1996. Informacijos technologija. Terminai ir apibrėžimai. 1-oji dalis. Pagrindiniai terminai. Lietuvos standartizacijos departamentas. 1996. 33 ps.
  2. Nigel Tout (2006). „Calculator Timeline“. Vintage Calculator Web Museum. Nuoroda tikrinta 2006-09-18.
  3. „Informatikos „Kompiuterio istorija ir informaciniu technologiju raida““. Vadovėlis. 2006. Nuoroda tikrinta 2008-08-13.
  4. A Brief History of Computing, by Stephen White. Šaltinis naudojamas pagal suteiktą teisę.