Mergelių Salos (JAV)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mergelių Salos (JAV)
Virgin Islands of the United States
JAV Mergelių Salų vėliava JAV Mergelių Salų herbas
(Išsamiau)
Laiko juosta: (UTC-4)
------ vasaros: (UTC)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Administracinis centras Šarlotė Amalija
Oficialios kalbos anglų
Gubernatorius Albertas Brajanas
Gyventojų (2017) 104 901
Plotas 346,36 km²
Tankumas (2017) 303 žm./km²
Teritorijos kodas VI
Interneto kodas .vi
Tel. kodas +1-340
Tinklalapis [www.vi.gov]
Vikiteka Mergelių Salos (JAV)Vikiteka

JAV Mergelių Salos (angl. United States Virgin Islands) – salų grupė Karibų jūroje, priklausanti JAV, kurios nusipirko šias salas iš Danijos Pirmojo pasaulinio karo metu (1917 metais), bijodamos, kad Vokietija gali okupuoti salas ir panaudoti jas kaip povandeninių laivų bazę. Plotas 346 kvadratiniai kilometrai. Salų grupėje gyvena 106 574 žmonės (2017 m.).

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mergelių Salų žemėlapis
Šarlotė Amalija

JAV Mergelių Salos yra 40 km į rytus nuo Puerto Riko ir tuoj į vakarus nuo Britų Mergelių Salų, užima Mergelių salų vakarinę dalį. Šią teritoriją sudaro 3 didesnės salos: Šv. Kryžiaus (Saint Croix, 210 km²), Šv. Jono (Saint John, 52 km²) ir Šv. Tomo (Saint Thomas, 83 km²). Be to, gausu smulkių salelių ir uolų.

Šv. Jono saloje yra įkurtas Mergelių Salų nacionalinis parkas, be to, kitose saugomose teritorijose saugomi salyno rifai, istorinis paveldas.

Salose pasitaiko žemės drebėjimų ir stiprių uraganų.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Verčiamasi daugiausia turizmu. Distiliuojamas romas.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. 66,1 % JAV Mergelių Salų gyventojų buvo juodaodžiai, 13,5 % – baltaodžiai, 17,4 % – lotynoamerikiečiai (daugiausia puertorikiečiai ir dominikiečiai), 1,4 % – azijiečiai, 6,6 % – kitos arba mišrios kilmės.

Vartojama daugiausia anglų kalba (vietine kreoline atmaina), dalis gyventojų kalba ispaniškai. Iki 1917 m. valstybinė kalba buvo danų, bet ją vartojo tik salų administracija.

2010 m. 94,8 % salų gyventojų laikė save krikščionimis (daugiausia baptistai, katalikai ir anglikonai). Šv. Tomo saloje veikia sinagoga.

Pagrindinės salų gyvenvietės: Šarlotė Amalija (Šv. Tomo s.), Kristianstedas (Šv. Kryžiaus s.), Krus Bėjus (Šv. Jono s.).