Vytautas Pučka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vytautas Pučka g . 1930 m. gruodžio 17 d. Veduviškio k., Rokiškio r.), muzikos mokytojas ir chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs Rokiškio vidurinę mokyklą, kur pasižymėjo muzikiniais gabumais, 19511962 dėstė muziką, vadovavo moksleivių chorams ir vokaliniams ansambliams Kamajų vidurinėje mokykloje. 19571961 neakivaizdiniu būdu choro dirigavimo mokėsi Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje (dėst. J. Narvidas). Mokyklą baigė su pagyrimu.

Nuo 1962 Juodupės (Rokiškio r.) vilnonių audinių fabriko „Nemunas“ klubo vedėjas, iki 1983 mišriojo choro, moterų ir vyrų vokalinių ansamblių vadovas. Choro vyrų balsų grupę parengė 1963 I respublikiniam vyrų chorų sąskrydžiui Vilniuje, o mišrųjį chorą 1970, 1975 ir 1980 respublikinėms dainų šventėms. Apžiūrose ir įvairiuose konkursuose choras pelnė pirmųjų ir kitų prizinių vietų, nemažai koncertavo aplinkiniuose rajonuose, dainavo Latvijoje ir per Lietuvos televiziją. Su vokaliniais ansambliais prizinių vietų pelnė respublikiniuose „Sidabrinių balsų" konkursuose.

19741991 Rokiškio vaikų muzikos mokyklos mokytojas (vėliau muzikos instrumentų derintojas), vaikų choro ir vokalinių ansamblių vadovas. Choras dalyvavo Rokiškio rajono ir respublikinėse dainų šventėse, o ansambliai ir solistai – „Dainų dainelės" respublikiniuose konkursuose. Keletas pedagogo mokinių tapo muzikos specialistais. Išėjęs į užtarnautą poilsį, dainuoja Rokiškio kultūros rūmų chore, padeda mokyti vyrų balsus.

V. Pučka buvo Juodupės gyvenvietės muzikinio gyvenimo organizatorius ir Rokiškio dainų švenčių dirigentas. 1980 jis apdovanotas Kultūros žymūno ženklu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.