Vikipedija:Naujų straipsnių kūrimas (Balsavimas)

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra nebenaudojamas tarnybinis Vikipedijos puslapis.
Puslapis gali būti nebenaudojamas tiek dėl norinčių juo naudotis trūkumo, tiek ir dėl sutarimo jo nenaudoti dėl vienos ar kitos priežasties.

Naujas pasiūlymas[redaguoti vikitekstą]

Kadangi ši idėja taip ir nebuvo realizuota siūlau mažiau skausmingą variantą:

Taikant ten aprašytas priemones būtų galima nerodyti plačiajam pasauliui anonimų keitimų kol jie nėra patvirtinami. Esminis klausimas lieka kas tai gali realizuoti, nes baigsis kaip ir su apačioje esančiu balsavimu, kai dauguma sutinka, bet nėra kam realizuoti :( --Dirgela 13:57, 2008 gegužės 24 (EEST)

Labai pritariu, pats šį procesą stebėjau vokiškoje Vikipedijoje, šaunus sumanymas. Nors lietuviškoji Vikipedija nėra tokia didelė tiek registruotų naudotojų, tiek straipsnių kiekiu, bet tai būtų gera priemonė tvarkai palaikyti, ir, ko gero, šis sumanymas palaipsniui atsiras daugelyje Vikipedijų. Siggis 19:52, 2008 gegužės 24 (EEST)

Kai iš sąrašo Specialus:NewPages pasižiūrim kokį naujai sukurtą straipsnį, pvz., Tepalas, jo apačioje yra nuoroda Pažymėti, kad straipsnis patikrintas, kurią paspaudus rodomas pranešimas Pasirinkta revizija sėkmingai pažymėta kaip patikrinta. . Tai kai kas jau pradėta įgyvendinti, ar čia seniai tai buvo? Siggis 19:23, 2008 gegužės 25 (EEST)
Dėl visa ko - nuoroda į diskusiją Angliškoje vikipedijoje: en:Wikipedia talk:Flagged revisions/Sighted versions, nuorodos į aprašymus Vokiškoje Vikipedijoje: de:Wikipedia:Gesichtete Versionen, de:Wikipedia:Geprüfte Versionen. Taip pat pabandysiu išvardinti kai kuriuos galimus kontraargumentus, pastabas ir klausimus:
  1. Ar pakaks naudotojų, norinčių patvirtinti straipsnių versijas? Be visa ko, tokie naudotojai turėtų pakankamai susigaudyti probleminėje srityje, nes kitaip retkarčiais bus sunku atskirti vandalinį keitimą nuo nevandalinio (pavyzdžiui, pakeistas kažkoks skaičius - gerai, ar ne?).
  2. Ar įgyvendinsime tik „Peržvelgtas versijas“ (de:Wikipedia:Gesichtete Versionen, en:Wikipedia:Flagged revisions/Sighted versions, ru:Википедия:Выверка статей), ar ir „Patikrintas versijas“ (de:Wikipedia:Geprüfte Versionen, en:Wikipedia:Flagged revisions/Quality versions)?
  3. Ar nebus nesusipratimų, kai anonimas pataisys kokią nors rašybos klaidelę, o rezultatas nepasimatys? Nebūtų gerai, jei taip potencialūs naudotojai būtų „atbaidyti“ nuo Vikipedijos...
  4. Kas bus, jei anonimas padarys didelių pakeitimų (gal vandalinių, gal protingų), o kitas anonimas pastebės klaidelę senoje versijoje? Kažkas panašaus į „redagavimo konfliktą“, bet tik su didesne tikimybe?
  5. Ką reikėtų daryti su netvarkingais, nors nebūtinai vandaliniais ar klaidingais pakeitimais? Patvirtinti? Nepatvirtinti? Taisyti, nebūtinai žinant, kaip?
  6. Ar tikrai tai pristabdys vandalizmą? Kartais ir anonimai atmeta vandalinius keitimus, o tokiu atveju jų nė nepastebėtų...
  7. Ar neatsiras kokių nors nesusipratimų dėl neteisingos informacijos „patvirtinimo“ (jei neatsiras pakankamai „ekspertų“, tai laikas nuo laiko gali pastaikyti)?
  8. Ar nesudarys tai klaidingo įspūdžio, kad Vikipedijoje pateikiama informacija yra visiškai patikima?
  9. Kas turės teisę patvirtinti keitimus?
Kol pavyks rasti atsakymus, siūlyčiau neskubėti, pasižiūrėti, kaip seksis vokiečiam, o jau tada spręsti. --Martynas Patasius 18:55, 2008 gegužės 25 (EEST)
Ar nevertėtų pirmiausia išsiaiškinti ar iš vis įmanoma tai realizuoti, o vėliau rengti įvairius balsavimus. Jei nebus kam sumanymo realizuoti tai ar verta aušinti burnas?--Qwarc 19:01, 2008 gegužės 25 (EEST)
Aš būtent ir siūlau neskubėti su balsavimais kaip kad buvo daroma žemiau. Dėl Martyno minčių - manau, kad dabar daug užsiimama keitimų atmetinėjimu, taigi darbo nepadaugėtų tie kas dabar atmetinėja galėtų žymėti kaip patikrintus. Dėl kitų dalykų - be abejo tam tikrų sunkumų bus, tačiau jie atrodo galėtinai nereikšmingais (klaidelės pataisymas ir pan.), o solidumo būtų su kaupu, taigi man atrodo trūkumai naudos nenusveria. "Peržiūrėtojo" statusas turbūt sumažintų ir trintį dėl administratoriaus teisių. Realizavimo kelią knutux daugmaž nurodė aptarime, manau galėčiau pats užsiimti, jeigu būtų palaikymas.--Dirgela 22:03, 2008 gegužės 25 (EEST)

