Marmurinis tigrinis garnys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tigrisoma lineatum
Marmurinis tigrinis garnys (Tigrisoma lineatum)
Marmurinis tigrinis garnys (Tigrisoma lineatum)
Del Este parke, Karakase (Venesuela)
Apsaugos būklė

Nekeliantys susirūpinimo (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Garniniai
( Ardeidae)
Gentis: Tigriniai garniai
( Tigrisoma)
Rūšis: Marmurinis tigrinis garnys
( Tigrisoma lineatum)
Binomas
Tigrisoma lineatum
Boddaert, 1783
Marmurinio tigrinio garnio paplitimas

Marmurinis tigrinis garnys (Tigrisoma lineatum) – garninių (Ardeidae) šeimos paukštis. Yra du porūšiai:Tigrisoma lineatum lineatum ir Tigrisoma lineatum marmoratum.

Paplitęs Argentinoje, Bolivijoje, Kolumbijoje, Brazilijoje, Kosta Rikoje, Gvatemaloje, Gajanoje, Hondūre, Nikaragvoje, Panamoje, Paragvajuje, Peru, Suriname, Trinidade ir Tobage, Urugvajuje, Venesueloje.

Smulkesnis už pilkąjį garnį. Kūnas siauras, ištįsęs, 66 – 76 cm aukščio. Sveria apie 630–980 g. Kaklas ilgas. Purvinai gelsvas snapas yra tiesus, aštrus. Kojos pilkai žalios. Spalvinis lytinis dimorfizmas neryškus. Suaugusių individų galva, kaklas ir krūtinė yra kaštoninės spalvos. Per priekinę kaklo dalį eina šviesi juosta. Nugara ir sparnai – pilkai rusvos spalvos. Pilvas yra gelsvai rudas. Uodega juodai – baltai ruožuota. Rainelė, akies žiedelis ir gerklės oda yra ryškiai geltonos spalvos. Jaunikliai rusvai geltonos spalvos, su juodais ruožais. Gerklė, krūtinės priekinė dalis ir pilvas yra baltos spalvos. Penktaisiais gyvenimo metais tampa panašiais į suaugusius.

Biotopas – lėtai tekančių upių pakrantės, pelkės, mangrovės, šlapynės, 500 – 1 600 m virš jūros lygio aukštyje. Sėslūs. Vienišiai. Naktiniai paukščiai. Balsas – žemas ūksėjimas uuk – uuk – uuk[2] .

Minta žuvimi, vandens vabzdžiais, varliagyviais, vėžiagyviais, gyvatėmis, žiogais, žirgeliais ir jų lervomis. Grobio tyko stovėdamas sekliame vandenyje ar drėgname miške[3] .

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos raudonasis sąrašas - Tigrisoma lineatum“. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija. anglų k.
  2. „Tigrisoma lineatum“. Hot Spot Birding. anglų k. Suarchyvuotas originalas 2017-10-07. Nuoroda tikrinta 2017-10-06.
  3. „Tigrisoma lineatum“. Hot Spot Birding. anglų k. Suarchyvuotas originalas 2017-10-07. Nuoroda tikrinta 2017-10-06.