Toyota F1

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Toyota Racing)
Toyota F1
Pilnas pavadinimasPanasonic Toyota Racing
BazėKelnas, Vokietija
Komandos direktorius (-iai)Japonija Tadashi Yamashina
2022 m. Formulės 1 sezonas
Lenktynininkai11.ItalijaJarno Trulli
12.VokietijaTimo Glock
TestuotojaiJaponija Kamui Kobayashi
VažiuoklėToyota TF108
VariklisToyota RVX-08
PadangosBridgestone
Karjera Formulėje 1
Pirmos lenktynės2002, Australijos GP
Dalyvavo lenktynių119
Konstruktorių taurės-
Lenktynininkų taurės-
Lenktynių pergalės0
Pole pozicijos3
Greičiausi ratai3
2009 m. pozicija5 (59,5 taškai)

Toyota F1 – buvusi Formulės 1 komanda, valdoma Japonijos automobilių gamintojos „Toyota Motor Corporation“. Komandos būstinė buvo Kelno mieste, Vokietijoje. Toyota savo planus debiutuoti Formulės 1 lenktynėse paskelbė 1999 m. Po intensyvių bandymų su pirmuoju TF101 bolidu, 2002 m. sezone debiutavo lenktynėse. 2009 m. Abu Dabio Grand Prix tapo paskutinėmis komandos lenktynėmis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002–2004: pirmieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Allanas McNishas 2002 m. Prancūzijos GP metu.

Toyota debiutavo Formulėje 1 2002 m. sezone su pirmuoju TF102 bolidu, vairuojamu Allano McNisho ir Mika Salo. Nors ekipa turėjo vieną iš didžiausių biudžetų tarp visų Formulės 1 komandų, ji sugebėjo pelnyti tik du taškus. Debiuto lenktynėse Australijoje pasinaudojus masine avarija ekipa pelnė savo pirmąjį tašką.

Galutinėje rikiuotėje Toyota aplenkė tik Arrows ekipą, kuri įpusėjus sezonui nebeturėjo biudžeto. Sezono pabaigoje buvo pratęstos abiejų pilotų sutartys.

2003[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įpusėjus 2003 m. sezonui komanda pasirašė sutartis su American ChampCar čempionu Christiano da Matta ir buvusiu BAR ekipos pilotu Olivier Panis. Sezono metu komandos pilotai finišavo kelis kartus taškuose; aukščiausia penkta vieta buvo pasiekta Vokietijos GP metu. Sezoną komandą baigė surinkusi 16 taškų, tačiau sugebėjo aplenkti tik Jordan ir Minardi ekipas ir užimti 8 vietą.

2004[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Toyota išsaugojo komandos sudėtį 2004 m. sezonui, tačiau sezonas buvo ypač sunkus. Abu Toyota bolidai buvo diskvalifikuoti iš Kanados GP suradus neleistinas detales. Christiano da Matta pasitraukė iš ekipos nusivylęs rezultatais. Jį pakeitė iki tol buvęs trečiuoju komandos pilotu Ricardo Zonta.

Komanda surinko mažiau taškų, nei 2003 m., tačiau išsaugojo galutinę 8 vietą.

2005–2006: sėkmės metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. sezonas Toyota tapo ypač sėkmingas. Iš komandos pasitraukusį Ricardo Zonta pakeitė iš Williams atėjęs Ralfas Schumacheris, kuris teigė, kad su Toyota ekipa tikisi laimėti daugiau, nei su Williams. Komanda taip pat tiekė savo variklius Jordan ekipai.

2005 m. sezonas tapo kol kas pačiu sėkmingiausiu Toyota komandai. Ji pelnė taškus beveik visuose GP, šešis kartus ekipos pilotai buvo ant apdovanojimų pakylos. Sezonas baigtas surinkus 88 taškus, kurių užteko užimti 4 pozociją galutinėje rikiuotėje.

2006[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Toyota išsaugojo tą pačią sudėtį naujam sezonui ir buvo pirmoji komanda pradėjusi savo žiemos bandymus, tačiau jie buvo vidutiniški.

Ralfo Schumacherio trečioji vieta Australijos GP buvo vienintelis komandos podiumas šiame sezone. Komanda surinko 35 taškus ir tenkinosi 6 vietoje, BMW-Sauber nusileisdami tik vienu tašku.

Komanda visus nustebino po Australijos GP paskelbusi, kad atsisako technikos direktoriaus Mike Gascoyne paslaugų dėl nesutarimų su komandos prezidentu John Howett dėl Toyota ateities.

2007–2009: sąjunga su Williams ir pasitraukimas iš Formulės 1[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jarno Trulli su Toyota TF107 2007 m. Bahreino GP. Jis finišavo 7-as startavęs iš 9 vietos.

Tą pačią sudėtį Toyota išlaikė ir 2007 m. sezone. Nuo šio sezono savo variklius Toyota pradėjo tiekti Williams ekipai, kuri iki tol naudojo Cosworth agregatus.

Ralfas Schumacheris pelnė pirmąjį tašką Australijos GP, finišavęs 8 vietoje. Dar kelis kartus Toyota pilotai finišavo taškuose, o iš viso surinkusi 13 taškų sezoną baigė 6 vietoje.

2007 spalio mėnesį Ralfas Schumacheris paskelbė, kad palieka komandą ir ieškos naujų iššukių. Pasibaigus sezonui komanda paskelbė, kad jai nepavyko įgyvendinti priešsezoninių planų ir tikisi 2008 m. sezonui paruošti visiškai naują bolidą.

2008[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. sezone ekipa pelnė du finišus ant podiumo. Trullis tai padarė Prancūzijoje, o Glockas Vengrijoje. Iš viso surinkusi 56 taškus ekipa sezoną baigė 5 vietoje.

2009[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. sezone ekipa pelnė keturis finišus ant podiumo. Konstruktorių įskaitoje ekipa užėmė 5 vietą.

2009 m. lapkričio 4 d. ekipa paskelbė pasitraukianti iš čempionato. Tai daugiausia privertė padaryti dideli finansiniai nuostoliai.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]