Labai jau platūs užmojai, dėl ko viskas bus tik dar sudėtingiau ir Patašiaus kontraargumentai įtikinantys. Pritarčiau nebent kad anonimų sukurtus naujus straipsnius būtų galima patvirtinti. * Hugo ¿díme? 19:18, 2008 gegužės 25 (EEST)

Naujų straipsnių kūrimas - tik registruotiems vartotojams[redaguoti vikitekstą]

Siūlau tokį esminį pakeitimą: naujus straipsnius kurti gali tik registruoti vartotojai. Redaguoti jau sukurtus, kaip ir anksčiau, bet kas. Tai padėtų kontroliuoti vandalizmą ir palengvintų darbą administratoriams. Turiu omenyje tiek "vaikišką" vandalizmą, kai kuriami straipsniai apie klasiokus, tiek piktybinį. Taip jau yra padaryta angliškoje wikipedijoje. --Nomad 15:15, 2006 Lapkričio 14 (EET) Siūlau tokį esminį pakeitimą: naujus straipsnius kurti gali tik registruoti vartotojai. Redaguoti jau sukurtus, kaip ir anksčiau, bet kas. Tai padėtų kontroliuoti vandalizmą ir palengvintų darbą administratoriams. Turiu omenyje tiek "vaikišką" vandalizmą, kai kuriami straipsniai apie klasiokus, tiek piktybinį. Taip jau yra padaryta angliškoje wikipedijoje. --Nomad 15:15, 2006 Lapkričio 14 (EET)

  • 12 - uždrausti naujų straipsnių kūrimą neregistruotiems vartotojams
  • 2- neuždrausti
  • 2- nepilnai uždrausti, straipsniai talpinami per tarpinę formą

Priimtas sprendimas[redaguoti vikitekstą]

Uždrausti naujų straipsnių kūrimą neregistruotiems vartotojams

Balsavimas (12-2-4)[redaguoti vikitekstą]

  • Už. eLNuko 15:43, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Išties už. -..- Hugo.arg aptarimas 15:45, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Už, bet kaip atskirsime kuris rašo rimtai, o kuris taiko vandališkus metodus, manau, sukontroliuoti taip pat bus nelengva. Žinome, kad pirmiausia žiūrėdavome ip adresais parašytus straipsnius. Algirdas 15:51, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Gal kiek padės? Tikėsimės. arz
  • E rulez 16:12, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • na čia tikrai geras sprendimas...o neprisiriregistravę jei jau taip norės kurt straispnius galės prisiregistruot (šitaip kontroliuot lengviau, nei vandalus su dinaminiais IP)... ausis aptarimas 17:21, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Už. --Atlantas 18:24, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Už. Tai geriausias būdas identifikuoti vartotoją (nors jis ir gali naudotis keliais vardais), nes tarkime kai kuriose švietimo įstaigose yra bendras kompiuterio numeris, ir blokuojant vieną vartotoją užblokuojama visa įstaiga. Tai netiesioginis būdas priversti imtis bent minimalios atsakomybės už naujų straipsnių kūrimą, be to, prisiregistravimas gal atbaidys bent dalį vandaliukų.CD 20:34, 2006 Lapkričio 15 (EET)
  • Už. Aš pats tai patyriau - buvau visiškai nekaltai užblokuotas, kai mano IP adresu rašinėja kiti. O taip atsitiko todėl, kad mes Klaipėdoje Balticum interneto naudotojai, nors turintys vietiniame tinkle atskirus IP adresus, į internetą išeina bendru IP adresu... Pasirodo, norint turėti atskirą IP adresą, reikia papildomai kas mėnesį mokėti. Lamata 21:15, 2006 Lapkričio 15
  • Už. (Argumentai komentaruose) --Vezhlys 22:18, 2006 Lapkričio 15 (EET)
  • Už. Geriau, kai su straipsnio autoriumi galima ir padiskutuoti - su anonimu kaip į sieną, net negali paklausti, iš kur paimta medžiaga.--Lazdynas 22:51, 2006 Lapkričio 15 (EET)
  • Už. Kur daug raudonų nuorodų, dažnas skaitovas paspaudžia ir pradeda kurti... nesąmones, nes nežino, kaip reikia. Dauguma naujų ir nesąmoningų straipsnių sukuriama tokiais metodais visuose projektuose, ypač anglų k. --Redda 12:36, 2006 Lapkričio 30 (EET)

Nepilnas uždraudimas - darant kaip angliškoje Vikipedijoje, kur anonimas, norintis sukurti straipsnį, turi praeiti ilgą klausimyną, o naujasis straipsnis patenka į laikiną vietą.

