WAP

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

WAP (angl. Wireless Application Protocol) – atviras tarptautinis standartas sistemoms, kurios naudoja belaidį ryšį. WAP buvo sukurtas siekiant suteikti mažiems nešiojamiems įrenginiams priėjimo prie interneto galimybes, panašias į paprastos žiniatinklio naršyklės. Dėl tam tikrų nešiojamųjų įrenginių savybių (dydžio, resursų kiekio, kainos) WAP nėra toks išsamus ir funkcionalus kaip WWW. Šiuo metu WAP yra pagrindinis mobiliųjų tinklalapių naudojamas protokolas, tačiau jau dauguma mobiliųjų prietaisų yra suderinami su daug lankstesniu XHTML standartu, kuriuo parašytus tinklalapius galima naršyti ir įprastiniuose kompiuteriuose, ir mobiliuosiuose įrenginiuose. Japonijoje sukurta i-mode sistema yra dar vienas populiarus belaidžio ryšio protokolas.

Kodėl sukurtas WAP?[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

WAP yra protokolų rinkinys, sukurtas mobiliems įrenginiams (delniniams kompiuteriams ar mobiliesiems telefonams ir kt.), siekiant suteikti šių įrenginių vartotojams patogų priėjimą prie interneto. Iki WAP sukūrimo buvo beveik neįmanoma sukurti tokią sistemą, kuri leistų verslininkams operatyviai sekti biržos kainas, darbuotojams – skaityti el. paštą ar sporto aistruoliams – stebėti mėgstamų rungtynių rezultatą. WAP buvo sukurtas tam, kad leistų teikti šias ir panašias paslaugas naudojant belaidį ryšį.

Prieš WAP protokolo sukūrimą, belaidžio duomenų perdavimo galimybės buvo apribotos elementariais servisais, tokiais kaip SMS ar USSD – WAP pirmtaku. Kai kurie nešiojamųjų įrenginių gamintojai buvo sukūrę nuosavus protokolus: HDML (Unwired Planet, dabar – Openwave), ITTP (Ericsson), TTML (Nokia). Norėdamos padidinti savo verslo galimybes ir plėtrą, šios ir kitos kompanijos susivienijo ir pakvietė kitus belaidžių komunikacijų gamintojus įsteigti WAP forumą tam, kad sukurtų vieningą standartą belaidžio ryšio sistemoms.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Resursai ir nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]