Vampyrų medžiotojas D

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vampyrų medžiotojas D (jap. 吸血鬼バンパイアハンターD, Vanpaia Hantā Dī) – japonų rašytojo Hidejuki Kikuči knygų serija apie paslaptingą, neaiškios kilmės vampyrų medžiotoją, žinomą tik kaip D (tariama dy). Jis pats yra pusiau žmogus, pusiau vampyras – knygų pasaulyje tokie hibdridai vadinami danpylais (į anglų kalbą transkribuota kaip angl. dunpeal), žodis kilęs iš balkanų folkloro dhampir, kur reiškia tą patį. Veiksmas vyksta labai tolimoje postapokaliptinėje ateityje, Žemė nuniokota pasaulinio branduolinio karo, po kurio civilizaciją atkūrė ir ilgą laiką žmoniją valdė vampyrai, pagarbiau vadinami aristokratais. „Vampyrų medžiotojo D“ veiksmo metu vampyrų valdžia ir jų sukurta socialinė santvarka taip pat beveik visur žlugusi, pasaulis anarchijoje.

Kūriniai aprėpia daug įvairių žanrų – postapokaliptinę fantastiką, vampyrų fantastiką, vesterną, siaubo ir kosminio siaubo žanrus, maginę fantastiką ir kitus. Pirmoji knyga buvo išleista 1983 m., o viso iki 2020 m. Kikuči išleido 44 knygas (31 atskirą istoriją, tačiau kai kurios yra kelių tomų). Istorijos parašytos Japonijoje populiariu „lengvo romano“ (angl. light novel, jap. ライトノベル, raito noberu) stiliumi.[1]

Vakaruose anglų kalba buvo išleistos pirmos šešiolika knygų.

Adaptacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Vampyrų medžiotojas D“ mangos 2008 m. „Obuolio“ leidyklos lietuviško leidimo viršelis

Anime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1985 m. buvo išleistas anime filmas „Vampyrų medžiotojas D“, kurio siužetas paremtas pirmąją serijos knyga tokiu pačiu pavadinimu „Vampyrų medžiotojas D“. Prie veikėjų piešimo prisidėjo ir Jošitaka Amano, iliustravęs Kikuči knygas.[2] 1992 m. vakaruose buvo išleista ir angliškai įgarsinta filmo versija.

2000 m. buvo išleistas kitas anime filmas, vakaruose platintas pavadinimu Vampire Hunter D: Bloodlust ir paremtas trečiąja serijos knyga „Demon Deathchase“.

Žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. PlayStation platformai buvo išleistas išlikimo siaubo žanro kompiuterinis žaidimas, pavadintas tiesiog Vampire Hunter D. Žaidimo siužetas šiek tiek paremtas filmu „Vampire Hunter D: Bloodlust“, žmogus vardu Elbourne pasamdo D rasti ir išgelbėti jo dukrą Šarlotę, tikriausiai pagrobtą vampyro. Pagrindinis skirtumas, kad žaidimo siužetas daugiausia vyksta pily, kuri filme ir knygoje buvo tik pačioje pabaigoje. Žaidėjas valdo personažą D, pily ieško reikalingų daiktų, sprendžia galvosūkius, kaunasi su priešais.[3]

Manga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manga adaptacija buvo išleista 2007 m. pavadinimu „Hidejuki Kikučio Vampyrų medžiotojas D“, tačiau dažnai vadinama taip pat tiesiog „Vampyrų medžiotojas D“. Iš viso išėjo aštuonios dalys, kurių siužetai maždaug atitinka pirmas aštuonias knygas. Septinta istorija, „Paslaptinga kelionė prie Šiaurės jūros“ buvo išleista dviem dalim, dviem atskirom knygom, ir manga septinta bei aštunta dalys taip pat atitinka šios istorijos pirmą ir antrą knygas.

Radijo dramos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Asaši Sonorama pagal tris knygas sukūrė penkių dalių radijo dramą, išleistą magnetofono kasetėse. Pirmoji dalis išėjo 1988 m., paskutinė – 1990 m. Vėliau buvo perleista kompaktiniuose diskuose.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/LightNovel/VampireHunterD Archyvuota kopija 2020-05-23 iš Wayback Machine projekto.
  2. „The Making of Vampire Hunter D“ (DVD). Madman Entertainment, 2005 m.
  3. https://www.ign.com/games/vampire-hunter-d