Nilo krokodilas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Crocodylus niloticus
Nilo krokodilas (Crocodylus niloticus)
Nilo krokodilas (Crocodylus niloticus)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Klasė: Ropliai
( Reptilia)
Būrys: Krokodilai
( Crocodylia)
Šeima: Tikrieji krokodilai
( Crocodylidae)
Gentis: Crocodylus
( Crocodylus)
Rūšis: Nilo krokodilas
( Crocodylus niloticus)
Binomas
Crocodylus niloticus
Laurenti, 1768
Nilo krokodilo paplitimas
Nilo krokodilo paplitimas

Nilo krokodilas (Crocodylus niloticus) – roplys, priklausantis tikriesiems krokodilams (Crocodylidae), didžiausias ir pavojingiausias Afrikos krokodilas. Paplitęs visame žemyne, išskyrus šiaurinę jo dalį ir Sacharos dykumą. Mėgsta upių ir ežerų pakrantes. Ilgis nuo galvos iki uodegos galo – iki 6 m. Gali sverti iki 750 kg. Gyvena pavieniui arba tokio paties dydžio krokodilų grupėmis, nes didesni krokodilai užmuša mažesnius.

Medžioklė ir mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maistas – žinduoliai (gazelės, buivolai, laukiniai šunys, kartais net liūtai ar žmonės), paukščiai, ropliai, žuvys, dvėsena.

Medžioklės taktika – auką pulti iš pasalų. Medžiodamas krokodilas plūduriuoja seklumoje ir laukia atsigerti ateinančių gyvūnų. Jo galva yra tokios sandaros, kuri leidžia akis, ausis ir šnerves iškišti į paviršių, o likęs kūnas nugrimzta. Kartais krokodilas praryja vieną kitą akmenį, kūno masei padidinti. Aukai pakankami priartėjus, šis žaibiškai ją puola ir stipriai laikydamas nasruose, bando nusitempti į vandenį ir paskandinti.

Dantys visiškai nepritaikyti kąsti ir kramtyti, todėl iš pradžių krokodilas paslepia grobį ir palieka irti. Visada suėda visą gyvūną, nepalieka jokių atliekų. Jo skrandis prisitaikęs skaidyti net sunkiai virškinamas gyvūnų dalis.