Maratas Kasemas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Maratas Kasemas (latv. Marats Kasems; g. 1990 m. kovo 14 d. Rygoje) – Latvijos politologas, buvęs Rusijos žurnalistas, naujienų agentūros „Sputnik Lietuva“ vyriausiasis redaktorius.

2018 m. Kasemas kandidatavo Latvijos parlamento rinkimuose kaip partijų aljanso „Už alternatyvą“ kandidatas. Jis buvo įtrauktas į sąrašą kaip Rusijos žiniasklaidos priemonės „Rossija Segodnia“ žurnalistas. Vėliau Kasemas tapo „Sputnik Lietuva“ redaktoriumi, tačiau 2019 m. Lietuva jį paskelbė persona non grata ir uždraudė penkerius metus atvykti į šalį.

2022 m. gruodžio 30 d. Kasemas buvo sulaikytas Latvijoje, įtariant jį šnipinėjimu ir Europos Sąjungos ekonominių sankcijų pažeidimu.[1][2] 2022 m. gruodžio 30 d. prokuratūra pateikė Kasemui kaltinimus pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl pagalbos užsienio valstybei vykdant prieš Latvijos Respubliką nukreiptą veiką. 2023 m. balandžio mėn. jis buvo paleistas iš kalėjimo mainais už tai, kad pasirašė susitarimą dėl neišvykimo. 2023 m. liepos mėn. generalinės prokuratūros nutarimu Kasemas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas už pagalbą užsienio valstybei vykdant prieš Latviją nukreiptą veiką. Kadangi Kasemas pripažino savo kaltę ir gailėjosi, jam buvo skirta 15 500 EUR bauda.

Kasemas apie Latvijos informacinės erdvės saugumą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manau, kad maža šalis turi gintis visais įmanomais būdais. Kartais, žvelgiant iš šalies, jie gali atrodyti šiek tiek perdėti, bet Latvija dabar jaučia grėsmę - net ne iš Maskvos, kuri nėra taip toli, o iš miestų, kurie yra dar arčiau Latvijos sienų. Svarbiausia - neperdėti ir nenukrypti į radikalią ideologiją. Tikiuosi, kad mums užteks politinės patirties ir politinės išminties, kad taip nenutiktų. Bet kartu manau, kad mūsų visuomenė turėtų būti išskirtinesnė, kur kiekvienas, nepriklausomai nuo kilmės, yra Latvijos pilietis ir kiekvienas yra patriotas. Jūs vaikštote Salaspilyje (nesakysiu, kokiame name - na, langai atviri, pirmuose aukštuose). Visi žiūri tuos pačius televizijos kanalus, kuriuos žiūrėjo anksčiau ir kurie yra uždrausti. Jie nemato palaikymo iš, tarkim, dominuojančio etnoso, iš daugumos. Bet kartu jie jaučiasi patogiai žiūrėdami televiziją, kur jų žodžiai dar kartą patvirtinami, visų pirma, bet ir pridedant tam tikrų ideologemų, tam tikrų naratyvų, kurie labai patogiai telpa į šią dirvą.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]