Vilkas (pėstininkų kovos mašina)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vilkas
Tipas Šarvuotis
Kūrėjas ARTEC GmbH
Šalis Lietuvos vėliava Lietuva
Sukurta
Gaminta
Gamintojas ARTEC GmbH
Pagaminta vienetų
Naudota nuo 2019 m.
Charakteristikos
Ekipažas 3-8
Masė (t) 25,20
Kovinė masė (t) 33
Ilgis (m) 7,88
Plotis (m) 2,99
Aukštis (m) 2,37
Šarvo storis (mm)
Pagrindinis ginklas 30 mm MK-44S, 7,62 mm, "SPIKE LR"
Kalibras
Papildomi ginklai
Važiuoklė (formulė) 8x8
Kelio prošvaisa
Variklis MTU 8V 199 TE20
Variklio galia (AJ, (kW)) 530 AG (711 hp)
Kuras dyzelinas
Nuotolis plentu (km) 1100
Važiavimo greitis (km/h) 103 km/h
Plaukimo greitis (km/h)
Įveik.sienelės aukštis (m)
Įveik.griovio plotis (m)
Įveik.įkalnė

Vilkas – bendros Vokietijos ir Nyderlandų kompanijos „ARTEC GmbH“ (bendra Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co ir Rheinmetall Landsysteme bei Rheinmetall Defence Nederland B.V.įmonė, įkurta 1999 m.) gaminama viena moderniausių ratinių pėstininkų kovos mašinų Boxer.

Pradžioje prie „Boxer“ projekto dirbo Vokietijos, JK ir Prancūzijos įmonės, tačiau vėliau pastarosios dvi iš jo pasitraukė.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos kariuomenės Vilkas (Boxer) 2018 m. lapkričio mėn.

2015 m. liepos 9 d. buvo pranešta, kad Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos planuoja įsigyti vokiško varianto „Boxer“ šarvuočius.[1] Tų pačių metų gruodžio 11 d. buvo patvirtintas 88 „Boxer“ kovinių mašinų įsigijimas.[2]

2017 m. gruodžio 15 d. jau praėjus 16 mėnesių nuo sutarties pasirašymo, į Lietuvos kariuomenės Transporto priemonių ir technikos sandėlį buvo pristatytos pirmosios dvi Lietuvos kariuomenei skirtos BOXER mašinos. Įteikimo ceremonija įvyko gruodžio 18 d. Kaune. Kadangi pateikti BOXER buvo skirti vairuotojų mokymui, jie neturėjo bokštelio.

2019 m. liepos 9 d. Rukloje Lietuvos kariuomenei oficialiai perduoti pirmieji „Boxer“, kurie Lietuvoje vadinasi „Vilkais“.[3] Tai – brangiausias pirkinys Lietuvos kariuomenės istorijoje, kainavęs virš 385 mln. eurų. Šiose kovos mašinose yra sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, juose yra įkomplektuotos JAV gamintojo 30 mm patrankos MK-44S ir 7,62 mm kalibro kulkosvaidžiai. Taip pat ši transporto technika yra apginkluota Izraelio gamybos prieštankinėmis raketomis "Spike LR", kurios suteikia galimybę neutralizuoti šarvuotą techniką. Šios pėstininkų kovos mašinos suteikia padaliniams geras ugnies galimybes. Visiškai stabilizuotas, modernus nuotoliniu būdu valdomas bokštelis su pažangiausiu optiniu ir optiniu matomumu leidžia visai įgulai stebėti, aptikti ir identifikuoti ilgo nuotolio taikinius 360° kampu. Stabilizuotas 30 mm automatinis pabūklas leidžia tiksliai užfiksuoti judančius taikinius net važiuojant. Dviejų skirtingų tipų šaudmenys bokštelyje vieno mygtuko paspaudimu užtikrina misijos įvykdymą. Išskirtinai taikliai gali naikinti tiek priešo gyvąją jėgą, tiek techniką, taip pat suteikia tinkamą apsaugą viduje esantiems pėstininkams bei apsaugą nuo minų ir aptikimo. Modulinė BOXER konstrukcija leidžia lanksčiai prisitaikyti prie būsimų karinių užduočių ar besikeičiančių reikalavimų dėl vienodo pavaros modulio ir daugybės specifinių, greitai keičiamų misijos modulių. [4] Lietuva ketina įsigyti dar apie 100 pėstininkų kovos mašinų iš Vokietijos gamintojo

[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]