Filipininė vaispera

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Petersianthus quadrialatus)
Petersianthus quadrialatus
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Dilenijažiedžiai
( Dilleniidae)
Eilė: Erikiečiai
( Ericales)
Šeima: Šalminiai
( Lecythidaceae)
Gentis: Vaispera
( Petersianthus)
Rūšis: Filipininė vaispera
( Petersianthus quadrialatus)
Binomas
Petersianthus quadrialatus
(Merr.) Merr., 1916

Filipininė vaispera (Petersianthus quadrialatus sin. Combretodendron quadrialatum) – šalminių šeimos, vaisperos genties medžių rūšis.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savaime paplitusi Pietryčių Azijoje esančiose Filipinų salose.Tai Endeminė šių salų medžių rūšis.

Augavietės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Auga iki 400 m aukščio nuo jūros paviršiaus kur praktiškai ištisus metus iškrenta pastovus kiekis kritulių. Dažniausiai aptinkami augant padrikai pavieniai medžiai drėgnuosiuose atogrąžų miškuose, įkalnėse netoli upių, pelkėtose, drėgnose ir vėsiose vietose. Jam svarbus gerai pralaidus molingas, priemolingas ar smėlingas dirvožemis.

Požymiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai visžalių lapuočių medžių rūšis. Kamienas tiesus ir maždaug 3/4 kamieno be šakų, nuo tamsiai rudos iki pilkai raudonos spalvos. Žiedai šluotelėje, kurie turi turi po keturis baltus vainiklapius.

Matmenys ir amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filipininės vaisperos vidutinio aukščio ir aukšti medžiai, užaugantys iki 40 – 60 m aukščio bei iki 1-2,5 m skersmens kamienais. Tai viena aukščiausių Filipinų salose vietinių medžių rūšių.

2010 m. pabaigos duomenis aukščiausias šios rūšies medis žinomas kaip „Barangay Alegria Toog“ vardu buvo 65 m aukščio, 366 cm kamieno skersmens ir manoma šiam medžiui 300 metų[1]. Yra ir kiti medžio matmenų išmatavimai, tačiau šis išmatavimas laikomas patikimiausiu. Medis auga Mindanao salos Pietų Agusano provincijoje provincijoje netoli San Francisko miesto (Filipinai).

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl vertingos medienos, daug šių medžių buvo iškirsta. Kadangi mediena labai tvirta, tad plačiai naudojama statybos pramonėje kaip poliai, gegnės ir panašiai. Ypač dažnai naudojama namo durų gamyboje. Iš jo taip pat gaminami kilnojamieji padėklai, įvairūs faneros lakštai, gaminamas popierius. Petersianthus quadrialatus vaisiai valgomi ir skoniu primena žemės riešutus. Lapais gydomos kai kurios ligos kaip kad odos išbėrimai.

Pavadinimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filipininė vaispera tagalų kalba vadinama „toog“, sebuanų ir visajų etninių grupių kalbomis vadinamas „kapullan“. Dabartinio mokslinio, lotynų kalba pavadinimo autorius Elmer Drew Merrill, gyvenęs 18761956 metais. Yra vienas sinonimas - Combretodendron quadrialatum (Merr.) R.Knuth

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. agusandelsur.gov.ph / Biggest To-og Tree Archyvuota kopija 2015-12-08 iš Wayback Machine projekto., 16 July 2012

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]