Terviurenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terviurenas

Terviurenas (angl. Tervueren) - bandšunis, sargšunis kilęs iš Belgijos, vienas iš keturių belgų aviganio tipų. Terviurenai yra grakštūs, elegantiški, liekni, raumenys tvirti, bet nėra dideli. Patino aukštis ties gogu 62 cm, kalės - 58 cm. Gali būti ne daugiau kaip 2 cm žemesnis ar ne daugiau kaip 4 cm aukštesnis. Plaukai ilgi, su pavilne. Raudo, pilko, rusvo atspalvio. Snukis juodas.

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per dažnai šukuojant šunį galima sugadinti pavilnę. Besišeriantį šunį patartina šukuoti retomis šukomis, kad kailis atrodytų dailiau.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šie šunys energingi, budrūs, sumanūs, guvūs.

Dresūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar mažas terviurenas turi išmokti pasitikėti savimi. Patartina vestis jį į naujas vietas ir pratinti prie kitų žmonių bei gyvūnų. Reikia saugoti, kad jo niekas negąsdintų ir neskriaustų. Greitai išmoksta komandų ir puikiai suvokia šeimininko balso intonacijas. Mušti šunį ir rėkti ant jo nereikia, tai neduoda norimo efekto. Terviureną reikia auklėti švelniai, bet ryžtingai. Tinka įvairioms šunų sporto rungtims, ypač vikrumo kamuoliuko gaudymo varžyboms.

Elgesys su kitais gyvūnais ir žmonėmis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sutaria su kitais šunimis, katėmis ir kitais naminiais gyvūnais, ypač jei prie jų buvo pratinamas iš mažens. Sutaria ir su vaikais, jei šie jo neskriaudžia. Nepažįstamų žmonių vengia.

Mankšta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kad terviurenas būtų ramus, jam reikia pakankamai mankštintis. Mėgsta žaisti kamuoliuku ir atnešti daiktus.

Pastabos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Griunendalis ir Terviurenas – tai belgų aviganio veislės. Kanadoje ir JAV jos dar nepripažintos kaip atskiros veislės. Amerikos veislynų klubas, kartu su savo atšakomis Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, terviurenus laiko atskira veisle.