Another Place

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kita Vieta (angl. Another Place) – anglų skulptoriaus Antony Gormley sukurtos skulptūros, esančios Krosby Byče, pajūryje prie Krosbio (Anglija). Instaliaciją sudaro 100 į jūrą žvelgiančių lietos geležies žmogaus figūrų, kurios išdėstytos 3,2 kilometrų pločio ruože. Kiekviena figūra yra 189 cm aukščio ir sveria apie 650 kg. Kaip būdinga autoriaus darbams, skulptūros sukurtos jo paties kūno pavyzdžiu. Potvynių ir atoslūgių metu, kai kurios skulptūros tai užliejamos vandens, tai vėl išnyra. Daug figūrų išbūna ilgai panirusios po vandeniu ir dabar padengtos ūsakojais. Skulptūros išlietos Joseph ir Jesse Siddons liejykloje.

Skulptūros pirmą kartą parodytos Vokietijoje, Kukshafeno pakrantėje 1997 m., vėliau Stavangeryje Norvegijoje, De Panne Belgijoje; 2006 m. lapkritį buvo ketinta skulptūras visam laikui perkelti į Niujorką, tačiau 2007 m. kovą Seftono savivaldybė priėmė sprendimą instaliaciją palikti Krosbyje.

„Kita Vieta“ sukėlė daug ginčų Krosbio apylinkėse. Buvo nuogąstavimų dėl saugumo, todėl 16 skulptūrų buvo pašalinta iš regiono, naviguojamo mažų laivų, nors skulptūros išlieka pavojingos vandens sporto mėgėjams ir traktuotinos kaip kiti vandens pavojai, pvz., povandeninės uolos; trys skulptūros perkeltos į kitą vietą dėl poveikio paukščiams – gamtosaugininkų teigimu, padidėjęs turistų srautas atbaido paukščius nuo jų įprastų maitinimosi vietų. Kai kurie žmonės abejoja skulptūrų estetine verte, nes supaprastintai atvaizduojami ir vyriški lytiniai organai, tačiau bendrai skulptūrų buvimas Krosbyje traktuojamas kaip privalumas turizmo aspektu.

Panašus 100 figūrų projektas „Laiko Horizontas“ (angl. Time Horizon) buvo įtvirtintas alyvmedžių giraitėje netoli Kantazaro Kalabrijoje, tačiau nesukėlė tokios kontroversijos, nes instaliacija buvo sausumoje. 2007 m. panaši 31 skulptūrų instaliacija „Įvykių Horizontas“ (angl. Event Horizont) laikinai buvo Londone, kur skulptūros buvo iškeltos ant aukštų miesto pastatų stogų.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]