Persona non grata

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nepageidaujamas asmuo (lot. Persona non grata, it. Persona ingrata; vok. nicht willkommene Person) – diplomatinės tarnybos tarnautojo, kurio buvimas nėra pageidaujamas priimančiojoje valstybėje, statusas. Statuso priešingybė – Persona grata bei Persona gratissima (pageidaujamas asmuo).

Pagal Vienos diplomatinių santykių Konvenciją (devintas straipsnis) Persona non grata statusą priimant šalis gali paskelbti bet kada (net iki tam asmeniui atvykstant į šalį) ir neaiškindama priežasčių. Dažniausiai diplomato atstovaujama šalis tokį darbuotoją atšaukia atgal, nes jis nebegali tinkamai dirbti savo darbo.

Kadangi diplomatinis imunitetas saugo diplomatinės tarnybos darbuotojus nuo civilinės bei baudžiamosios atsakomybės, paskelbimas Persona non grata yra viena iš jiems visgi galimų taikyti bausmių. Taip atsikratoma ir šnipinėjimu įtariamų diplomatų.

Kartais šis statusas suteikiamas ir klaidų nepadariusiam žmogui, taip išreiškiant nepasitenkinimą priimančios valstybės veiksmais. Tai gali būti reaguojama, pavyzdžiui, siunčiančiai valstybei Persona non grata paskelbus savo pačios teritorijoje esantį priimančios valstybės diplomatą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]