Taksi vairuotojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Taksi vairuotojas

PavadinimasTaxi Driver
Kilmės šalisJAV
RežisieriusMartin Scorsese
Prodiuseris (-iai)Julia Phillips
Michael Phillips
Scenaristas (-ai)Paul Schrader
KompozitoriusBernard Herrmann
VaidinaRobert De Niro
Jodie Foster
Harvey Keitel
Cybill Shepherd
Metai1976
ŽanrasPsichologinis trileris
Trukmė113 min.
Kalbaanglų
PlatintojasColumbia Pictures
Biudžetas1,3 mln. JAV dolerių
Pajamos28 262 574 JAV dolerių[1]
IMDb įrašas

Taksi vairuotojas (angl. Taxi Driver) – 1976 m. JAV psichologinis trileris. Scenarijų filmui parašė Polas Šreideris (Paul Schrader), režisavo Martinas Skorsezė. Filmo veiksmas klostosi Niujorke, tik ką po Vietnamo karo įvykių. Pagrindinius vaidmenis atliko Robertas De Niro, Džodi Foster, Harvėjus Keitelis ir Sibilė Šeperd.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Buvęs JAV jūrų pėstininkas Travisas Biklas (akt. Robert De Niro) gyvena prislėgto vienišiaus gyvenimą Niujorko Manhatano rajone. Kad iškęstų jį apnikusią lėtinę nemigą, jis įsidarbina taksi vairuotoju ir ima naktimis vežioti keleivius po Niujorko rajonus. Jis taip pat dažnai lankosi naktiniuose pornografijos kino seansuose bei rašo dienoraštį. Travisas įsimyli Betsę (akt. Cybill Shepherd), į prezidentus kandidatuojančio senatoriaus Čarlzo Palantaino (akt. Leonard Harris) rinkimų kampanijos savanorę. Vieną kartą, stebėdamas ją pro biuro langą, jis nutaria užsirašyti savanoriu kaip pretekstu ją užkalbinti ir pakviečia ją išgerti kavos. Pasimatymo vakarą jis ją nusiveda į sekso filmo seansą, kas ją įžeidžia ir ji patraukia namo. Jis nusiunčia jai gėlių, taip bandydamas susitaikstyti, bet ji atsisako, todėl jis ją išplūsta biure ir yra išspiriamas laukan.

Su pasibjaurėjimu stebėdamas gatvės nusikaltimus ir prostituciją, Travisas atranda savo frustracijos židinį ir imasi įnirtingai sportuoti. Iš vietinio ginklų prekeivio jis įsigyja ginklų. Vieną vakarą beeidamas į parduotuvę, jis užklumpa ją bandantį apiplėšti plėšiką ir jį nušauna. Parduotuvės savininkas nutaria prisiimti atsakomybę ir Travisas pasišalina. Kitą naktį bandydama pasprukti nuo sutenerio Metju (akt. Harvey Keitel) į jo taksi įsėda 12 metų prostitutė vardu Airisė. Metju išvelka ją laukan ir numeta Travisui dvidešimties dolerių banknotą. Vėliau Travisas susitaria dėl pasimatymo su Airise ir pamėgina ją įtikinti mesti prostituciją. Kitą rytą jiedu susitinka papusryčiauti ir jį apninka beprotiška mintis – pagelbėti jai grįžti pas tėvus.

Pasidaręs panko šukuoseną, Travisas ketina pasikėsinti į senatorių Palantainą viešojo mitingo metu, tačiau slaptosios tarnybos agentams jį pastebėjus, jis pasprunka. Paskiau nuvažiuoja iki viešnamio Ist Vilidže, kur sutikęs Airisės sutenerį ir kitus apsauginius, juos sušaudo. Kai persigandusi Airisė ima verkti, Travisas pamėgina nusišauti, bet pasirodo, kad baigėsi šoviniai, todėl jis lieka sėdėti ant sofos iki kol atvyksta policija. Sveikdamas ligoninėje jis gauna padėkos laišką nuo Airisės tėvų, o žiniasklaida paskelbia jį didvyriu. Po kiek laiko jis grįžta į darbą ir atsitiktinai susiduria su Betse, kuri prasitaria apie jo šlovę, bet jis neigia esantis didvyriu ir ją nuvežęs, paleidžia už dyką.

Atsiliepimai ir apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Surinkęs virš 28 mln. JAV dolerių pelno, „Taksi vairuotojas“ yra 17 pelningiausias 1976 m. filmas. Filmas buvo nominuotas keturiems Oskaro apdovanojimams, įskaitant geriausio filmo ir geriausio aktoriaus (De Niro) kategorijas, ir pelnė Auksinę palmės šakelę 1976 m. Kanų kino festivalyje.[2] Amerikos filmų institutas filmą išrinko 52 geriausiu JAV filmu AFI šimtmečio 100 filmų sąraše. 1994 m. JAV Kongreso biblioteka filmą įtraukė į Nacionalinį filmų registrą.[3] Žurnalo „Time“ išrinktas vienu geriausių filmų 100-to sąraše.[4] Žurnalo „Empire“ geriausių filmų 100-tuke „Taksi vairuotojui“ atiteko 18 vieta.[5]

De Niro įkūnyto veikėjo ištarta frazė „Tu su manim šneki?“ (You talkin' to me?) tapo populiariosios kultūros ikona. 2005 m. JAV filmų institutas šimtmečio filmų posakių 100-tuke šią frazę išrinko kaip 10 geriausia.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • BAFTA apdovanojimai – Geriausia antro plano aktorė (Džodi Foster)
  • BAFTA apdovanojimai – Geriausias pradedantysis aktorius (Džodi Foster)
  • BAFTA apdovanojimai – Anthony Asquith apdovanojimas už filmo muziką (Bernardas Hermanas)
  • Kanų kino festivalisAuksinė palmės šakelė
  • Niujorko filmų kritikų rato apdovanojimas – Geriausias aktorius (Robertas De Niro)

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=taxidriver.htm
  2. http://www.festival-cannes.com/en/archives/ficheFilm/id/2123/year/1976.html Archyvuota kopija 2012-06-26 iš Wayback Machine projekto.
  3. Films Selected to The National Film Registry. Kongreso biblioteka, 1989–2005 m.
  4. Schickel, Richard (2012-01-23). „The Complete List - ALL-TIME 100 Movies“. TIME. Suarchyvuotas originalas 2007-03-14. Nuoroda tikrinta 2012-11-07.
  5. „The 100 Greatest Movie Characters“. Empire. Nuoroda tikrinta 2012-11-07.