Zigopetalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Zygopetalum
Zigopetalas (Zygopetalum sp.)
Zigopetalas (Zygopetalum crinitum)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Eilė: Smidriečiai
( Asparagales)
Šeima: Gegužraibiniai
( Orchidaceae)
Gentis: Zigopetalas
( Zygopetalum)

Zigopetalas (Zygopetalum) – gegužraibinių (Ochidaceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso epifitiniai augalai su blizgančiais pailgais ar lancetiškais lapais. Graikiškai zygon jungas, – petalon – lapas, žiedalapis, t. y. turi nedidelį sustorėjimą prie lūpos pagrindo, prilaikantį žiedlapius. Žydi ryškiaspalviais gražiai margais žiedais. Žiedai kvapūs, juos apdulkina kolibriai.

Augalai paplitę Pietų Amerikos drėgnuose miškuose, daug rūšių auga Brazilijoje.

Gentyje yra 14 rūšių.

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šie augalai auginami giliuose vazonuose, nes jų šaknų sistema labai vešli. Jie tinka vidutinio dydžio medžio žievės gabaliukai, 20% perlito ir turėtų būti persodinami kas 2-3 metai pavasarį. Jiems patinka šiek tiek rūgštokas substratas. Cimbidiams skirtas substratas puikiai tiks ir zigopetalams.

Zigopetalams reikalingas 50-60% drėgmė. Saulėta, bet nuo tiesioginės saulės šviesos apsaugota vieta. Lapai dažniausiai būna gelsvai žali jei augalas gauna pakankamai šviesos. Tačiau jiems reikia mažiau šviesos nei cimbidžiams. O jei šviesos gauna per daug- jų lapai pagelsta ir nudega. Augalai taip pat nekraus žiedų jei negaus pakankamai šviesos. Tamsiai žali lapai rodo, jog augalas negauna pakankamai šviesos. Senų lapų galiukai dažniausiai paruduoja- tai yra visiškai normalu.

Šios orchidėjos gali pakęsti ir 40 °C karštį jei yra sudarytos pakankamos drėgmės sąlygos. Optimali temperatūra, kurioje auginamas zigopetalas yra 21-26 °C dienos metu ir 6-8 °C nakties metu. Kai kurie augintojai teigia, jog jie gali ištverti ir temperatūrą netolimą nuliui. Tačiau esant itin dideliam karščiui- augalas gali numesti žiedų pumpurus. O toks dienos temperatūrų skirtumas yra būtinas, kad augalas galėtų krauti žiedus ir žydėti. Esant pastoviai temperatūrai augalas paprasčiausiai nežydės.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]