Ylakių šv. Roko išpažinėjo koplyčia

Koordinatės: 56°16′35″š. pl. 21°52′23″r. ilg. / 56.2764°š. pl. 21.8730°r. ilg. / 56.2764; 21.8730
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ylakių koplyčia)

56°16′35″š. pl. 21°52′23″r. ilg. / 56.2764°š. pl. 21.8730°r. ilg. / 56.2764; 21.8730

Ylakių šv. Roko išpažinėjo koplyčia
Vyskupija Telšių
Dekanatas Skuodo
Savivaldybė Skuodo rajonas
Gyvenvietė Ylakiai
Adresas Sedos g. 42A
Statybinė medžiaga plytų mūras
Pastatyta 1904 m.
Stilius neogotika

Ylakių šv. Roko išpažinėjo koplyčiakoplyčia, stovinti Ylakių miestelio kapinėse, Skuodo rajone, netoli kelio  2701  SedaPašilėYlakiai . Priklauso Ylakių Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijai.[1] Pavadinta šventojo Roko vardu.

Koplyčios interjeras: keraminių plytelių grindys, gotikinių formų altorius siauroje presbiterijoje, paprasti suolai

Neogotikinė raudono mūro koplyčia garsėja didžiausiais šiaurės Žemaitijoje Šv. Roko atlaidais, kasmet rengiamais rugpjūčio mėn. antroje pusėje.[2] Koplyčioje mišios aukojamos keletą kartų metuose, per didžiąsias šventes: motinos dieną, tėvo dieną, visų šventųjų dieną, vėlinių dieną.[3]

Projektas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Koplyčia buvo statoma pagal projektą, kurio autoriumi laikomas Karlas Eduardas Strandmanas. Ant koplyčios projekto nurodyta tik nuolatinio K. E. Strandmanno suprojektuoto objekto prižiūrėtojo, Liepojoje gyvenusio inžinieriaus-architekto K. O. Kuntzelio įsipareigojimas prižiūrėti statybos darbus. Architektas suprojektavo neogotikinę koplyčią su stačiakampe presbiterija ir nedideliu, žemu uždaru prieangiu. Pagrindiniame fasade po neaukštu trikampiu frontonu įkomponuota smailiaarkė niša su stambiu langu-rože. Šoniniuose fasaduose suprojektuoti dideli langai su masverkais ir laiptuotais kontraforsais, o interjere – smailėjančios kryžminio skliauto ramstinės arkos, atremtos į vidinius kontraforsus.

Tačiau statybos metu vietoj numatyto prieangio sumūrytas masyvus keturkampis bokštas su frontonais ir smaile, suteikęs pastatui panašų į bažnyčią vaizdą. Spėjama, kad pakeitimo projektą padarė K. O. Kuntzelis. Šv. Roko išpažinėjo koplyčia buvo baigta statyti 1904 m.[4]

Į vargonų chorą (nenaudojamas, uždarytas) bei varpinę patenkama iš lauko, pro atskiras duris, atsiveriančias į siaurus ir stačius mūrinius laiptus.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]