Olmekai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mezoamerikos istorija
Mezoamerikos priešistorė
Ikiklasikinis laikotarpis:
Olmekai, Kapača
Klasikinis laikotarpis:
Teotihuakanas, Majai, Sapotekai, Mištekai, Meskala
Poklasikinis laikotarpis:
Pipiliai, Majai, Mištekai, Uastekai, Totonakai, Toltekai, Actekai, Taraskai, Čičimekai
Meksikos užkariavimas
Meksika, Centrinė Amerika
Mezoamerikos regionai
Centroamerika, Maja, Įlanka, Oašaka, Gereras, Centras, Vakarai, Šiaurė

OlmekaiMezoamerikos tauta ir civilizacija, klestėjusi maždaug 1200–200 m. pr. m. e. dabartinės Meksikos pietų centrinėje dalyje (Įlankos regione). Kitos Vidurio Amerikos kultūros iš jų paveldėjo plokščiaviršūnius pilkapius, kamuolio žaidimo aikštes ir hieroglifų raštą. Olmekų dirbinių rasta daugelyje vietų. Jų menas natūralistinis ir simbolinis. Pagrindinis olmekų miestas - La Venta.

Nors rasta apie 50 tekstų, kelios dešimtys milžiniškų akmeninių galvų ir rutulių, nieko tikro apie olmekų kultūrą pasakyti negalima. Žinoma, kad ji atsirado apie 1700 m. pr. m. e. Jos kilmė – Centrinėje Amerikoje. Paplitimas – nuo Jukatano pusiasalio šiaurės rytuose iki Brazilijos džiunglių (Amazonės selva) pietuose ir pietvakariuose. Žinoma, kad „olmeca“ reiškia „žmogus iš kaučiuko šalies“. Žinoma, kad Brazilijoje dalis Amazonės upės selvos iki šiol vadinana „Olmekanu“ – „Kaučiuko šalimi“. Taip pat žinoma, kad olmekai save vadino „žmonėmis-jaguarais“. Itin išvystytas jaguaro kultas. Mokslininkų spėjimu, olmekai į Jukataną grįžo vėlyvajame savo civilizacijos periode. Žinoma, kad olmekai Jukatano rytinę dalį vadino „raudono ant juodo šalimi“, tai yra „rašto“ šalimi.

Kalba ir raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaskachalio bloko piešinys.
Pagrindinis straipsnis – Olmekų raštas.

Tikėtina, kad olmekai buvo pirmoji Vakarų pusrutulio civilizacija, naudojusi raštą. 2002 ir 2006 m. rasti simboliai datuojami atitinkamai 650 ir 900 m. pr. m. e.[1], ir yra ankstesni nei seniausi sapotekų rašmenys, datuojami apie 500 m. pr. m. e.[2]

San Adrese, Meksikoje, 2002 m. rastame cilindriniame antspaude vaizduojamas paukštis, iš kurio snapo sklinda rašmenys, panašūs į vėlesnius majų hieroglifus.[3] Vadinamajame Kaskachalio bloke, rastame 2006 m. rastas netoli San Lorenso, vaizduojami 62 simboliai, 28 iš kurių yra skirtingi. Daugelis garsių archeologų pavadino šį radinį „seniausiais ikikolumbinės Amerikos rašmenimis“.[4] Kiti radinį vertina skeptiškiau, motyvuodami akmens išskirtinumu, archeologinio konteksto stoka ir akivaizdžiais skirtumais nuo kitų Mezoamerikos raštų.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. John Noble Wilford, Writing May Be Oldest in Western Hemisphere, New York Times, September 15 2006. (Nuoroda tikrinta 2011-04-05)
  2. Helen Briggs, 'Oldest' New World writing found, BBC, 14 September 2006. (Nuoroda tikrinta 2011-04-05)
  3. Bill Noxon, Scientists Find Earliest "New World" Writings in Mexico, National Science Foundation, July 30, 2004. (Nuoroda tikrinta 2011-04-05)
  4. Skidmore, Joel (2006). The Cascajal Block: The Earliest Precolumbian Writing, Mesoweb Reports & News. Mesoweb. (Nuoroda tikrinta 2011-04-05)
  5. Bruhns, Karen O.; Nancy L. Kelker, Ma. del Carmen Rodríguez Martínez, Ponciano Ortíz Ceballos, Michael D. Coe, Richard A. Diehl, Stephen D. Houston, Karl A. Taube, and Alfredo Delgado Calderón (March 2007). "Did the Olmec Know How to Write?". Science (Washington, D.C.: American Association for the Advancement of Science)