Konstantino Ostragiškio antkapinis paminklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Konstantino Ostragiškio antkapinis paminklas
Konstantino Ostrogiškio antkapinio paminklo fragmentas. XX a. pr. nuotrauka

Konstantino Ostrogiškio antkapinis paminklas – reikšminga renesansinė skulptūra Kijevo Pečioros lauros Uspenijos sobore (Ukraina).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos didysis etmonas, Trakų vaivada ir Vilniaus kaštelionas kunigaikštis Konstantinas Ostrogiškis buvo palaidotas 1530 m. rugsėjo 24 d. Uspenijos soboras Kijeve buvo pasirinktas neatsitiktinai – šiai cerkvei kunigaikštis dosniai aukojo, ypač ženklus buvo jo indelis į ikonostaso įrengimą. Beveik penkiasdešimt metų jo amžino poilsio vieta buvo uždengta auksu ataustu brokatu, papuoštu perliniu kryžiumi.

Antkapinį paminklą K. Ostrogiškui užsakė jo sūnus Kijevo vaivada Konstantinas Vosylius. Kiek apnykęs antkapinis paminklas buvo rekonstruotas Josifo Bilinskio 17221729 m., tada paminklas įgijo itin turtingą, altorių primenantį, baroko stiliaus aprėminimą, papuoštą užuolaidą laikančiomis angelų figūromis bei karines pergales primenančiomis panoplijomis. Aprėminimo centre buvo įkomponuota autentiško, greičiausiai dar XVI a. ketvirtajame dešimtmetyje pagaminto paminklo dalis vaizduojanti ant trijų liūtų laikomo sarkofago gulintį Konstantiną Ostrogiškį. Mirusysis buvo pavaizduotas snaudžiantis, nerūpestingai sukryžiavęs kojas, lengvai besiremiantis dešine ranka, o kairę pakišęs po galva. Veidas panašus į to meto kunigaikščio portretus. Galvą puošia kunigaikščio mitra, taip pabrėžiant palaidotojo aukštą kilmę. Skulptūra buvo iškalta iš raudono marmuro, renesanso stiliaus. Spėjama, kad tai Lvovo skulptoriaus Sebatijono Češeko kūrinys. Kaip atrodė autentiškas XVI a. sukurto paminklo aprėminimas duomenų nėra, tik žinoma, kad jis turėjo epitafiją, pašalintą jau Kijevą prijungus prie Rusijos imperijos, dėl tuometinei valdžiai nemalonaus jos teksto. Seniausias išlikęs epitafijos nuorašas liudijo, kad Konstantinas Ostrogiškis … pasiekęs šešiasdešimt tris pergales prieš Maskvą ir totorius; krauju nudažęs Rošės, Dniepro, Olšankos upes; pastatęs daug pilių, daug vienuolynų, daug šventų cerkvių tiek Ostrogiškių kunigaikštystėje, tiek ir Lietuvos didžiosios kunigaikštijos sostinėje Vilniuje išmūrijęs... (Atanasas Kalnafojietis „Teraturgima“, 1638 m.)

1830 m. Maskvoje buvo pagaminta paminklo kopija, kuri išliko iki šių dienų ir yra saugoma Kijevo Pečioros lauros muziejaus saugykloje. 1898 m. remontuojant cerkvę netikėtai buvo rastas auksinis medalionas su itin tiksliu K. Ostrogiškio portretu. XIX a. pab. – XX a. pr. buvo kilusi diskusija: ar neverta perkelti skulptūrinę kompoziciją į muziejų. Mėginant ją išgabenti buvo nudaužti skeptras ir vienos rankos pirštas, vėliau perkėlimo atsisakyta. 1931–1932 m. antkapinį paminklą vėl restauravo: buvo išlietos trūkstamos detalės. Siekiant sudaryti panašumą į marmurą, jos buvo nudažytos.

1941 m. lapkričio 3 d. Uspenijos soboras buvo sugriautas, negrįžtamai sudaužytas ir K. Ostrogiškio antkapinis paminklas.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]