Perimetras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Perimetras yra atstumas aplink dvimačią figūrą, ribų ilgis

Perimetras – plokščios figūros riba (siena) arba apskritimo, daugiakampio ar kito uždaro kontūro ilgis.[1] Žodis kilo iš graikų kalbos peri (aplink) ir meter (matuoti). Tai visų kraštinių ilgių suma. Perimetras dažniausiai žymimas P raide.

Apskritimo perimetras dar vadinamas apskritimo ilgiu. Kalbant apie apskritimus, pusperimetris (žymimas p mažąja) - taip pat dažnai sutinkamas dydis, kuris yra lygus pusei perimetro: ir yra naudojamas Herono formulėje.

Stačiakampio perimetro formulė.
Kai apskritimo spindulys yra lygus 1, tai jo perimetras yra 2π

Formulės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

geometrinė figūra formulė kintamieji
apskritimas kur yra spindulys.
trikampis kur , ir yra trikampio kraštinių ilgiai.
kvadratas/rombas kur yra kraštinės ilgis
stačiakampis kur yra aukštis, o - plotis
taisyklingasis daugiakampis kur yra kraštinių skaičius, o yra atstumas nuo daugiakampio centro iki vienos iš daugiakampio kraštinių.

Perimetro suvokimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kuo smulkesnė figūros struktūra, tuo mažesnis plotas ir didesnis perimetras. Aplink figūrą esantis kontūras lieka nepakitęs.

Perimetras ir plotas yra du pagrindiniai geometrinių figūrų dydžiai ir yra dažnai painiojami. Manoma, kad vienos iš šių dydžių padidėjimas padidina kitą, tačiau nėra tiesioginio ryšio tarp ploto ir perimetro. Pavyzdžiui, stačiakampio, kurio plotis 0,001 ir ilgis 1000, perimetras yra šiek tiek didesnis nei 2000, o stačiakampio, kurio plotis 0,5 ir ilgis 2, perimetras yra 5. Abiejų formų plotai lygūs 1.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]