Žaliojo Kyšulio vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Proporcijos: 3:5

Žaliojo Kyšulio Salų vėliava – trijų spalvų ir penkių nevienodo pločio horizontalių spalvų trispalvė. Apie tris ketvirtadalius vėliavos užima mėlynos spalvos juostos, kurias skiria dvi baltos ir viena raudonos – esančios tarp baltųjų – spalvos juostos. Vėliavos kairėje pusėje yra dešimt apskritimu išdėstytų geltonų penkiakampių žvaigždžių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jau nuo XV amžiaus pabaigos, kuomet portugalai ėmė kolonizuoti šias salas ir šioms saloms tapus nedaloma Portugalijos teritorija, šioje salose galiojo atitinkamos Portugalijoje egzistavusios vėliavos, kurios kito priklausomai nuo to kas valdė tuo metu Portugaliją ir kokia vėliava tuo metu buvo įteisinta metropolijoje. Priešingai nei kitose kolonijinėse šalyse, kur metropolijos dažnai kolonijoms priskirdavo vėliavas, simbolizuojančias tam tikrą teritorijų specifiką, Portugalija visas kolonijas laikė savo neatskiriama teritorija, tuo įteisindama valstybinę Portugalijos vėliavą ir oficialia jai priklausančių teritorijų vėliavą. 1967 metais buvo svarstoma Portugalijos vėliavos pagrindu sukurti šiai teritorijai atskirą vėliavą, bet planų buvo atsisakyta.

Ankstesnė vėliava naudota 1975-1992 m.

1975 metų liepos 5 dieną Žaliojo Kyšulio Salų Respublikai iškovojus nepriklausomybę buvo įteisinta nauja vėliava, kurią sudarė vienos stačiakampės vertikalios ir dviejų horizontalių stačiakampių trispalvė, su žvaigždės bei kukurūzų ir kviečių vainiku, esančiu kairiojoje pusėje. Kaip ir daugelio iš kolonializmo išsivadavusių Afrikos šalių vėliavos buvo kuriamos remiantis pan – afrikanizmo simboliais. Vertikalioje juostoje, esančioje vėliavos kairiajame krašte, esanti raudona spalva simbolizavo kovos už laisvę kančias, žalia – žemės ūkį ir gamtą, geltona – saulę ir turtus. Juoda žvaigždė – simbolis paimtas iš Ganos vėliavos, kuris turėjo simbolizuoti kada nors suvienytą Afriką. Kukurūzų ir kviečių vainikas – šalies socialistinę orientaciją.

Vėliava buvo įteisinta 1992 metų rugsėjo 22 dieną. Šalies apsisprendimas pakeisti vėliavą simbolizavo bet kokių planų sujungti Žaliojo Kyšulio Salų Respubliką ir Bisau Gvinėją atsisakymą.

Simbolika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mėlyna spalva šioje vėliavoje simbolizuoja vandenyną bei dangų; raudonos ir baltos juostų kombinacija – kelią link šalies kūrimo, kur raudona simbolizuoja pastangas, balta – taiką. Dešimt žvaigždžių – dešimt salų, sudarančių šią valstybę (šešias Priešvėjines ir keturias Pavėjines salas), o žvaigždžių išsidėstymas ratu – šalies tautos vienybę.

Panašios vėliavos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvusi Žaliojo Kyšulio Salų vėliava yra beveik tapati Bisau Gvinėjos vėliavai, kadangi kovai už šių šalių nepriklausomybę vadovavo ta pati partija, todėl buvo plėtojama idėja suvienyti šias valstybes į vieną.