  • Už - pastaruoju metu tai pasidarė tikrai aktuali problema, taigi verta pamėginti tai spręsti. knutux 15:38, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Nomad


Prieš

  • Prieš. Nes sekantis žingsnis uždrausti žiūrėti wikipediją. Vandalų vis tiek nesukontroliuosit tiesiog jie savo energiją lies kitais būdais. Tuo labiau kad tai prieštarauja 5 pagrindinėm wikipedijos nuostatom. Jei jūs priimsite šitą sprendimą, man teks rašyti prašymą stiuartams, kad jie jį atšauktų--Qwarc 19:52, 2006 Lapkričio 14 (EET)
  • Griežtai prieš. Pilnai pritariu Qwarc mintims. Dirgela 01:01, 2006 Lapkričio 18 (EET)
  • Gnarls Barkley
  • Griežtai prieš. Pažiūrėkite į straipsnius Britų salos ir Zimbabvės doleris. Pėstininkas 17:06, 2008 rugpjūčio 4 (EEST)

Komentarai[redaguoti vikitekstą]

Papildomai, angliška enciklopedija tik apribojo naujų puslapių sudarymą neregistruotiems vartotojams, o ne visai juos uždarė. Tiesiog įdėjo vedlį. O mes uždraudžiam ir viskas - negerai. Įdėkime ir mes panašų vedlį, kuris tikrai atbaidys daug nepageidautinų niekadėjų--Qwarc 20:23, 2006 Lapkričio 14 (EET)

