Vilkšunis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vilkšuniai

Vilkšunis – šuninių gyvūnas, gimęs susikryžminus vilkui ir šuniui. Dažniausiai tokia hibridinė veislė susidaro natūraliai, kai benamiai arba nepririšti kaimų, priemiesčių šunys susikryžmina su kaimynystėje gyvenančiais vilkais. Ypač tas pasakytina apie vietoves, kur vilkų populiacijos nedidelės, izoliuotos. Tokie palikuonys pasižymi ir vilko, ir šuns savybėmis.

Vilkšunio išvaizda ir temperamentas gali būti įvairus, priklausomai nuo jo tėvų. Įprastai, vilkšuniai pasižymi didesne agresija, nepastovumu, nepaklusimu komandoms palyginus su šunimis, be to, jie neturi įprastos baimės žmonėms kaip vilkai. Per kelias kartas vilkšunio genai išsigrynina, bet dalis požymių išlieka. Pvz., juodi vilkai yra vilko ir šuns hibridizacijos pasekmė. Dėl savo pavojingumo vilkšuniai daugelyje šalių yra draudžiami laikyti kaip naminiai gyvūnai ir yra traktuojami kaip laukiniai.

Yra keletas šunų veislių, gautų sukryžminus vilkus su šunimis – Čekoslovakijos vilkšunis, Sarloso vilkšunis. Šios veislės pripažintos Tarptautinės kinologų organizacijos.