Vikiprojektas:Straipsnių tvarkymas/pirmas projektas

Projektas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai nebeaktyvus Vikipedijos projektas.
Projekte neatlikta jokių pakeitimų ne mažiau nei metus.


Sveiki atvykę į Tvarkos projektą!

Tam, kad Vikipedija galėtų didžiuotis ne tik savo straipsnių kiekiu, bet ir jų kokybe. Tai galima pasiekti tik koordinuotomis pastangomis, sistemiškai prižiūrint tvarką ir straipsnių kokybę. Šiai koordinacijai, Vikipedijos infrastruktūros tvarkymui ir tobulinimui ir skirtas šis projektas

Dalyviai

Planai[redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai darbai:

  • iliustracijų priežiūra (licencijų išsiaiškinimas bei sudėliojimas, kėlimas į commons, netinkančių šalinimas)
  • šablonų kūrimas ir priežiūra (kategorizavimas, nuoseklus naudojimas ir pan.)
  • naršomumo gerinimas
  • konkrečių straipsnių apie Vikipedijos taisykles kūrimas, balsavimo dėl jų iniciavimas.

Iliustracijos[redaguoti vikitekstą]

Pasiūlymai[redaguoti vikitekstą]

  • Patikslinti iliustracijų naudojimo straipsniuose politiką. Pasirūpinti, kad nebūtų dedamos su straipsnio tekstu mažai ką bendro turinčios iliustracijos. Paveiksliukų prasmė yra papildoma informacija, o ne papuošimas straipsniui. Reikia atskirti mokslinį ir publicistinį straipsnių stilius. Pavyzdys, ko, mano nuomone, negali būti: Juodoji rinka. --Nomad 15:07, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
  • Aprašyti parašo po iliustracija taisykles. Pavyzdžiui, straipsnyje apie angelus galima įdėti paveikslą, vaizduojantį angelą, su maždaug tokiu parašu: "Tipiškas angelo atvaizdavimas XIV a. dailėje: J.Jonaičio pav. "angelas tarp debesų", o jokiu būdu ne tiesiog "Angelas". Kol kas tokių klaidų wikipedijoje randu nemažai. --Nomad 18:14, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
  • Ar būtų galimybė sukurti (adaptuoti jau esantį?) botą, kuris atliktų tokias užduotis (dėl konkrečių terminų galima diskutuoti):
    • Trintų straipsnius su {{delete}} žyme, senesnius, nei viena savaitė.
    • Keistų {{Beviltiškas}} į {{delete}} straipsniuose, senesniuose, nei trys savaitės.
    • Perkėlinėtų straipsnius su {{terminas}} į vikižodyną.
    • Keistų {{cleanup}} į {{Beviltiškas}} straipsniuose, senesniuose, kaip mėnuo.
    • Kita (jūsų pasiūlymai).
Iš principo būtų įmanoma sukurti botus žymių (beviltiškumo, cleanup, terminas, etc) keitimui po tam tikro laiko tarpo, tik dėl delete kiek sunkiau - botas turėtų turėti administratoriaus teises, kad galėtų trinti. Tik viena bėda su tais botais - reikia savanorių programuotojų, turinčių laisvo laiko :). knutux 08:55, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Panašu, kad laiko turinčių yra - stipriai įtariu, kad kai kurie vakarykščiai ir šiandieniniai flooderiai yra botai :) O šiaip, kur būtų galima pasiskaityti apie pradmenis? Manau, kad mano siūlomą botą nebūtų ypač sudėtinga suprogramuoti, funkcionalumas labai paprastas. Pabandysiu skirti tam kažkiek laiko kas dieną. Tikiuosi C# tiks, į python gilintis neketinu. --Nomad 11:24, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Jei su c#, tai galima naudoti wikianalyser (čia mes su E rulez kažkada kūrėme statistikų atnaujinimui ir kitiems botiniams reikalams, kad pitono nereiktų mokytis), ten yra visa infrastruktūra straipsnių skaitymui iš dump failo (arba tiesiai iš vikipedijos, bet šiuo atveju tai tikriausiai netiks, nes tik dump'uose yra visa istorija, pagal kurią reiktų sužiūrėti kiek laiko žymė jau yra uždėta) bei rašymui, tik labai mažai dokumentacijos (arba tiksliau - visai nėra :) ). Taip kad su pasiskaitymu nežinia ką ir atsakyt. knutux 11:31, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Dėkui, pabandysiu laisvu laiku panagrinėti tą analyzerį, gal išeis adaptuoti. --Nomad 11:35, 2006 Lapkričio 22 (EET)

