Alachas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Islamas
Islamo terminų žodynas
Alacho vardo kaligrafija

Alachas (arab. الله = ʿAllāh) – Korane vartojamas arabiškas žodis, reiškiantis Dievą. Žodis Alachas – jungtinis žodis al ir ilāh (vyriškos kilmės dievybė). Kiti interpretuoja žodį Allah kilus iš aramėjų kalbos ʾalāhā. Šis žodis dažnai randamas semitinės kalbose hebrajų ir aramėjų tekstuose. Į arabų kalbą išverstoje Biblijoje žodis Allah naudojamas pavadinti judėjų Dievą. Korane aprašytas Alachas yra vienintelio Dievo vienas iš šimto vardų, tas pats Abraomo, Jokūbo ir Mozės Dievas.

Prieš atsirandant islamui Alachu vadinta aukščiausioji arabų dievybė.[1] VII a. Mahometas paskelbė, kad Alachas yra vienintelis dievas.[2]

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Allāh – jungtinis žodis, susidedantis iš žymimojo artikelio al- ir žodžio ilāh („dievybė, dievas“). Al-ilāh reiškia „dievybė“ (neišsiskirianti iš kitų), o Allāh – „Dievas“ (tikrasis ir vienintelis).[3]

Alacho vardai (al asma al chusna)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dievo vardai islame.
Užrašas „Alachas“ ant sienos Edirnėje.

Tai yra arabiški Dievo vardai, kuriais musulmonai vadina Alachą. Šie vardai yra minimi Korane ir apima įvairias Alacho savybes. Žodis [‘allah] yra laikomas tikriniu ir tikruoju Dievo vardu. Sunoje, viename hadise yra minimi 99 Alacho vardai. Ši ištrauka iš Korano iš esmės atspindi musulmonų požiūrį į šiuos vardus:

Koranas 7:180

„Allah turi nuostabiausius vardus, tad vadinkite Jį šiais vardais, ir palikite tuos, kurie peikia Jo vardus“

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Anthony S. Mercatante & James R. Dow (2004). „Allah“. The Facts on File Encyclopedia of World Mythology and Legend. Facts on File. p. 53. ISBN 978-1-4381-2685-2.
  2. „Alachas“. www.vle.lt. Visuotinė lietuvių enciklopedija. Nuoroda tikrinta 2023-08-25. {{cite web}}: Išorinė nuoroda parametre |website= (pagalba)
  3. D.B. Macdonald. Encyclopedia of Islam, 2nd ed, Brill. "Ilah", Vol. 3, p. 1093.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose