Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karibų piratai:
Juodojo perlo prakeiksmas

PavadinimasPirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl
Kilmės šalisJAV
RežisieriusGore Verbinski
Prodiuseris (-iai)Jerry Bruckheimer
Scenaristas (-ai)Ted Elliott
Terry Rossio
KompozitoriusKlaus Badelt
VaidinaJohnny Depp
Geoffrey Rush
Orlando Bloom
Keira Knightley
Jack Davenport
Kevin R. McNally
Zoe Saldana
Jonathan Pryce
Metai2003
Žanrasfantastika, nuotykių
Trukmė135 min.
Kalbaanglų
PlatintojasWalt Disney Pictures
Premjera2003 m. liepos 9 d.
Biudžetas140 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas (angl. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) – 2003 m. fantastinis nuotykių filmas, pastatytas JAV pagal Karibų piratų atrakcioną Disneyland atrakcionų parkuose. Filme pasakojama apie Vilą Ternerį (akt. Orlando Bloom) ir piratą kapitoną Džeką Sperou (akt. Johnny Depp). Jie išgelbsti pagrobtąją Elizabetą Svon (akt. Keira Knightley) iš prakeiktos laivo „Juodasis Perlas“, kurio kapitonas Hektoras Barbosa (akt. Geoffrey Rush), įgulos.

2001 m. atrakcionų parko scenarijų išplėtojo Jay Wolpert, o Stuart Beattie 2002 m. jį perrašė. Maždaug tuo metu filmą prodiusuoti buvo pakviestas Jerry Bruckheimer. Jam scenarijų rašė Ted Elliott ir Terry Rossio, pridėdami istorijai antgamtišką prakeiksmą. Filmavimai vyko nuo 2002 m. spalio iki 2003 m. kovo mėnesio Sent Vinsente ir Grenadinuose ir filmavimo aikštelėse, pastatytose Los Andžele, Kalifornijoje.

Pasaulinė premjera vyko Disneyland Resort Anaheime, Kalifornijoje 2003 m. birželio 28 d. „Juodojo perlo prakeiksmas“ buvo netikėtai sėkmingas filmas, gerai įvertintas kritikų ir uždirbęs daugiau nei 654 mln. JAV dol. pajamų visame pasaulyje. Filmas tapo pirmu filmu iš visos „Karibų piratų“ filmų serijos, sulaukė tęsinių: „Numirėlio skrynia“ (2006 m.), „Pasaulio pakrašty“ (2007 m.) ir „Ant keistų bangų“ (2011 m.) ir kt. Pirmasis filmas buvo nominuotas penkiems Oskaro apdovanojimams, tarp jų ir geriausio aktoriaus nominacija Johny Depp'ui.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Gubernatoriui Veterbajui Svonui, jo dvylikametei dukrai Elizabetai ir leitenantui Džeimsui Noringtonui plaukiant į Port Rojalį Jamaikoje, jie netikėtai pamato sudužusį laivą su apalpusiu žmogumi, išgyvenusiuoju katastrofą, jaunąjį Vilą Ternerį. Elizabeta paslepia auksinį medalioną, kurį turėjo Vilas, besibaimindama, kad medalionas atskleis, jog Vilas yra piratas. Ji pamato vaiduoklišką piratų laivą, vėliau identifikuotą kaip Juodąjį Perlą.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ekscentriškas piratas, pasižymintis savo pasipūtėliškumu bei girto žmogaus eisena taip pat nerišlia kalba bei nevykusiais gestais. Įgijo savo reputaciją per pasakojimus, kaip jis pabėgo iš dykumų salos, kurioje buvo įkalintas. Džekas Sperou nusprendė atgauti Juodąjį Perlą, kurio kapitonu prieš daug metų buvo jis.
Juodojo Perlo kapitonas, buvęs Kapitono Džeko Sperou padėjėjas, iki kol jis pradėjo maištauti prieš 10 metų. Jis bei jo įgulą pagrobė prakeiktą actekų auksą, todėl jie yra prakeikti niekada nemirti.
Port Rojalyje dirbantis kalvio mokinys, įsimylėjęs Elizabetą Svon. Vilas priešinasi faktui, kad jo tėvas Bilas buvo piratas, nes vaikinui sunku suderinti gero tėvo ir pirato vaidmenis.
Gubernatoriaus Veterbajaus Svono dukra Elizabeta nuo vaikystės buvo susižavėjusi piratais. Per Juodojo Perlo ataką Port Rojalyje ji pasisakiusi esą Terner ir buvo sumaišytą su Bilo sūnumi. Ji taip pat įsimylėjusi Vilą Ternerį. Elizabeta iš vargšės mergaitės tampa kilnia pirate.
Karališkojo jūrų laivyno karininkas, įsimylėjęs Elizabetą Svon ir labai nemėgsta piratų. Filme jis pamini, kad Džekas Sperou yra vienas blogiausių piratų, kokius jis kada nors yra matęs.
Džeko Sperou draugas ir pirmasis padėjėjas, kadaise buvęs Karališkojo jūrų laivyno jūreivis. Dažniausiai tai jis pasakoja Džeko Sperou legendas.
Piratė, prisijungusi prie Vilo Ternerio ir p. Gibso už galimybę susitikti su DŽeku Sperou akis į akį už jos laivo pagrobimą. Jis jai pažada Interceptor laivą, kad ją nuramintų.
Jamaikos gubernatorius, gyvenantis Port Rojalyje, Elizabetos Svon tėvas.

Juodojo Perlo piratas. Filmo pabaigoje jis ir Ragetis persirengė moterimis, kad nukreiptų dėmesį nuo prakeiktųjų piratų, bandančių įsilaipinti į laivą Dauntless. Pintelis ir Ragetis atliko daugiausiai komiškų vietų filme.

Juodojo Perlo piratas, Pintelio draugas, medine akimi, kuri niekada nestovi savo vietoje.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)“. Box Office Mojo. Suarchyvuotas originalas 2013-05-09. Nuoroda tikrinta 2007-05-21.