Šablonai[redaguoti vikitekstą]

Pasiūlymai[redaguoti vikitekstą]

  • Kadangi straipsnio trūkumus žymintys šablonai skirti tik dėmesio atkreipimui bei kategorizavimui, o ne kaip galutinis sprendimas, siūlau nustatyti aiškias taisykles, kiek laiko straipsniui išbuvus su šablonu be jokio progreso ką reikia daryti. Pavyzdžiui: mėnuo su {{beviltiškas}} - trinti, mėnuo su {{faktas}} - trinti abejotiną teiginį, savaitė su {{copyvio}} - trinti, savaitė su {{delete}} - trinti, ir taip toliau.--Nomad 17:14, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
Wikipedia:Beviltiški straipsniai aprašyti kai kurie terminai - cleanup po pusės metų daromas beviltišku, beviltiškas po mėnesio keliamas į naudingus resursus ir trinamas. Bet aišku reiktų visiems šablonams konkrečiai išsirašyti taisykles. knutux 08:00, 20 Rugsėjo 2006 (EEST)
  • Papildomai siūlyčiau apsispręsti su {{unknown}} šablonu įkeltais paveiksliukais. siūlyčiau jos informavus įkelėją po savaitės trinti--Qwarc 20:24, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Naršomumo gerinimas[redaguoti vikitekstą]

vieniši
rasti bent kelis straipsnius, kur minimas objektas ir dėti nuorodas; kai kurie straipsniai gali būti pasmerkti būti vienišais - tokiais atvejais verta apsvarstyti suliejimo ar perkėlimo į kitą vardų sritį galimybes
nepasiekiami
padarius nuorodą į bent vieną uždaros grupės straipsnį, visa grupė iš šio sąrašo keliaus į sunkiai pasiekiamų, o gal net ir dings iš sąrašų
sunkiai pasiekiami (> 7 nuorodų kelias)
pagerinus ryšius (sudėliojus nuorodas) straipsniai turi tapti labiau pasiekiamais
mažai vikizuoti (>= 100 žodžių nuorodai)
vikizavimas - nuorodų dėliojimas, skyreliai ir pan.

Bendri švaros darbai[redaguoti vikitekstą]

Nesutvarkyti (1238)
aptvarkyti ir žymėti stub trumpiausius straipsnius; kur reik - skaidyti į atskirus straipsnius ar iškelti naudingą informaciją į tinkamas vietas; prireikus žymėti tinkamom žymėm ({{terminas}}, {{beviltiškas}}, {{delete}})
Su gramatinėmis klaidomis (215)
Ištaisyti gramatines klaidas
Faktų sąrašai (7)
Sukurti šaltinių sąrašą ir nurodyti šaltinius.
Reikalinga citata (41)
Nurodyti trūkstamus šaltinius.
Abejotini faktai (10)
Nurodyti trūkstamus šaltinius arba pašalinti abejotinus faktus.
Terminai (0)
Jei terminas tinkamas tik apibrėžia žodį - kelti į Žodyną; jei terminas yra potencialaus straipsnio vietoje - papildyti pagrindine informacija (pora sakinių), pridėti kategoriją, iw, bei žymėti stub
Beviltiški (12)
Perkelti į naudinguosius resursus arba žymėti trynimo žyme ({{delete}})
Jungiami (31)
Išrinkti enciklopedinę informaciją ir apjungti viename straipsnyje, kitą padarant nukreipiančiuoju
Tušti (0)
Papildyti pora sakinių su svarbiausia informacija ir žymėti stub
Mažiausiai vikizuoti
(skaičiuojami straipsniai kur daugiau nei 100 žodžių tenka 1 nuoroda); labiau pritaikyti straipsnius Vikipedijai kuriant nuorodas į kitus straipsnius; prireikus - žymėti straipsnio dalis netinkamomis (jei neenciklopediškai pateikta medžiaga)
Nekategorizuoti
priskirti straipsnius atitinkamom kategorijom; netinkamus straipsnius žymėti atitinkamom žymėm ({{terminas}}, {{beviltiškas}}, {{delete}})
Rodomi nuorodiniai
naudojant skriptus nuorodas į disambig pakeisti tiksliomis nuorodomis; jei reikia - siūlyti straipsnį padaryti nenuorodiniu (jei yra daug nuorodų, visos rodo į vieną iš nuorodiniame išvardintų straipsnių)

Panašūs VikiProjektai[redaguoti vikitekstą]