Deja, tu klysti. Mėginant sukurti, gaunama: "Log in or create an account to start the Testas article" E rulez 20:33, 2006 Lapkričio 14 (EET)
Teisingai. Kad ir ką besirinktum, visvien priveda iki užsiregistravimo. Manau, kad nėr čia ko daug svarstyti, o padaryti, ir viskas. Blogiau tikrai nebus. -..- Hugo.arg aptarimas 20:42, 2006 Lapkričio 14 (EET)
Ne visai taip tikras straipsnis nėra sukuriamas, jūs blogai atsakėte į klausimus, na kitaip pabuvote potencialiais vandalais. Kai viskas gražiai suvedama galima parašyti straipsnį, kuris kieno nors bus peržiūrėtas ir jei jame yra vertingos informacijos - perkeliama į enciklopediją. O blogiau tai tikrai bus - atsiras dar daugiau vienkartinių vartotojų ir jie kur bereikšmius straipsnius, kuriuos reikės trinti o vartotojus blokuoti. Žodžiu iš esmės niekas nepasikeistų--Qwarc 20:56, 2006 Lapkričio 14 (EET)
Ne, iš šio sprendimo neišplaukia, kad sekantis žingsnis bus visai uždrausti skaityti wikipediją (slidi nuokalnė). Ir tai sustabdys daug vandalų, nes ne kiekvienas imsis kurtis vartotoją, kad parašytų porą sakinių ir išeitų. O su jau susikurusiais bus paprasčiau bendrauti ir juos stabdyti (blokavimas), nei anoniminius ip adresus, kai tas pats vandalas sėkmingai jungiasi iš įvairių adresų. Žinoma, galutinai ir visiškai vandalų tai nesustabdys, bet šis sprendimas yra proga kažkiek juos pristabdyti. --Nomad 00:08, 2006 Lapkričio 15 (EET)
O man atrodo, iš šito nieko nebus. Nusistovėjusi praktika rodo, kad didžiausios problemos kyla ne dėl vienalaikių vandalų, o dėl to kadblokuoti naudotojai pradeda kitais kanalais kurti straipsnius. Na pridarys jie 50 klonų ir darys ką darė ankščiau. Priedo lietuviškai enciklopedijai labai trūksta straipsnių. jų yra viso labo 34 t., pusia jų - šablonai. O mes jau dabar atbaidome potencialius kūrėjus nuo kūrimo vietoj to kad integruotume į konstruktyvę veiklą. Negi visi anonimai - vandalai? Didžioji dalis jų - nežino ką veikti su enciklopediją, kaip sukurti straipsnį ir panašiai, va todėl ir bando įvairius būdus. Gal geriau pagalvokite kaip pamokyti konstruktyviai dirbti negu iš karto uždrausti naudotis. Draudimai visais laikais buvo lengviausia bet niekada geriausia priemonė--Qwarc 00:20, 2006 Lapkričio 15 (EET)
Šiaip Qwarc ir teisus ir neteisus tuo pačiu. Dėl to, kad tai kažką atbaidus tikrai nesu toks tikras, nes kiek žiūrėjau paskutinius kurtus straipsnius, visi anonimų sukurti buvo beviltiški arba troliniai. Bet sutinku, kad angliškos Vikipedijos variantas su Wizardu yra visai neblogas, tik bėda, kad jis šiek tiek užslėptas. Todėl atsižvelgiant į šią naujai sužinotą informaciją, mano balsas "už" - tai už tokį pat variantą kaip angliškos Vikipedijos, ne visai uždraudžiant straipsnius, bet sukuriant klausimų ir pamokymų seriją, kad potencialiai klaidingus straipsnius dedantys anonimai prieš kurdami suprastų ąk nori daryti neteisingai. knutux 08:52, 2006 Lapkričio 15 (EET)
Nežinau dėl to, kuriems punktams tai prieštarautų, tačiau toks metodas yra naudojamas daug kur (forumuose, kai kuriuose wikimedia paremtuose projektuose) ir tai atneša naudos. Ši diskusija kyla netik mūsų vikipedijoj. Kova su vandalais vistiek turėtų būti, be abejo, jų nesukontroliuosim 100 %, bet kažkiek padės valdyti. Plius, nepasiteisinus šiam pasiūlymui visada galima grąžinti seną tvarką (čia juk ne ta vieta, kur dėl klaidos sugriūtų pasaulis). Dėl atbaidymo irgi nesutikčiau, visgi, mano nuomone, daugiausia straispnių turėtų ateiti iš registruotų vartotojų ir tie, kurie rimtai nori prisidėdi, tai ir padaro. Neregistruoti vartotojai, netgi tie, kurie galbūt nori padėti, neretai pradeda pernelyg savivaliauti ir netgi pradeda įžeidinėti wiki vartotojus ("kaip čia taip, trukdo jų darbui"). Jie gana ilgai net nebando suprasti taisyklių. Nors kolkas nežinau didesnės vikipedijos, kuri taikytų tokią taisyklę, todėl alternatyva su tais klausimais arba didesniais, ryškesniais ir iškeltais į viršų paaiškinimais (pasiūlyti prisiregistruoti, nukreipti į puslapio kūrimo taisykles ir t.t.) irgi būtų nebloga (taip vienokia ar kitokia forma elgiasi rusų ir čekų vikipedijos). Kolkas balsuoju už. --Vezhlys 22:18, 2006 Lapkričio 15 (EET)
Aš tik norėjau paklausti, ar tikrai tiek - nesuskaičiuojama galybė anonimų sukuria bereikšmių vandališkų straipsnių, negu, tarkim juos suniokoja (Pastaba: pataisyta "sukuria" į "suniokoja")? Įdomu būtų pamatyti statistiką, ir tikrai teisingą, kiek anonimų per dieną ar savaitę vidutiniškai sukuria naujų straipsnių, ir kiek anonimų juos gadina redaguodami. Manau pastarųjų žymiai daugiau (bent jau kiek pastebėjau per savo trumpa dalyvavimo projekte laiką). Bet redagavimas Vikipedijoj išliks atviras. Tačiau kam uždraust naujų temų kūrimą visiems? Lietuviška Vikipedija ne en, nemanau, kad padėtis beviltiška ir reikia griebtis tokių „drastiškų priemonių“. Manau, kad tai paskutinis šiaudas. Čia tik mano asmeninė nuomonė :-) - andrius.v 23:52, 2007 Sausio 13 (EET)
Pirmas sakinys šiek tiek confusing, o dėl statistikos nežinau, tikėtina, kad vandališkų redagavimų būna daugiau, nei vandališkų naujų straipsnių kūrimų. Tačiau redagavimą tikslinga palikti atvirą visiems, ne tik todėl, kad čia svarbus wiki principas, bet ir todėl, kad lankytojai dažnai pataiso smulkias klaideles. Wikipedijos kokybė tikrai nukentėtų, jei tam jiems reiktų registruotis. Tuo tarpu naujų kokybiškų straipsnių anonimai praktiškai nesukuria visai. Bent jau aš nebepamenu, kada paskutinį kartą tokį mačiau ir ar išvis kada nors mačiau. --Nomad 00:47, 2007 Sausio 14 (EET)


Šiek tiek (netikslios) statistikos - pažiūrėjau 10 paskutinių anonimų sukurtų straipsnių, iš jų 3 buvo beviltiški (iškart trintini), 3 netvarkingi terminai bei 3 šiaip netvarkingi. Tik vienas straipsnis buvo pilnavertis (tiesa, žinau kurio dalyvio ten IP adresas, tai kažin ar skaitosi kaip tikras anonimas, nes paprasčiausiai pamiršo prisijungti). Taip pat pažiūrėjau šalintų straipsnių sąrašą ir per tą laikotarpį buvo sukurta bei labai greit ištrinta 9 anonimų straipsniai. Taigi, nors iš 19 straipsnių nesigauna rimtas statistinis tyrimas, bet šiokias tokias tendencijas tai parodo. knutux 12:08, 2007 Sausio 15 (EET)
Bet ar tai DAUG? 19 anoniminių straipsnių ir 19-1 administratorių. Beje, per kiek laiko? O kiek buvo vandalinių redagavimų? Vikipedija praranda šaknis. Aš suprantu anglišką Vikipediją, virš pusantro milijono straipsnių, ~200 redagavimų per minutę, sužiūrėt neanoniminius jau sunku. Bet kaip vokiečiai susitvarko neuždrausdami anoniminio straipsnių kūrimo? Pusė milijono straipsnių. Susitvarko.
Gal geriau palaukit, kol tikrai bent kažkiek enciklopedija prasiplės? :-/ - andrius.v 15:50, 2007 Sausio 16 (EET)
Net nežinau kokio laikotarpio statistika čia buvo, tikriausiai poros dienų ir tai nėra daug, tačiau kartais užeina bangos, kai keli anonimai be perstojo kuria straipsnius ir net nėra kaip jiems pasakyti kad stabtelėtų ir apsižvalgytų kaip reikia juos kurti. Tais atvejais apribojimai galbūt ir padėtų. knutux 16:33, 2007 Sausio 16 (EET)

jei kas netikit kad tai įmanoma - prašau ką rašo:

1Intro Welcome to "Articles for Creation"! This wizard will help you through the process of submitting a new article to Wikipedia.

"Articles for Creation" was established to allow unregistered users and recently registered users to submit articles to the encyclopedia without the need of creating an account or, in some rare cases, allow registered users to submit an article anonymously. If you are already a registered user or wish to become one, there's no need to use Articles for Creation as you can create the articles yourself. 2subject Wikipedia has 1,483,590 articles covering almost every subject imaginable. However, not everything is suitable for this encyclopedia. The Wikipedia community has established a series of guidelines of what is and what is not suitable for Wikipedia. Some article ideas that are discouraged

   * Yourself, your organization, or the company you work for.
   * A band of which you are a member.
   * Something 'cool' you invented.
   * A new slang word.
   * Another article on an existing topic (you can edit the existing article or suggest a redirect though).
   * Your dormitory (unless it's on the Historic Register).
   * Your club, society, fraternity, sorority or any other school/college group (unless it's famous).
   * Essays or term papers that you wrote for class.
   * Extremely specific details which only a dedicated few care about.
   * Subjects that cannot be studied, or the knowledge of which amounts only to the fact that it pertains to another topic.
   * Any article written while in a highly emotional state or reflecting personal opinions (Wikipedia is not a blog).
   * A biased, unethical, or 'sided' article that reflects the feelings of you or your organization.
   * A new article to supplement an already existing one which you think is not putting your point across forcefully enough.

ir taip toliau kol galų gale


6 end


You are ready to go! When you click the button below, you'll be taken to an edit page that resembles the image on the right.

  1. Place the title of your article in the box labelled Subject/headline
  2. Place the text of your article in the blank area as directed by the page
  3. List your sources in the blank area as directed by the page
  4. When you are finished, click "Save page". You are all done! Thank you for your submission.

What happens next: Once your article is submitted, it will be reviewed by one or more registered editors who will apply the same criteria to your submission that was outlined in this wizard:

   * Is the article's subject acceptable for Wikipedia?
   * Is the article's subject notable and does the article establish that notability?
   * Does the article cite its sources?
   * Does the article not violate copyright?
   * Is the article written from a neutral point of view?

If the answer to these questions is 'yes', your article will be created. If not, your article will be declined.

If your article is declined: Don't take it personally! Having an article declined by no means reflects poorly on you or diminish your value to the project. We hope that you will continue to contribute to Wikipedia.--Qwarc 21:03, 2006 Lapkričio 14 (EET)


Slidžios nuokalnės principu dar kas nors sugalvos, kad prieš rašant straipsnį reikia įdėti savo diplomo kopiją į naudotojo puslapį. Jei rimtai, tai pilnas internetas puslapių, kur dėl kiekvieno nieko esi verčiamas registruotis, siųsti savo meilo adresą ir pan., dėl to pirmąkart patekus į Vikipediją tai supykintų iškart, o jei dar kokį klausimyną būčiau verčiamas skaityti ar pildyti tai visai liūdnai. Antra, tai automatiškai daro įspūdį, kad Vikipedija yra kažkoks elitinis klubelis, kurio nariu gali tapti ne kiekvienas. O jei dar įdėsime tokį kaip angliškoj, kad "dabar kažkas paskaitys ką parašei ir jei pasirodys netinkama ištrins", tai jau visai, atsiprašau, kažin kodėl turėčiau vargintis, gaišti savo laiką ir rašyti, kad kas nors atmetinėtų? Tokių "pagerintų" wiki yra neviena ir ne dvi, tik paprastai ir baigiasi vieno-dviejų dalyvių darbu. Ir nesilyginkit su angliška Vikipedija, ten visai kiti mastai ir problemos. Man toks įspūdis, kad kolegos įsijaučiate į savo kaip administratorių veiklą ir per ją nebematote esmės. Tam visa sistema ir sukurta, kad pakeitimus galima būtų nesunkiai atmesti, o vandalus blokuoti. O dabar pagrindinė mintis - kaip čia pasilengvinti darbą administratoriams, tai nedirbkit to darbo jei per sunku.

Kiti pasiūlymai[redaguoti vikitekstą]

Dar vienas, paprasta įgyvendinamas variantas, išprendžiantis netyčinių vandalų problemą - MediaWiki:Newarticletext gausus papildymas. Galima būtų surašyti panašius klausimus kaip angliškos Vikipedijos klausimų serijoje ("ar kuriate apie terminą?", "ar kuriate apie save?" ir t.t.) bei pridėti nuorodą į kažkokio pagalbinio straipsnio skyriaus kūrimą, pridedant šabloną (pvz). Tai aišku nei trupučio neišpręs religinėm temom rašančių trolių problemos, bet padės tiems, kurie dar nežino nieko apie wiki formatavimą ir Vikipedijos principus, bet nuoširdžiai nori prisidėti prie projekto. knutux 09:10, 2006 Lapkričio 15 (EET)

Sutinku, tas religinis trolis kol kas yra tik vienas ir savaime nėra didelė problema, jei nesikaups kartu su netyčinių vandalų problemomis. Jo paties straipsnius lengva atpažinti iš stiliaus ir temos, tad tiesiog trinsiu kur užmatęs. --Nomad 09:22, 2006 Lapkričio 15 (EET)
Manau, tie, kurie nuoširdžiai nori prisidėti prie projekto, užsiregistruoja (ar iš karto užsiregistruotų, negalėdami anonimiškai sukurti straipsnio), o ne anonimiškai kuria (ne copy/paste iš autorinėmis teisėmis apsaugotų šaltinių!) naujus straipsnius. E rulez 09:44, 2006 Lapkričio 15 (EET)
Ponai ar jūs dabar suprantate už ką balsuojate, nes vieni balsuoja už visišką anoniminių IP blokavimą, kiti kad neleisti sukurinėti straipsnių, treti už pasunkintą, tarpinį, moderuojamą straipsnio kūrimą? tai už ką jūs visi dvyliką ir kiekvienas atskirai balsuojat?--Qwarc 00:06, 2006 Lapkričio 16 (EET)
Visi balsuoja už tai, kad būtų uždrausta kurti naujus straipsnius anoniminiams vartotojams, tačiau dar ir pridedam galimus kitus pasiūlymus. Viskas lyg ir aišku. Bent man. --Vezhlys 00:09, 2006 Lapkričio 16 (EET)
Cituoju, kas parašyta prieš balsavimą: „Siūlau tokį esminį pakeitimą: naujus straipsnius kurti gali tik registruoti vartotojai. Redaguoti jau sukurtus, kaip ir anksčiau, bet kas. Tai padėtų kontroliuoti vandalizmą ir palengvintų darbą administratoriams. Turiu omenyje tiek "vaikišką" vandalizmą, kai kuriami straipsniai apie klasiokus, tiek piktybinį. Taip jau yra padaryta angliškoje wikipedijoje.“
Manau, kad akivaizdu, jog už tai, kad naujus straipsnius kurti gali tik registruoti vartotojai, kadangi jei naudotojas nori rimtai prisidėti, jis užsiregistruoja ir stengiasi įsijungti į bendruomenę. --Atlantas 00:12, 2006 Lapkričio 16 (EET)
O kodėl dabar nusprendėt, kad naudotojai turi norėti "nuoširdžiai prisidėti" arba "rimtai prisidėti" ar net "stengtis įsijungti į bendruomenę"? Yra keli pagrindiniai principai, kurių reikia laikytis ir jie nereikalauja "nuoširdumo", "rimtumo" ir kitų būdvardžių. Tie principai primenu yra "Vikipedija yra enciklopedija", "Vikipedija turi būti NPOV".Dirgela 01:09, 2006 Lapkričio 18 (EET)
Tai, kad ponas CD, ponas Lamata ir ponas Lazdynas mano, kad anoniminių vartotojų iš vis neliks (bent jau man susidarė toks įspūdis). tai ir klausiu, ar tikrai suprato už ką jie balsuoja? --Qwarc 00:25, 2006 Lapkričio 16 (EET)
Aš, suprantama, nubalsavau už savo pasiūlymą paraidžiui, tačiau sutikčiau (bent jau pabandymui) ir su knutux aprašytu variantu. --Nomad 02:24, 2006 Lapkričio 16 (EET)

