Vilius Telis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viliaus Telio ir jo sūnaus statula Altdorfe (Richard Kissling, 1895 m.)

Vilius Telis (vok. Wilhelm Tell, pranc. Guillaume Tell, it. Guglielmo Tell) – legendinis herojus, kurio istorinis autentiškumas diskutuojamas, gyvenęs Urio kantone Šveicarijoje XIV a.

Legenda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilius Telis iš Biurgleno buvo patyręs šaulys su lanku. Tuo metu Habsburgų imperatoriai siekė valdyti Urį. Hermanas Gesleris, austrų paskirtas Altdorfo vogtas, liepė pastatyti stulpą miesto aikštėje su jo skrybėle viršuje ir įsakė vietiniams jai lenktis. Kai pro šalį ėjęs Vilius Telis nenusilenkė, buvo suimtas. Jis buvo priverstas šauti į obuolį ant sūnaus Valterio galvos, nes kitu atveju jiems abiem grėsė mirtis. Už taiklų šūvį pažadėta laisvė. 1307 m. lapkričio 18 d. Viliaus šūvis buvo taiklus. Tada Gesleris paklausė kam Teliui reikalinga antra strėlė strėlinėje. Vilius Telis atsakė, kad jei būtų prašovęs, būtų bandęs nužudyti Geslerį. Tai supykdė Geslerį ir šis liepė surišti šaulį ir jį nugabenti į jo laivą, kuris per Liucernos ežerą plaukė į Kiusnachto pilį. Kelionės metu Vilius pabėgo ir sausuma pasiekęs pilį nušovė su lanku ten atvykusį Geslerį.

Telio nepaklusnumas Gesleriui sukurstė maištą, po kurio buvo įkurta Senoji Šveicarijos konfederacija.

Vilius Telis kovėsi 1315 m. Morgarteno mūšyje. Jis mirė 1354 m., kai bandė gelbėti skęstantį vaiką. 1582 m. nutapyta Biurgleno koplyčios freska vaizduoja šią sceną.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]