Walther P22

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Walther P22
Tipas savitaisis pistoletas
Variantai P22 Target
Šalis Vokietijos vėliava Vokietija
Sukurtas 1998, KBP
Gamintas nuo 2001, Carl Walther GmbH Sportwaffen
Kalibras, mm 5,6
Šovinys, mm .22 LR
Svoris, kg 0,430; (0,525 - P22 Target)
Ilgis, mm 159 (199 - P22 Target)
Vamzdžio ilgis, mm 87; (127 - P22 Target)
Maks. šūvio nuotolis, m 50
Dėtuvė 10

Walther P22 – savitaisis 10-šūvis 5,6 mm pistoletas, gaminamas Carl Walther GmbH Sportwaffen, naudojantis šoninio dūžio .22 LR šovinius.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pistoletas turi gana silpną atatranką, todėl tinka naujokams supažindinti su pistoletais ir pradėti treniruotis šaudyti nebijant atatrankos. Šaulių ginklų mėgėjai laiko P22 nebrangiai kainuojančiu laisvalaikio šaudymo (pyškinimo, angl. plinking) pistoletu, tinkamu treniruotėms, pramogai. Pistoletas turi įvairių priedų – šviesolaidinis taikiklis, lazerinis taikiklis (prijungiamas po vamzdžiu), teleskopinis taikiklis.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išvaizda P22 primena Walther P99, bet yra ketvirčiu smulkesnis. Ryškiausias išorinis skirtumas yra dvipusė, nykščiu valdoma ant vamzdžio gaubto įtaisyta saugiklio svirtelė ir išorinis daužiklis (hammer).
P22 turi lieto plastiko rankeną ir korpusą. Metalinės korpuso dalys pagamintos iš lieto cinko lydinio, o vamzdis – plieninis. Spyna ir šovimo mechanizmo dalys yra lieto ar štampuoto plieno.

Walther P22 Target

P22 parduodamas su 8,7 cm arba su 12,7 mm ilgio vamzdžiu. Ilgavamzdis variantas turi ant vamzdžio kompensacinį svorį, kuris palaiko balansą. P22 buvo taip sukonstruotas, kad jame būtų nesunku pakeisti vamzdžius, todėl neretai P22 parduodamas komplekte su abiejų ilgių vamzdžiais.

Parduodami P22 skiriasi plastikinės dalies spalvomis (juoda, alyvuogių, pilka, anglies pluošto). Skirtingai apdailinamas ir vamzdžio gaubtas, kuris gali būti su juodai matiniu, veidrodiškai nikeliuotu ar šveisto nerūdyjančio plieno išvaizdos paviršiumi.

Walther P22 dėtuvė gali būti vienos iš trijų galimų konstrukcijų. Pirmas variantas keldavo problemų, nes strigdavo šoviniai. Vėlesni dėtuvių variantai buvo patobulinti.

P22 ir įstatymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kuriose šalyse (Australija, Kanada, Suomija, Nyderlandai) P22 su 8,7 cm ilgio vamzdžiu yra laikomi slepiamu šaulių ginklu, todėl juos neleidžia pardavinėti ir turėti kaip pramoginius ginklus. Dėl to šiose šalyse yra pardavinėjamas ilgavamzdis (12,7 cm) variantas Walther P22 Target.
Pistoletas Walther P22 Target buvo panaudotas Kauhajokio koledžo žudynėse.