Odos pakaitalai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Žmogaus odos pakaitalai – ląsteliniai arba neląsteliniai dariniai, atstojantys žmogaus epidermį ar dermą.

Jau Senovės Graikijoje buvo žinoma, kad didelius pažeistos odos plotus (pvz., nudegus) reikia „aprengti“, tada jie geriau gyja. Tam buvo naudojama naminių gyvulių arba reptilijų oda. Toks pakaitalas angliškai vadinamas xenograft (xeno 'svetimas' + graft 'transplantatas, skiepas'). Šiuo metu stipriai nudegusiems pacientams gydyti pasitelkiama biologinė „apranga“ bei audinių inžinerijos būdu gauta „dirbtinė oda“. Brazilijoje dar ir šiais laikais naudojama varlių oda. Kiaulių oda išpopuliarėjo 1960-aisiais ir iki šiol plačiai naudojama.

Kultūriniai epiderminiai autotransplantatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ploni sluoksniai epiderminių autotransplantatų gaunami iš paciento keratinocitų išauginant didelius lakštus. Tokie lakštai naudojami apdegusiems pacientams gydyti.

Metodo trūkumai:

  1. lakštų auginimas laboratorijoje iki panaudojimo užtrunka keletą savaičių;
  2. lakštai yra labai ploni ir jais manipuliuoti labai sudėtinga, todėl pacientą reikia labai atidžiai prižiūrėti, prigyja tik 10-50 % transplantatų; transplantacijos vietose prasideda randėjimas;
  3. didelė kaina. Atsiradus kitoms alternatyvoms, kultūrinių epiderminių autotransplantatų naudoja vis mažiau.

Dermos pakaitalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu gana dažnai naudoja du komerciškai prieinamus dermos pakaitalus.

Integra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Integra (Integra Life Sciences Inc., Plainsboro, NJ, USA) yra dvisluoksnis odos pakaitalas, sudarytas iš jaučio I tipo kolageno, sujungto su silikono elastomero lakštu per chondroitin-6-sulfatą. Jis apsaugo žaizdą nuo išdžiūvimo. Pašalinus silikono lakštą randama „neoderma“, susiformavusi vietoje dirbtinės dermos. Ant jos jau galima transplantuoti plonus skirtingo storio odos sluoksnius. Integra naudojama esant dideliems nudegimams.

Silikoninis sluoksnis pasižymi šiomis savybėmis:

·        greitai apsaugo žaizdą;

·        kontroliuoja skysčių praradimą;

·        teikia mechaninę apsaugą;

·        teikia bakterinį barjerą;

·        vandens garų perdavimo santykis yra panašus į normalios odos.

3D formos sluoksnis išsiskiria tokiomis savybėmis kaip:

·        skatina ląstelių augimą ir kolageno sintezę;

·        kolagenas ir glikozaminoglikanas sujungti tinklo forma;

·        biodegraduoja;  

Pagrindinės Integra dirbtinės odos savybės yra:

·        pati oda yra minkšta, švelni ir elastinga. Šios savybės didina judesių amplitudę, todėl puikiai tinka toms kūno vietoms, kurios daugiausiai yra judinamos ir kur oda dažniausiai įsitempia;

·        dirbtinės odos sluoksnis įauga į žmogaus organizmą ir kartu auga;

·        Integra odos sluoksnis padeda atstatyti judrumą ir sąnarių lankstumą. 

Ši dirbtinė oda naudojama pacientams po sunkių cheminių, terminių ar radiologinų nudegimų, taip pat po to kai chirurginių operacijų metu buvo pašalinta dalis odos.

Nepatartina jos naudoti, kai žmogus yra alergiškas kolagenui ar chondroitino medžiagoms. Taip pat nepatartina transplantuoti šios medžiagos ant infekuotų organų.

AlloDerm[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

AlloDerm (Life Cell Inc., The Woodlands, TX, USA) yra neląstelinė žmogaus derma. Nuo lavono odos pašalinama epitelį, lieka tik beveik nesuardyti tarpląstelinio užpildo komponentai. AlloDerm naudojamas kaip priemonė minkštųjų audinių priauginimui ir kaip derminis pagrindas ploniems skirtingo storio odos transplantams.

Audinių inžinerijos būdu sukurta oda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvisluoksnį odos pakaitalą iš gyvų ląstelių galima gauti atskirai auginant naujagimio apyvarpės keratinocitus ir fibroblastus. Fibroblastai pasėjami ant jaučio kolageno užpildo, tuomet keratinocitai pasėjami ant šios dermos. Gaunama gyvybinga dirbtinė oda. Odos ląstelės išskiria įvairius citokinus ir augimo veiksnius. Naudojamas esant veninio sąstovio opoms. Gydymas veiksmingas.