Gerbiamas Qwarc - nesiparink, aš puikiausiai žinau už ką balsuoju ir visiškai nesuprantu tamstos pasipiktinimo. CD 09:25, 2006 Lapkričio 16 (EET)

Aš visai "nesiparinu", kaip jūs išsireiškėte. ir tuo labiau niekuo nesipiktinu, tik noriu suprasti, koks čia vyksta balsavimas, ar aš prašau labai daug? Nes iš naudotojų komentarų man pasidarė nelabai suprantama už ką balsuojama. Tai ir viskas--Qwarc 11:20, 2006 Lapkričio 16 (EET)
Anonimai liks, jie galės keisti str., o šiaip gi daug geriau užsiregistruoti, visiems patogiau. --Atlantas 11:28, 2006 Lapkričio 16 (EET)
Prie to paties, paskaičiavau, kad iš 500 naujausių str., anonimai sukūrė 40 (iš jų 1/3 jei ne daugiau abejotini arba tvarkytini). Jei ir neleistume anonimams kurti str., tai radikaliai anonimų indėlio nesumažintume, kadangi gerų str. pakankamai mažai, o didžioji dalis trinami vandalizmai. --Atlantas 02:11, 2006 Lapkričio 18 (EET)

ZJ: Gal būt reikėtų nors iš dalies autorizuoti straipsnius - bent inicialais ir IP, tas drausmintų rašančiuosius, bet pokštai irgi reikalingi. Rimtose rimtų autorių (pvz. archeologinėse) knygose randama pašmaikštavimų.

Tai tikrai nesutvarkys vandalizmo. Galbūt apribos pasižaidimus. Užtat praplės negyvų useriu DB. Reiktų gerai apgalvoti, kaip žmones įvesti į tvarkingų straipsnių rašymą. Tas apmokymų praėjimas, praverstų ir norint pataisyti ar papildyti straipsnį. Taip pat būtų gerai, pastebėjus, kad pildytojas ar kurėjas daro klaidas, nagliau brukti jam manualus, o ne grasint. Aš čia naujas ir patogumo rasti reikiamas komandas ar kaip ką reikia daryti per mažai. Manualai per daug sudėtingi ir išplėsti. Jeigu norite, kad kuo daugiau čia įsijungtų, liktų bei tobulėtu, reikia kuo labiau didinti patogumą ir paprastumą dirbti. Nepamirškite, kad humanitarai, kurie sugeba puikiai reikšti mintis, žino kaip dirbti su tekstu ir pan. dažniausiai silpniau dirba su kompiuteriais. Dabar Wiki labiau primena linuxistų saitą, nei enciklopediją. Pažiurėkite kokios paskutinės personalo/darbininkų valdymo "mados" - didinti motyvaciją, sudaryti kuo geresnes sąlygas darbui. Stengiamasi išlaužti kuo didesnį vieno asmens produktyvumą.
O dėl vandalų, tai yra toks pasiūlymas. Nustačius/pagavus vandalą, IP ne tai, kad blokuot, bet po blokavimo leisti ir toliau kažką kurti, daryti, tvarkyti. Bet arba to neužsagoti, arba tik sudaryti įvaizdi pačiam vandalui, kad jo padaryti pakeitimai užsisaugojo, o po tarkim 10 minučių viskas automatiškai išsitryna. Taip pat galbūt įmanoma tą 10 minučių sudaroma įspudį, kad vandalui pasisekė kažką padaryti, demonstruoti tik vandalo kompiuterije pasitelkiant IP registravima, sausainius ar pan. Ką tai duos? Motyvacijos numušimą vandalizmui. Bet koks vėjais nuėjęs darbas labai stipriai numušą norą jį kartoti. Jeigu žmogus stengsis, darys, o poto pamatys, kad tik veltui sugaišo laiką, kita kart mažiau norės tai kartoti. Tiesą sakant jūs tą patį darote trindami vandalizmus rankiniu būdu. Tik tas rankinis trinimas glosto vandalams savimeilę, kad jie kažką privertė dirbti. O kai kuriems kyla asimiliacijos su kova ir tai juos netgi skatina - typo... mmm... nu nesugalvoju, kaip paaiškinti. Dauguma turėtų visai nusivilti, jeigu suprastu, kad su botu mušas. Na čia toks psichologinis pažaidimas gautusi.
Man netaip lengvai sekasi raštu išreikšti mintis. Tad, jeigu kas jums dabar nepatiks iš mano rašliavos, tai prieš pradėdami piktokai ar priešiškai reaguoti, prašau pagalvoti ar teisingai mane supratote. Beto visada galima pasiklaust ir pasitikslint.

