Zaptijai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Italijos Somalio zaptijai (1939 m.)

Zaptijai (it. zaptié; iš turk. zapiteh) – Italijos kolonijiniai karabinieriai (žandarmerija), 1889-1942 m. veikę Italijos kolonijose (Tripolitanija, Kirenaika, Eritrėja, Italijos Somalilandas) ir formuoti iš vietinių gyventojų.

Kilmė ir funkcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šių karabinierių pavadinimas it. zaptié kilęs iš (turk. zapiteh. Šis žodis reiškė Osmanų imperijos žandarmeriją, egzistavusią iki 1923 m., ir Kipro karo policiją (gr. Κυπριακή Στρατιωτική Αστυνομία), egzistavusią 1880-1935 m. ir formuotą daugiausia iš Kipro turkų.

Italijos kolonijų valdžia zaptijų pajėgas kūrė remdamasi Italijos karabinierių pavyzdžiu. Pirmasis zaptijų dalinys buvo sukurtas 1882 m. Eritrėjoje performavus egzistavusias bašibuzukų kuopas.

Tripolitanijoje ir Kirenaikoje zaptijai paprastai patruliuodavo pakrančių regionų kaimo vietovėse, o raitoji policija bei spahiai veikė pietiniuose dykumų regionuose kartu su meharistais (kupranugarių kavalerija). Tripolio mieste veikė civilė policija. Pirmieji Libijos zaptijai buvo užverbuoti buvusios ankstesnės osmanų Libijos žandarmerijos (veikusios iki 1910 m., formuotos iš vietinių gyventojų, vadintos irgi zapiteh) tarnautojai.

Italijos Somalilande zaptijai sudarė ne tik vietinę teritorinę policiją, bet ir Italijos vicekaraliaus (gubernatoriaus) ceremoninę palydą. 1922 m., kai Italijoje valdžią perėmė B. Musolinis ir pradėjo kolonijų asimiliacijos politiką, čia buvo beveik 1000 zaptijų.

Uniforma ir ginkluotė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zaptijai buvo ginkluoti 1874 m. modelio revolveriais, kavalerijos karabinais ir 1871 m. modelio kardais.

Karininkai ir dalis puskarininkių buvo italai, o eiliniai zaptijai būdavo vietiniai kolonijos gyventojai. Pvz., 1927 m. Somalio zaptijų pajėgas sudarė 1500 somalių ir 72 italai.

Skirtingose kolonijose skyrėsi ir zaptijų apranga. Zaptijo uniforma paprastai būdavo chaki ar balta, į ją įeidavo fesas, raudona juosmens juosta. Būdingi buvo balti ir raudoni karabinieriški apykaklių atskyrio ženklai.

Kampanijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trys šimtai zaptijų 1925 m. dalyvavo Italijos kampanijoje užkariaujant šiaurinį Somalį. Kaip colonna Musso dalis jie padėjo okupuoti Hobjo sultanatą (angl. Sultanate of Hobyo). Kiti zaptijų daliniai veikė kaip colonna Bergesio dalis Elemari regione. 1926 m. zaptijai tarnavo Madžirtimo sultanate (angl. Majeerteen Sultanate).[1]

Zaptijų padaliniai 1936 m. dalyvavo ir Antrajame Italijos-Etiopijos kare bei Antrojo pasaulinio karo Rytų Afrikos kampanijoje.

1941 m. Somalyje ir Etiopijoje buvo 2186 zaptijai bei treniruojami 500 naujokų zaptijų, jie buvo dalis karabinierių. Vienam zaptijų batalionui vadovavo majoras Alfredas Serantis (Alfredo Serranti), šis batalionas 3 mėnesius gynė Culqualber (Etiopija), kol buvo Sąjungininkų sunaikintas. Po sunkių kautynių italų priešininkai britai zaptijus ir kitus karabinierius palaidojo pagal karinių laidotuvių ritualą (angl. full military honors).[2]

Šiose kautynėse muntacas (it. muntaz 'kapralas (Italijos kolonijiniuose daliniuose)') Unatù Endisciau iš 72-ojo zaptijų bataliono (it. LXXII Zaptié Battalion), iš 1-osios karabinierių grupės (it. I° Gruppo Carabinieri), buvo vienintelis „spalvotasis kareivis“, apdovanotas Karinės narsos aukso medaliu.[3]

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvęs Antrojo pasaulinio karo laikų zaptijų pajėgų narys Siad Barre 1969-1991 m. buvo Somalio demokratinės respublikos prezidentas.[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]