Yayi Boni

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Yayi Boni
Benino prezidentas
Yayi Boni 2012 m.
Gimė 1952 m. (~72 metai)
Tchaourou, Borgou, Benine
Sutuoktinis (-ė) Chantal Boni (Chantal née de Souza)
Benino prezidentas
Kelintas 17-tasis
Ėjo pareigas 2006 m. balandžio 6 d. (18 metų)
Ankstesnis Mathieu Kérékou
Partija Nepartinis
Vikiteka Yayi Boni

Dr. Thomas Yayi Boni (g. 1952 m. Tchaourou, Borgou, Benine) – dabartinis Benino prezidentas. Prieš tapdamas prezidentu 2006 m. balandžio 6 d. jis buvo bankininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boni gimė Tchaourou miestelyje, Borgou departamente šiaurės Benine. Jis mokėsi regiono sostinėje Parakou, o vėliau studijavo ekonomiką Nacionaliniame Benino universitete. Po to jis studijavo bankininkystę Dakare, o baigė doktorantūros mokslus Paryžiuje 1976 m.

Nuo 1980 iki 1988 m. jis dirbo vakarų Afrikos centriniame banke. Iki 1992 m. jis kilo banko pareigose, o nuo 1992 iki 1994 m. dirbo tuometinio šalies Prezidento Nicéphore Soglo komandoje valiutų ir bankų skyriuje. Po to jis buvo paskirtas vakarų Afrikos centrinio banko vadovu. Boni gavo nacionalinį Prancūzijos ordiną už vakarų Afrikos vystymą.

Prezidento rinkimuose 2006 m. kovo 5 d. Boni gavo 32 % balsų, o jo artimiausias konkurentas Adrienas Houngbedji – 25 %. Iš viso rinkimuose dalyvavo 26 kandidatai, tad antrajame rinkimų etape liko tik šie kandidatai. Antrajame rinkimų ture gavęs 75 % balsų nugalėjo Thomas Yayi Boni.

Gimęs musulmonų šeimoje šiuo metu Boni yra pasiskelbęs esantis evangelikas protestantas. Jis turi penkis vaikus, o jo žmona Chantal née de Souza yra buvusio kariuomenės vadovo Paul-Émile de Souza dukterėčia.

Pasikėsinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. kovo 15 d. buvo pasikėsinta į prezidento gyvybę netoli mažo Ikemon miestelio, kuomet prezidentas važiavo iš parlamento rinkimų kampanijos. Nusikaltėliai blokavo kelią prezidento ešelonui nuverstais medžiais ir apšaudė automobilį, įprastai vežantį Prezidentą, tačiau tuo metu jis važiavo kitu automobiliu. Kai kurie kortežu važiavę žmonės buvo sužeisti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politinis postas
Prieš tai:
Mathieu Kérékou
Benino prezidentas
2006 m. balandžio 6 d. -
Užimantis postą