Bronchai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bronchas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia suformatuoti pagal Vikipedijoje taikomus reikalavimus.
Jei galite, sutvarkykite.
Bronchai
Duomenys
Sistema Kvėpavimo sistema
Arterija Bronchinė arterija
Vena Bronchinė vena
Nervas Klajokliniai nervai
Klasifikacija
Lotyniškai bronchus, bronchi
MeSH D001980
TA98 A06.4.01.001
A06.3.01.008
TA2 3226
FMA 7409

Bronchai (lot. bronchi) – kvėpavimo sistemos dalis, kurią sudaro standūs vamzdeliai, kuriais orastrachėjos patenka į plaučius. Bronchai ir jų šakos sudaro bronchinį medį. Pagrindiniai bronchai skyla į skiltinius bronchus, o šie - į segmentinius bronchus.

Dešinysis bronchas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dešinysis bronchas yra trumpesnis ir platesnis už kairįjį. Jo ilgis - apie 2,5 cm. Apie 2 cm nuo broncho pradžios, jis atsišakoja į viršutinį skiltinį bronchą (bronchus lobaris superior dexter), dar vadinamą eparterine šaka, nes jis kyla virš dešiniosios plautinės arterijos. Likusi, po arterija einanti šaka vadinama hiperarterine šaka, ši šaka dar šakojasi į vidurinį ir apatinį skiltinius bronchus. Dešinysis bronchas atsišakoja 45° kampu, dėl to į jį dažniau patenka svetimkūniai, negu į kairįjį.

Kairysis bronchas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis bronchas yra ilgesnis (apie 5 cm) ir plonesnis už dešinįjį. Šis bronchas neturi eparterinės šakos, jis teturi du skiltinius bronchus - viršutinį ir apatinį. Kairysis bronchas nuo trachėjos atsišakoja 25° kampu.

Skiltinių bronchų šakojimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi skiltiniai bronchai toliau savo ruožtu skyla į segmentinius bronchus. Dešinysis viršutinis skiltinis bronchas suskyla į tris segmentinius bronchus: viršutinį, užpakalinį, priekinį.Vidurinis skiltinis bronchas dešiniajame plautyje skyla į du segmentinius bronchus - vidinį ir šoninį. Apatinis skiltinis bronchas eina kaip pagrindinio broncho tęsinys, dalijasi į penkis segmentinius bronchus: viršutinį, atsišakojantį pirmiausia, ir keturis pamatinius. Pastarieji šakojasi tokia tvarka: pirma atskyla vidinis, po jo priekinis ir tada likusi kamieninė dalis - į šoninį ir užpakalinį bronchus. Kartais kaip variacija dar pasitaiko nuo apatinio skiltinio broncho atskylantis poviršinis segmentinis bronchas, tada plautį sudarytų 11 segmentų. Šis papildomas segmentas įsiterpia tarp viršutinio ir užpakalinio pamatinių segmentų.

Kairysis viršutinis skiltinis bronchas pradžioje pasidalija į dvi šakas, kurios savo eiga maždaug atitinka dešiniojo plaučio viršutinį ir vidurinį skiltinius bronchus. Iš vienos šakos susidaro tokie patys segmentiniai bronchai kaip ir dešiniojo plaučio viršutinėje skiltyje, o iš antros šakos - du liežuvėliniai segmentiniai bronchai. Kairiojo apatinio skiltinio broncho šakojimasis atitinka dešiniojo analogiško broncho šakojimąsį.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stambesnių bronchų sieną sudaro hialinės kremzlės pusžiedžiai. Jie būna tarpusavyje sujungti žiediniais raiščiais. Šakotuose bronchuose kremzlės pusžiedžius pakeičia įvairių formų kremzlinės plokštelės. Taip pat visi bronchai yra iškloti gleivinės, kurioje yra liaukų. Po gleivine yra pagleivinis audinys, o už jo - bronchų raumeninis dangalas. Bronchus ir plaučius jungia purusis jungiamasis audinys.

Ligos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]