Monsas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Monsas
pranc. Mons, ol. Bergen
            
Miesto rotušė
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Belgijos vėliava Belgija
Regionas Valonijos regionas
Provincija Heno provincija
Gyventojų (2006) 91 221
Vikiteka Monsas
Kirčiavimas Mònsas (Bèrgenas)

Monsas (arba Bergenas) – miestas Belgijoje, netoli sienos su Prancūzija; Heno provincijos centras.[1] Prieplauka prie Šeldės-Sambro laivybinio kanalo. Svarbus automobilių kelių ir geležinkelių mazgas. Metalo apdirbimo, tekstilės pramonė. Veikia keli – Monso-Eno, Katalikų universitetai, Branduolinių tyrimų institutas, muzikos konservatorija. 2015 m., Monsas kartu su Pilzenu (Čekija), buvo Europos kultūros sostinė.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senovės romėnai dabartinio Monso apylinkėse I amžiuje įkūrė Castrilocus tvirtovę. Vėliau vietovė pervadinta į Monsą, pagal šalia stūksančias kalvas. VII a. įkurtas vienuolynas. XII a. Monsas tapo Heno grafystės tvirtove. Dėl palankios geografinės padėties miestas iki XVI a. stipriai augo, plėtota prekyba. Nuo 1515 m. dėl Monso vyko kovos tarp Prancūzijos ir Ispanijos Nyderlandų. Nuo 1580 m. iki 1584 m. – Ispanijos Nyderlandų sostinė. Nuo 1691 m. dėl miesto permainingai kovojo Prancūzija ir Austrija. Po 1792 m. įvykusio Žemapo mūšio Monsą valdė Prancūzija. 1814 m., pasibaigus Napoleono karams, Monsą užėmė ir įtvirtino Nyderlandai. Nuo 1830 m. Monsas priklauso Belgijai. XIX a. tapo svarbiu Belgijos sunkiosios pramonės centru. Vykstant Pirmajam pasauliniam karui, 1914 m. rugpjūčio 23-24 d. vyko Monso mūšis tarp Jungtinės Karalystės ir Vokietijos imperijos pajėgų. Antrojo pasaulinio karo metu buvo smarkiai bombarduotas abiejų kovojusių pusių. 1967 m. Prancūzijai pasitraukus iš NATO karinių struktūrų, į šalia Monso esančią Casteau vietovę perkeltas NATO Europos pajėgų vyriausiasis štabas. XX a. Monse išplėtotas švietimas, turizmas.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seniausias išlikęs miesto pastatas – romaninė XI a. Šv. Kaliksto koplyčia. Monse taip pat yra gotikinės Šv. Valtrudos ir Šv. Elžbietos, barokinė Šv. Mikalojaus bažnyčia, XV a. liepsnojančiosios gotikos stiliaus miesto rotušė. XVII a. antrosios pusės barokinė Monso varpinė 1999 m. buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, kartu su kitomis Belgijos ir Prancūzijos varpinėmis.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mons (Monsas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. 437 psl.