Benino vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Benino vėliava, pločio ir ilgio santykis 2:3
Benino Liaudies Respublikos vėliava (1975–1990)

Benino vėliava buvo įteisinta 1959 metų lapkričio 16 dieną. 19751990 metais ši vėliava nebuvo naudojama. Dabartinė Benino Respublikos vėliava dar kartą įteisinta 1990 metų rugpjūčio 1 dieną.

Benino vėliavą sudaro viena vertikali ir dvi horizontalios juostos. Vėliavą sudaro daugeliui Afrikos šalių valstybių vėliavoms būdingos panafrikietiškos spalvos: žalios spalvos vertikali juosta ir geltonos bei raudonos spalvų horizontalios juostos.

Benino vėliavoje žalia spalva simbolizuoja viltį, geltona – turtą, raudona – drąsą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki kolonizacijos gyvavusioje Dahomėjos karalystėje buvo naudojami tam tikri šalies simboliai, tarp jų ir vėliavos. Prancūzijai perėmus krašto kontrolę šioje teritorijoje galiojo Prancūzijos administracijos simbolika. Šaliai atgavus nepriklausomybę, buvo įteisinta dabartinė trispalvė, tik 1975–1990 metais, kuomet šalyje vyravo prokomunistinės pažiūros, vėliava buvo pakeista. Ji buvo žalios spalvos su raudona penkiakampe žvaigžde kairiame viršutiniame kampe. Žalia spalva simbolizavo agrarinę valstybę Beniną, raudona žvaigždė revoliuciją, socializmą ir tautų vienybę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]