Kanapė 22:45, 2007 Sausio 11 (EET)

čia tik idėja, dar nesuvirškinau visų trūkumų ir privalumų, bet galbūt galima leisti anonimams kurti tik tuos straipsnius, kurie yra "pageidaujami", "trokštami" ir pan., bet negalėtų kurti straipsnių visiškai iš lubų. tada nuoširdžiai norintys prisidėti anonimai nesijaustų nepageidaujami; vandalų sugadintus straipsnius galėtų pataisyti bet kas, ens nereikėtų naikinti straipsnio, tik jo tekstą, tad admnistratoriams gal būtų mažiau darbo, o dar jei būtų pritaikytas tas siūlomas klausimynas, gautųsi teisingai beveik visų atžvilgiu. o dėl Kanapės pasiūlymo, būtų neblogai, jei vienu IP jungtųsi visada tik vienas asmuo, bet juk yra daug IP iš kurių jungiasi skirtingi žmonės. pirma vienas ko nors pridirbtų, o po to sekantis nekaltas žmogelis 'gautų pamoką' - esu buvus pan. situacijoj, pritariu, visiškas motyvacijos numušimas :)) Mea 23:34, 2007 Sausio 11 (EET)

Situacija, 2006 gruodis[redaguoti vikitekstą]

  1. 15:30, 2006 Gruodžio 6 Elnuko (Aptarimas | indėlis) "62.80.224.244 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (Pasikartojantis vandalizmas)
  2. 14:02, 2006 Gruodžio 6 Knutux (Aptarimas | indėlis) "88.118.250.47 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (vandalizmas)
  3. 14:00, 2006 Gruodžio 6 Knutux (Aptarimas | indėlis) "81.7.94.139 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (vandalizmas - http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Pascal&curid=1748&diff=453662&oldid=400893)
  4. 08:31, 2006 Gruodžio 6 Knutux (Aptarimas | indėlis) "193.219.181.72 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 2 valandos (už žaidimus ir keiksmus kuriant straipsnius Kerpes, Azuolas)
  5. 21:25, 2006 Gruodžio 5 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "82.135.216.133 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 2 savaitės (nešvankybės)
  6. 20:58, 2006 Gruodžio 5 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "88.118.84.188 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (vand.)
  7. 18:11, 2006 Gruodžio 5 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "88.118.29.7 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (vand)
  8. 15:55, 2006 Gruodžio 5 Knutux (Aptarimas | indėlis) "88.119.7.2 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 2 valandos (žaidimai kuriant puslapius)
  9. 15:28, 2006 Gruodžio 5 Knutux (Aptarimas | indėlis) "82.135.244.113 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 3 dienos (keiksmai)
  10. 08:50, 2006 Gruodžio 5 Knutux (Aptarimas | indėlis) "193.219.191.226 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (vandalizmas - http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Diafragma&curid=22702&diff=452866&oldid=434904 , http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Kv%C4%97pavimas&curid=24380&diff=452872&oldid=452862)
  11. 21:19, 2006 Gruodžio 4 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "86.38.60.237 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (keiksmai ,vand.)
  12. 18:52, 2006 Gruodžio 4 Hugo.arg (Aptarimas | indėlis) "88.118.9.200 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (keiksmai)
  13. 18:17, 2006 Gruodžio 4 Ausis (Aptarimas | indėlis) "217.117.18.250 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 3 dienos (vandalizmai)
  14. 17:15, 2006 Gruodžio 4 Elnuko (Aptarimas | indėlis) "82.135.194.139 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (Pasikartojantis vandalizmas, keiksmai)
  15. 16:23, 2006 Gruodžio 4 Elnuko (Aptarimas | indėlis) "88.118.67.160 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (Pasikartojantis vandalizmas)
  16. 13:37, 2006 Gruodžio 4 E rulez (Aptarimas | indėlis) "81.7.77.182 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 3 dienos (vandalizmas)
  17. 11:25, 2006 Gruodžio 4 Elnuko (Aptarimas | indėlis) "193.219.186.32 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (Pasikartojantis vandalizmas)
  18. 11:25, 2006 Gruodžio 4 Elnuko (Aptarimas | indėlis) unblocked Elnuko (indėlis) (Klaida)
  19. 11:24, 2006 Gruodžio 4 Elnuko (Aptarimas | indėlis) "Elnuko (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (Pasikartojantis vandalizmas)
  20. 00:12, 2006 Gruodžio 4 Hugo.arg (Aptarimas | indėlis) "Soulbot (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 diena (there are no request for flag in lt: wikipedia)
  21. 21:48, 2006 Gruodžio 3 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "88.118.241.17 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (keiksmai, vand.)
  22. 18:34, 2006 Gruodžio 3 Algirdas (Aptarimas | indėlis) "88.118.241.76 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 3 dienos (vandalizmas)
  23. 16:16, 2006 Gruodžio 3 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "88.118.89.240 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (vand.)
  24. 16:14, 2006 Gruodžio 3 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "62.80.224.241 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 6 mėnesiai (nuolatiniai vandalizmai)
  25. 12:41, 2006 Gruodžio 3 Atlantas (Aptarimas | indėlis) "88.118.45.6 (indėlis)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 savaitė (vand.)