Žalpių kraštotyros muziejus

Koordinatės: 55°28′58″š. pl. 22°51′41″r. ilg. / 55.482841°š. pl. 22.861306°r. ilg. / 55.482841; 22.861306
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°28′58″š. pl. 22°51′41″r. ilg. / 55.482841°š. pl. 22.861306°r. ilg. / 55.482841; 22.861306

Žalpių kraštotyros muziejus
Muziejus įsikūręs senosios mokyklos pastate
Įkurtas 2006 m.
Vieta Žalpiai, Kelmės raj.
Tematika kraštotyra
Vadovas Alina Žalandauskienė
Interneto svetainė kelmesmuziejus.lt/padaliniai

Žalpių kraštotyros muziejusKelmės krašto muziejaus padalinys,[1] esantis Pakražančio seniūnijoje, Žalpių miestelyje. Kraštotyros muziejus 2006 m. įkurtas senosios Žalpių pradinės mokyklos pastate, statytame pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais.

Muziejuje sukurtos ekspozicijos, skirtos žymiems kraštiečiams: pirmajam Homero epų „Iliados“ ir „Odisėjos“ vertėjui Jeronimui Raliui (1876–1921), vargonų meistrui bei lietuviško sklandytuvo kūrėjui Jonui Garalevičiui (1871–1943) ir Steigiamojo Seimo nariui, visuomenės veikėjui Kazimierui Raliui (1885–1958). Pristatoma senoji klasė su autentiškais baldais, mokymosi reikmenimis, dienynais. Miestelyje, nebeturinčiame veikiančios mokyklos, sukurta edukacinė klasė, liudijanti, kaip vos ne prieš šimtą metų joje mokėsi vaikai. Atskiras kampelis skirtas seniems buities rakandams.

Senoji klasė
Ekspozicijų kambarys
Kalėdaičių keptuvas

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Žalpių mokykla.

Kraštotyros muziejus įsikūręs vertingame Lietuvos istorijai pastate, buvusioje Žalpių valsčiaus pradžios mokykloje. Ji pradėta statyti 1918 m. visuomenės veikėjo Kazimiero Ralio rūpesčiu už visų gyventojų suneštas lėšas. Pirmieji mokslo metai prasidėjo 1920-aisiais, mokykloje buvo 4 skyriai, dirbo du mokytojai. Pokario metais vyko švietimo reformos, pradinė mokykla tapo septynmete, vėliau – pagrindine. Atkūrus Nepriklausomybę, kaip ir visoje Lietuvoje, mokinių skaičius pamažu mažėjo, mokykla – traukėsi, galiausiai liko tik pradinės klasės. Po mokyklos uždarymo, 2006 m. Žalpių bendruomenė sutarė ją išsaugoti, įkurti krašto muziejų. Tuo metu pastatas jau buvo prastos būklės, kiauru stogu, neturėta lėšų remontui. Žalpiuose gyvenantis Kerkasių žemės ūkio bendrovės vadovas Idelfonsas Petkevčius su žmona savo lėšomis sutvarkė pastatą ir padėjo įrengti muziejų.[2]

2018 m. Žalpių kraštotyros muziejus buvo atnaujintas. Įrengta nauja ekspozicija „Žalpių pradžios mokykla“, kartu buvo pristatyta edukacinė programa „Pamoka tarpukario pradžios mokykloje“.[3]

2020 m. liepos 6 d. ant muziejaus sienos atidengta atminimo lenta švietėjui, Steigiamojo Seimo atstovui Kazimierui Raliui.

Edukaciniai renginiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muziejuje yra išsaugoti Žalpių mokyklos žurnalai – dienynai, kurių seniausi išlikę nuo 1955 m.[2] Rengiamos edukacinės pamokos, į kurias atvyksta mokiniai iš Kelmės rajono ir tolimesnių mokyklų.[2] Kaip ir dera, į istorines pamokas vaikai sukviečiami skambučiu. Prieš jas kartu sukalbama speciali maldelė, kurios žodžiai iškabinti rėmelyje priešais klasę. Iš tarpukario vadovėlio pateikiama užduotis – ant išdalintų lapų reikia dalyraščiu nurašyti raides, žodžius, sakinius. Rašoma su plunksnakočiais, juos padažant į rašalą. Kaip ir buvo įprasta senojoje mokykloje, pamoka užbaigiama specialia maldele. O po jos skambutis visus išlydi iš klasės. Bet tai – viena to užsiėmimo dalis, kita – tai muziejaus ekspozicijos apžiūra ir istorinė pažintis su garsiausiais Žalpių krašto žmonėmis.

Kartais čia atvykę mokytojai vaikams veda ir muzikos pamokas. Muziejaus ekspozicija skirta styginių instrumentų bei vargonų meistrui Jonui Garalevičiui. Istorijos pamokoms muziejus taip pat yra tinkama vieta. Nes vienoje iš ekspozicijų pasakojama apie Lietuvos Steigiamojo seimo narį, visuomenės veikėją, literatą Kazimierą Ralį, kuris rūpinosi, kad Žalpiuose atsirastų mokykla.

Kartu su Žalpių bendruomene kraštotyros muziejuje pristatomos edukacinės programos, skirtos vaikams ir suaugusiems.[2] Jos paruoštos, remiantis istoriniais šaltiniais, senų vietinių gyventojų sukauptomis žiniomis ir patirtimi. Pristatoma edukacine programa suteikiama galimybė supažindinti su Žalpių krašto istorija, garsiais kraštiečiais, papročiais, paskanauti žalpiškių patiekalų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]