Babu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vyro, su „babu“ titulu piešinys

Babu (hind. बाबू, IAST: bābū) yra šiuolaikinėje Pietų Azijoje naudojamas titulas, kuriuo išreiškiama pagarba vyrams, atitinka lietuvių kalbos poną (tamstą). Kilęs iš „bapu“ reiškiančio „tėvas“.

Kartais pridedama pagarbumą rodanti priesaga „dži“ ir suformuojamas ypač pagarbus kreipinys babudži (babuji). Šiaurinėse ir rytinėse Indijos dalyse „babuji“ naudojamas kaip tėvo titulas. Taip pat gali būti naudojamas kreipiantis į bet kurį gerbiamą vyresnįjį vyrą. Kai kuriose Indijos valstijose „babu“ naudojamas kaip bendrinis kreipinys į vyrą, ypač nepažįstamą, pvz., "Babu, ar galėtume man padėti? " Bengalų kalboje „babu“ naudojamas kaip priesaga nurodanti pagarbą asmeniui, kai į jį kreipiamasi vardu.

Britų Indijoje „babu“ vadinti vietiniai gyventojai tarnavę klerkais britų administracijoje. Iš pradžių naudotas nurodyti pagarbai ir naudotas kartu su vardu, panašiai kaip „ponas“, vėliau pradėtas naudoti atskirai ir įgavo paniekinamą potekste, nes buvo skirtas apibūdinti pusiauraštingą vietinį gyventoją.