Šukupis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šukupis
Šukupio vaga
Šukupio vaga
Ilgis 17,0 km
Baseino plotas 30,1 km²
Ištakos Kūlupėnai, Kretingos rajonas
Žiotys Akmena
Šalys Lietuva
Vikiteka Šukupis

Šukupis – upelis Vakarų Lietuvoje, centrinėje Kretingos rajono savivaldybės teritorijos dalyje, kairysis Akmenos intakas.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upėvardis kilo iš žodžio šukė. Rašytiniuose šaltiniuose rašomas Szukupis, Sukupis, Шукописъ, Шукупис, Šukupis. Vietos gyventojų kartais vadinamas senuoju trumpiniu – Šukės upeliu. Iš upelio vardo kilo Šukės gyvenvietės pavadinimas.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ištakos yra Kūlupėnų kaimo žemių šiauriniame pakraštyje, Birštalo miške, ties riba su Tinteliais, 10,2 km į pietvakarius nuo Salantų. Teka pietvakarių kryptimi, Pipirų kaime daro lankstą į šiaurės vakarus, perkirtęs Kūlupėnų mišką, Vaineikių Medsėdžiuose pasuka į vakarus, o netoli žiočių Žiogelių kaime pasisuka į šiaurę. Nuo versmių iki Šukės vaga sureguliuota, paversta melioracijos kanalu. Toliau upelis teka eroziniu slėniu, apaugusiu medžiais ir krūmais. Į Akmeną įteka Žiogelių kaime, 0,84 km į pietvakarius nuo Kašučių tilto per Akmeną kelyje DarbėnaiKūlupėnai, 45,6 km nuo jos žiočių.

Šukės kaime įrengtas tvenkinys.

Dešiniajame krante yra Vaineikių Medsėdžių senosios kapinės, kairiajame – Kūlupėnų paminklas partizanams, Šukės senosios kapinės, Genčų dvarvietė.

Gyvenvietės: Kūlupėnai, Pipirai, Vaineikių Medsėdžiai, Šukė, Žiogeliai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]